Царят: "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Набуко" са полезни за България

ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2014 в 20:17 3540 14

Симеон Сакскобургготски.

Снимка Калоян Константинов

Симеон Сакскобургготски.

Мисля, че и четирите проекта - "Набуко", "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", са еднакво валидни и положителни за страната. Трябва да се договорим и разберем, заяви Симеон Сакскобургготски в ефира на БНТ.

Всички тези проекти обаче рано или късно били политизирани и затова се провалят. Според царя политизирането на "Южен поток" заради конфликта в Украйна също е възможност за спирането му, "но не можем да сме сигурни."

"Рестартирах проекта "Белене", защото го посетих и видях с какви грижи и колко са съхранявали 15 г. инженерите и хората там. И беше в изправност. Толкова пари бяха вложени, да не кажа "бяха потънали" там - към 2 милиарда лв. Беше грехота да се остави. Възможността си беше налице", каза той.

Според него в България има два големи проблема от 120 г. насам и това са липсата на единомислие и свръхполитизирането на всяко нещо, изразяващо се или в русофилия, или в русофобия.

Той подчерта, че преди всичко трябва да сме българофили и да гледаме интересите на страната си.

Бившият премиер е на мнение, че бройката на влезлите в парламента партии е следствие на общественото настроение, а съдбата на коалиционното правителство може да бъде стабилна, стига целите, за които са се договорили партньорите, да се изпълняват.

Той подчерта, че стабилността на правителството е най-важното нещо, което се отразява на чуждите инвестиции в страната, защото инвеститорите търсят стабилност и ако няма такава - бягат.

Друго важно нещо за чуждестранните фирми е впечатлението, което прави дадена държава. Ако тръгне слух, че някоя друга компания е имала проблеми със съдебната система или нещо друго - мълвата ще се разчуе сред други фирми, които ще имат едно на ум за нас. Затова трябва да се внимава с отношението към чужденците, а не да се грижим само за външната си реклама, подчерта Сакскобургготски.

Той заяви още, че навсякъде по света има корупция и че му е болно, когато фокусът пада върху България, въпреки че нивото на корупция у нас е над средното за ЕС. Затова всеки от нас трябва да гледа да изкорени корупцията от най-малкото ниво, от себе си.

Накрая Сакскобургготски сподели, че му се иска да прочете още стотици книги, но за съжаление няма времето да го направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.01 2015 в 13:42

Най-значимия политик на България за последните 30 години. Умен, умерен, толерантен, цар. Газ пикаят путинисчетата само като видят образа му. Това е много добър индикатор за значимоста му в световната политика.

31.12 2014 в 22:03

пита ли го някой! Урод пиян.

26.12 2014 в 17:46

интересно ?!
това, че са похарчени 2 милиарда народна пара само по себе си не е причина да се похарчат още 20.
или греша ?
че нещо са ми неясни посланията царски ... уж иска да каже нещо, уж знае български, пък наяве само усуква по килифарски ?

24.12 2014 в 17:02

Каквото и да каже мадридския козел, тази крадлива политическа мърша, няма да е от полза за България, червения боклук мисли само за своя търбух и за Хасанчо.

24.12 2014 в 15:41

От всички тези, само набуко е полезен

24.12 2014 в 10:55

Къв цар си ти бе ??? на КОМАРДЖИИТЕ ЛИ?????

24.12 2014 в 03:32

Полезни за крадливата хайка предвождана от Дедо и Милен Велчев. Боклуци!

24.12 2014 в 03:10

Извинете, за кой цар пишете в заглавието? Интервюираният индивид създаде партия, участва в български избори и стана министър-председател. Според конституцията на България няма такава титла.

24.12 2014 в 01:03

Материални претенции??? Как материални претенци??? Аз?
Никога!!!
Вервайте ми!

23.12 2014 в 21:36

Я! На туй чучело още ли му дават трибуна? Мислех, че се е забило вдън гори Сакскобургготски. Явно още си вярва, че някой му вЕрва.