ЦИК изненадващо изпълни искането на ГЕРБ: Всички разписки ще се броят

Йорданка Веселинова 29 октомври 2021 в 15:06 8005 2

Централната избирателна комисия изненадващо изпълни искането на ГЕРБ и реши, че на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят. 

Промените идват след днешното заседание на ЦИК, по време на което бяха приети методическите указания за секционните избирателни комисии. Решението беше прието с мнозинство, като против се обявиха само представителите на ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). 

Матева е заявила, че с това решение се обезсмисля машинното гласуване, както и че ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, пише "Дневник".

На вота през юли ЦИК реши, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната

На днешния брифинг на ГЕРБ Бойко Борисов първи коментира промените. С нескрито удовлетворение той заяви, че така вотът щял да е сигурен.

Той не пропусна да обвини "Демократична България". Според лидера на ГЕРБ софтуерът на машините се контролирал от четирима членове на "Да, България".

Ивайло Мирчев от ДБ му отговори във Фейсбук, призовавайки Борисов да каже имената на тези четирима души, а МВР и прокуратурата да се активизират по показанията на бившия премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Atan

30.10 2021 в 12:33

Какъв зор е видяла ЦИК, че да направи това? То идва след отказа да идат при Радев за съвещание и говори в полза на предположението, че ББ командва и без обявена среща с ЦИК. Обяснението, че ако идели при Радев, това щяло да компроментира независимостта на Комисията, звучеше смешно тогава. Сега не е смешно, а страшно!