Quantcast

Крясъци и "дрегери" на дискусията в парламента за референдума

Нели Чолашка Последна промяна на 17 юни 2014 в 19:29 5058 10

Отново цирк в парламента.

Дебатът по единствената точка от дневния ред днес - референдум за изборните правила, се профанизира, призна дори председателстващият заседанието Алиосман Имамов от ДПС.

Това се случи на втория час от началото на дискусията, когато Христо Монов от "Коалиция за България" излезе да репликира колежката си Мая Манолова, която обяви, че подкрепя референдума, но само с въпроса за задължителното гласуване.

"Тази подписка е невалидна, всеки 5 подпис е невалиден. Да, така еееее", изкрещя от трибуната Монов - като сочеше с пръст депутатите от ГЕРБ. След това колежка му помогна да седне.

В отговор на това Димитър Главчев от ГЕРБ внесе в залата картонена кутия, на която пише "дрегер".

"Смятам, че е недопустимо да допускате на трибуната лица в подобно състояние", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не спомена името на Монов, за да не му даде възможност за лично обяснение.

В отговор на това Антон Кутев от левицата поиска да се приложи чл. 132, ал. 7 от Правилника на Народното събрание и Цветанов да бъде отстранен от заседанията заради ефективната присъда, която получи на първа инстанция.

Заедно с кашона, г-н Кутев, внесохте своя дял за профанизирането на тази изключително важна дискусия, коментира Имамов. Той накара Главчев да изнесе кутията с надпис "дрегер".

Явно изказването на високо ниво на лидера на ДПС Лютви Местан от началото на дебата не помогна за извисяването му.

Ето и избрани цитати от 25-минутното изказване на Местан:

"Днешният ден е изключително важен и всички трябва да имаме съзнание за отговорността и последствията. Ако валидните подписи не бяха 470 хиляди, а над 500 хиляди днес това Народно събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност, длъжно да вземе решение".

„Още при обсъжданията на измененията на закона за допитването до народа от ДПС изразихме резерви, че предложенията за въвеждане на субекти за референдума извън НС, на външна на него воля, е далеч от идеята за технологията на държавното управление по пътя на допитването. Нито един акт – политически на НС не може да се обвърже с каквато и да е воля – чужда на волята на избирателите, които са решили кои политически сили да бъдат представени в НС. Нашата позиция е по-искрена и заслужава уважение”.

"Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци. Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма!”, заяви Местан. Видимо не са налице предпоставки да се разчита, че този способ изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат”.

„За мен няма никакво съмнение какъв ще бъде резултата от допитването. Мнозинството ще отговорят с „да”. Тези български граждани вече са облъчени с романтичната идея, че чрез реформирането на избирателната система ще успеем да реформираме политическата система. Поставям под съмнение тази романтична нагласа и очакваните резултати, защото ако имаше пряка връзка между характерен за избирателната система и качеството на политическата, инициаторите трябва да обосноват тази система и да кажат – в Европа и страните, в които вотът е задължителен, има мажоритарен избор на народните представители, политическата система е качествена".

От дългата реч на Местан стана ясно, че ДПС са против референдум и против въвеждането на задължително гласуване.

Позицията на БСП беше представена от Мая Манолова, която също в дълго изложение обясни, че БСП иска да се раздели гласуването за референдума на три, колкото са въпросите, предложение от президента Росен Плевнелиев. Столетницата подкрепя само допитване по въпроса за задължителното гласуване.

ГЕРБ настоява за референдум с въпросите на президента, за които инициативен комитет около проф. Георги Близнашки направи подписка - за избор на част от депутатите мажоритарно, за задължителен вот и за електронно гласуване.

Не е ясно дали днес депутатите ще вземат някакво решение. От БНТ ги уведомиха, че ще прехвърлят прякото излъчване на заседанието на БНТ 2 от 18.45 ч., защото е време за излъчване на мачовете от Световното.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2014 в 10:34

Станахме свидетели чрез телевизията на случилото се.
Налага се въпрос: парламентът вече и за вытрезвитель ли се използва ? В бюфета (при кюфтетата) предлагат ли се напитки? Русификацията на България напредва със смущаващи темпове.

17.06 2014 в 21:57

Пантера, хората навън правят една част от покупателната способност, пращайки пари на баби и други роднини. Студентите навън са маса народ, те пък защо да не гласуват? Поне 1/3 от тия хора се връща в някакъв момент. Ами тези, които карат стажове навън, ще ги карат да се връщат по средата на договора ли?

Случаите са много, не си говорим само за турци, сезонии работници и гастърбайтери (които също имат правото да избират).

Освен това българските граждани навън са под закрилата на външно министерство и би трябвало да имат право да решават кой да се занимава с въпросите, които ги касаят (а те не са малко).

17.06 2014 в 21:19

JagdPanther, сори, мен, навярно съм прекъснал ритуала. Надявам се, че спазваш асептиката и не менкаш спринцовките!

17.06 2014 в 21:03

Виткуре, баш сте си лумпеняци.

Диотима, откъде на къде хора които не живеят в БГ да ми определят кой ще управлява тук? Като се забрани да се гласува отвънка, турците ще загубят най-много.

17.06 2014 в 20:55

В такива моменти си мечтая да имам тежка картечница, която да инсталирам на някой от балконите на великото ни народно събрание...

Ще сънувам кошмари!

17.06 2014 в 20:37

Само че Балкански, наказателното преследване на Цветанов още не е приключило. Нали знаеш, че съдебното преследване е триинстационно!!!!! ЦЦ няма влязля всила присъда. Всеки който се прави на кутевче, явно е неграмотен юридически!

17.06 2014 в 20:07

Чл. 132. (7) Когато наказателното преследване завърши с присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено, Народното събрание взема решение за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител.

17.06 2014 в 20:03

Абе на този Местан,защо изобщо му дават думата?На никой
очевидно не му става ясно абстрактната му мисъл накъде хвър-
чи,но времето си тече...ли тече...

17.06 2014 в 19:54

Да припомня само, че същият този червен дебил Монов, нарече протестиращите "интернет лумпени"!

17.06 2014 в 19:39

Все повече се убеждавам, че никакви решения не бива да вземат тези, а просто да се махнат. С такива дебати и въртене на въпросите се опорочава самата идея.

После, да питам Мая Манолова как ще гласуват задържително 1+ милиона, които са навън от България? С пощенски гълъби? БСП ли ще праща транспорта на студентите, които работят, за да се издържат, а ще бъдат и длъжни да пътуват до град с посолство?