Парламентът заседава извънредно за референдум за изборните правила

OFFNews 17 юни 2014 в 07:45 3096 1

Извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе днес с точка единствена - исканият референдум от президента за промяна на изборните правила.

Исканият референдум е по три въпроса, предложени от Росен Плевнелиев – дали да се гласува задължително, дали да има мажоритарен вот и дали да се гласуваме по електронен път.

Освен официално внесеното предложение на президента за допитване по тези въпроси инициативен комитет около проф. Георги Близнашки събра необходимия брой подписи за референдум.

През февруари парламентарната правна комисия отхвърли предложението на президента за референдум. Инициативният комитет на близнашки внесе подписите през март, но правната комисия така и не стигна до решение по предложението и на Инициативния комитет.

БСП иска въпросът на референдума да е само за задължителното гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори.

От ГЕРБ освен задължително, настояват и за въвеждане на електронното гласуване, което ще помогне на повече българи зад граница да упражнят правото си на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови