Quantcast

Отложиха заседанието за референдума

Нели Чолашка Последна промяна на 17 юни 2014 в 14:45 2523 4

Парламентът ще почива два часа.

Днешното извънредно заседание на парламента с точка единствена - свикване на рефендум по изборните правила, започна с наличие на кворум - 158 депутати, но за малко да се провали.

Причината е, че от ГЕРБ поискаха заседанието да се отложи, докато в залата бъдат поканени представители на президентската институция и на инициативния комитет, който събира подписи за свикването на референдум.

ДПС подкрепи ГЕРБ за отлагането на заседанието. Председателят на парламента Михаил Миков обясни, че президентът е отказал с писмо да участва в разискванията на референдума, защото вече ясно е казал позицията си и предложи да бъдат поканени 15 души от инициативния комитет.

Той попита ГЕРБ кога за кога точно искат да бъде отложено заседанието, а Димитър Лазаров му отговори, че трябва сам да реши. От февруари задържате предложението на президента, това вашето е лицемерие, коментира Главчев.

Миков реши да отложи заседанието за днес след два часа - за 16.30 ч. и обеща отново да покани президента.

Малко по-рано в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази притеснение, че ако днес парламентът вземе решение за референдум, той трябва да се проведе на 17 септември, което ще означава отделно гласуване за референдум и отделно за парламентарни избори.

В началото на годината държавния глава поиска провеждането на национално допитване с три въпроса - за мажоритарен вот, за задължително гласуване и за електронно гласуване. 

В края на февруари правната комисия в парламента отхвърли искането на президента. Докладът на комисията посочва, че предложеният въпрос за задължителното гласуване е недопустим, защото се касае за основно конституционно право и в крайна смета. В крайна сметка искането на президента беше оставено без отговор от парламента.

През март Инициативен комитет с председател проф. Георги Близнашки внесе над 560 000 подписа, но след проверка на служба ГРАО се оказа, че над 100 000 са невалидни.

По закон се изискват 500 хил. валидни подписа за свикване на референдум.

От БСП са съгласни на референдум, но само с един въпрос - да има ли задължително гласуване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 17:01

КОлкото отнеха лиценза на ЕРП,толкова и ще приемат и задължителното гласуване.Нали разбирате,че това е само прах в очите,уж че много ги интересува.Ако всички се задължат да гласуват,ще трябват твърде много пари за да си купят вота,а те не са свикнали да губят...

17.06 2014 в 15:50

герб+дпс=внл
скоро май няма да се обсъжда тоя референдум

17.06 2014 в 15:46

Естествено, че трябва да са отделно. Какъв е смисъла да се провеждат избори по старите изборни правила - същите льохмани ще влезат да трошат народна пара...

17.06 2014 в 15:30

Че какво пречи да са отделно? Имаме 4 милиарда за тръба за Русия, но нямаме 30 милиона за референдум ли?