И ГЕРБ поискаха да се върнат хартиените бюлетини

Йорданка Веселинова Последна промяна на 14 юни 2022 в 18:46 2158 6

Архив

Снимка БТА

В началото на април БСП също внесе законопроект за промени в Изборния кодекс.

ГЕРБ-СДС внесе днес в парламента законопроект за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиените бюлетини.

Освен това от ГЕРБ настояват Централната избирателна комисия да публикува на интернет страницата си списък с имената на лицата, извършвали дейности по техническото осигуряване и поддръжката на машините за гласуване - с посочване на адресите, номерата на секциите и номерата на устройствата.

Според законопроекта при отчитането на резултатите, след края на изборния ден, трябва да се сверяват хартиените разписки от машините и протокола от машините, като при несъответствия за действителни ще се приемат разписките. Това означава, че ако някои разписки изчезнат от урните, то тези гласове няма да се зачитат, въпреки че данните ги има в протокола на машината.

В преходните и допълнителните разпоредби се залага и промяна в Наказателния кодекс, според която ще има наказания за лицата, които по технически път преправят резултатите от избори, проведени чрез машинно гласуване. 

Преди малко повече от два месеца сходен законопроект бе внесен и от БСП, но до момента той не е разглеждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на коалиционните партньори, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

БСП предлага връщане на хартиените бюлетини

Тогава от левицата мотивираха предложението си със спада на избирателната активност, който според депутатите се дължал на машинния вот. Тази теза съвпада с твърдения на ГЕРБ-СДС, според които обаче машините допринесли за машинацията на вота.

Така ГЕРБ-СДС и БСП искат да променят Изборния кодекс малко повече от година след като машинният вот стана задължителен за всички секции с над 300 избиратели. В навечерието на Великден миналата година, по време на 45-НС, промените станаха факт, като основният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният вот се превърна в основно оправдание за по-ниския резултат на бившите управляващи на изборите за 46-НС. След това, непосредствено преди изборите за 47-НС, ЦИК изненадващо изпълни искането на ГЕРБ и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната избирателна комисия против се обявиха само ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция обвиниха машините. Към тази реторика се присъедини и лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

6

Marsalis

14.06 2022 в 23:56

Няма връщане, Бойче, пътник си.

7635

5

Marsalis

14.06 2022 в 23:54

ГЕРБ ще стават все по-незначителен фактор, докато стоят извън властта, така че какво искат не е от значение. Мафията е в ступор.

1767

4

fiki

14.06 2022 в 20:48

буквално с нула доказателства срещу електронното гласуване, но със стотици срещу хартиеното, ама някакви с памет на златна рибка, като сашко, се кефят, нямам думи

3597

2

Moirae

14.06 2022 в 19:07

Отново подлост и номерца. Точно това иска и ДПС. И децата знаят, че нито пиявицата ДПС, нито пиявицата ГЕРБ са отстранени от завладените с кражба и поддъжани през корупция позиции на местно ниво. Това са десетилетия на кражби, зависимости и подчинение на избиратели.

7896

1

IvanofRumen

14.06 2022 в 18:56

Очаквано! С Хартиената се купуват гласове и се фалшифицира избора.