Крясъци и "дрегери" на дискусията в парламента за референдума

Нели Чолашка 17 юни 2014 в 19:29 5714 10

Отново цирк в парламента.

Дебатът по единствената точка от дневния ред днес - референдум за изборните правила, се профанизира, призна дори председателстващият заседанието Алиосман Имамов от ДПС.

Това се случи на втория час от началото на дискусията, когато Христо Монов от "Коалиция за България" излезе да репликира колежката си Мая Манолова, която обяви, че подкрепя референдума, но само с въпроса за задължителното гласуване.

"Тази подписка е невалидна, всеки 5 подпис е невалиден. Да, така еееее", изкрещя от трибуната Монов - като сочеше с пръст депутатите от ГЕРБ. След това колежка му помогна да седне.

В отговор на това Димитър Главчев от ГЕРБ внесе в залата картонена кутия, на която пише "дрегер".

"Смятам, че е недопустимо да допускате на трибуната лица в подобно състояние", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не спомена името на Монов, за да не му даде възможност за лично обяснение.

В отговор на това Антон Кутев от левицата поиска да се приложи чл. 132, ал. 7 от Правилника на Народното събрание и Цветанов да бъде отстранен от заседанията заради ефективната присъда, която получи на първа инстанция.

Заедно с кашона, г-н Кутев, внесохте своя дял за профанизирането на тази изключително важна дискусия, коментира Имамов. Той накара Главчев да изнесе кутията с надпис "дрегер".

Явно изказването на високо ниво на лидера на ДПС Лютви Местан от началото на дебата не помогна за извисяването му.

Ето и избрани цитати от 25-минутното изказване на Местан:

"Днешният ден е изключително важен и всички трябва да имаме съзнание за отговорността и последствията. Ако валидните подписи не бяха 470 хиляди, а над 500 хиляди днес това Народно събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност, длъжно да вземе решение".

„Още при обсъжданията на измененията на закона за допитването до народа от ДПС изразихме резерви, че предложенията за въвеждане на субекти за референдума извън НС, на външна на него воля, е далеч от идеята за технологията на държавното управление по пътя на допитването. Нито един акт – политически на НС не може да се обвърже с каквато и да е воля – чужда на волята на избирателите, които са решили кои политически сили да бъдат представени в НС. Нашата позиция е по-искрена и заслужава уважение”.

"Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци. Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма!”, заяви Местан. Видимо не са налице предпоставки да се разчита, че този способ изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат”.

„За мен няма никакво съмнение какъв ще бъде резултата от допитването. Мнозинството ще отговорят с „да”. Тези български граждани вече са облъчени с романтичната идея, че чрез реформирането на избирателната система ще успеем да реформираме политическата система. Поставям под съмнение тази романтична нагласа и очакваните резултати, защото ако имаше пряка връзка между характерен за избирателната система и качеството на политическата, инициаторите трябва да обосноват тази система и да кажат – в Европа и страните, в които вотът е задължителен, има мажоритарен избор на народните представители, политическата система е качествена".

От дългата реч на Местан стана ясно, че ДПС са против референдум и против въвеждането на задължително гласуване.

Позицията на БСП беше представена от Мая Манолова, която също в дълго изложение обясни, че БСП иска да се раздели гласуването за референдума на три, колкото са въпросите, предложение от президента Росен Плевнелиев. Столетницата подкрепя само допитване по въпроса за задължителното гласуване.

ГЕРБ настоява за референдум с въпросите на президента, за които инициативен комитет около проф. Георги Близнашки направи подписка - за избор на част от депутатите мажоритарно, за задължителен вот и за електронно гласуване.

Не е ясно дали днес депутатите ще вземат някакво решение. От БНТ ги уведомиха, че ще прехвърлят прякото излъчване на заседанието на БНТ 2 от 18.45 ч., защото е време за излъчване на мачовете от Световното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!