Крум Зарков спря връщането на хартиените бюлетини

Предложението на БСП за включване на точката в дневния ред не мина заради един-единствен глас - неговият. Благовест Кирилов пък отказа да участва в гласуването, за да не вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС

Йорданка Веселинова 29 юни 2022 в 10:18 14735 7

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

Един-единствен глас спря връщането на хартиените бюлетини на изборите. Предложението на БСП темата да влезе за обсъждане в пленарната зала не мина заради глас "против" на член на нейната парламентарна група. Оказа се, че това е Крум Зарков. Втори член на ПГ на БСП - Благовест Кирилов - пък отказа да участва в гласуването, за да не "вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС".

Какво се случи?

Тази сутрин БСП се опита да включи разглеждането на промени в Изборния кодекс, основната от които е връщане на хартиените бюлетини при избори, в седмичната програма на Народното събрание. От левицата предложиха законопроектът за изменение и допълнение на ИК да бъде разгледан веднага след актуализацията на държавния бюджет. Бързането с новата редакция е заради все по-вероятното провеждане на поредни предсрочни избори. При гласуването на предложението им обаче един глас се оказа решаващ и ИК не успя да влезе в дневния ред, а с това се даде и фалстарт за връщането на хартиените бюлетини. 

Искането на БСП бе отхвърлено със 115 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП), 115 "против" (ПП, ИТН, ДБ и "Възраждане" и 1 от БСП) и 1 "въздържал се" (ПП).

Снимка: FB/ Ивайло Мирчев

Резултатът показва, че решаващият глас е бил на депутат от БСП, който е отказал да гласува с парламентарната си група. Малко по-късно самият Зарков потвърди, че гласът е негов, но отказа да коментира решението си.

На 17 юни чрез публикация във Фейсбук обаче той разяснява:

"Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по въпроса за хартиената бюлетина и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията и т.н. И да – такива предложения правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други."

Благовест Кирилов от БСП пък не е участвал в гласуването, съобщи той във фейсбук. Той твърди, че не може да подкрепи тази идея, защото "вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС".

Как започна всичко

Преди малко повече от два месеца БСП внесе законопроект за промени в ИК, но до момента той не е разглеждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на коалиционните партньори, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

Тогава от левицата мотивираха предложението си със спада на избирателната активност, който според депутатите се дължал на машинния вот. Тази теза съвпада с твърдения на ГЕРБ-СДС, според които обаче машините допринесли за машинацията на вота.

В деня, в който от ГЕРБ поискаха вот на недоверие срещу правителството, бившите управляващи внесоха и свои предложения за промени в Изборния кодекс.

Така ГЕРБ-СДС и БСП искат да променят Изборния кодекс малко повече от година, след като машинният вот стана задължителен за всички секции с над 300 избиратели. В навечерието на Великден миналата година, по време на 45-ото НС, промените станаха факт, като основният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният вот се превърна в основно оправдание за по-ниския резултат на бившите управляващи на изборите за 46-ото НС. След това, непосредствено преди изборите за 47-и парламент, ЦИК изненадващо изпълни искането на ГЕРБ и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната избирателна комисия "против" се обявиха само ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция обвиниха машините. Към тази реторика се присъедини и лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

7

Човека

29.06 2022 в 17:18

Сиви65, машините не намалиха туския вот, защото в Турция масово я караха през просото и "придружители" и помагачи стояха до машините и управляваха вота в тотално нарушение на изборния закон. И самите гласове бяха повече от физически възможноте за някои секции. Не се стигна до касиране за да не стане международен проблем. Дано на тези да има предтавители на ЦИК във всяка секция.

75

6

230 млрд баксов

29.06 2022 в 17:06

Зарков е новият лидер на БСП

2005

5

сиви65

29.06 2022 в 14:35

Върос: Защо гласуването с машини не намалява изборния резултат на ДПС? Втори въпрос: Защо обаче то намалява резултата на БСП? Или може би не е то? Трети въпрос: Възможно ли е все повече червени гласоподаватели да не харесват не машините в секциите, а машинниците и машинациите в офисите на партията? Четвърти въпрос: Как мислите, другарко Нинова?

9347

4

Анализи

29.06 2022 в 13:30

Ако БСП имаше повече модерно мислещи депутати като Занков, нямаше да се страхува от избори.

1767

3

fiki

29.06 2022 в 11:11

естествено че не е фалстарт, защото нямаше как да го внесат по-късно, важното е конспирации да има

4038

2

Moirae

29.06 2022 в 10:51

Измекяри на ДПС сте, ако върнете хартията.

5827

1

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 10:25

Няма фалстарт. Съкращават дните в които ще говорим за връщането им. Хартията е най-важна за статуквото и БСП ще помогне