ГЕРБ, БСП и ДПС ще прекрояват Изборния кодекс и днес. Желязков или Атанасова води заседанието на НС?

Йорданка Веселинова 25 ноември 2022 в 11:28 2078 2

Разговори в парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Росен Желязков и Десислава Атанасова

Със 121 гласа "за" ГЕРБ, ДПС и БСП решиха и днес да прекрояват Изборния кодекс. Работата по текстовете ще продължи до 15 часа, като т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" очаква народните представители да успеят да приемат поне първата глава на законопроекта.

Вчера, след 4-часови дебати, депутатите гласуваха само заглавието на Изборния кодекс. Това се случи заради процедурните хватки на "Продължаваме промяната", които целяха да бламират спорните промени в изборното законодателство. 

52 изказвания по заглавието: ПП опитва да бойкотира промените в ИК

Малко преди 11:00 ч. днес председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи депутатите и днес да продължат работата по Изборния кодекс, като заседанието да бъде удължено до 15:00 ч. Коста Стоянов от "Възраждане" направи обратно предложение и поиска депутатите да продължат по вече приетия дневен ред. Зам.-председателят на НС Никола Минчев от "Продължаваме промяната" пък заяви, че предложението на Десислава Атанасова е недопустимо, тъй като вчера депутатите отхвърлиха сходно предложение, но дошло от ПП.

След това без право на реплики и процедури зам.-председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ премина към гласуване, нарушавайки Правилника на парламента.

"Кой председателства това заседание, Вие или г-жа Атанасова", обърна се към него Андрей Гюров от ПП. (Първоначално Желязков даде думата на Настимир Ананиев от ПП за процедура, но след подвикване с инструкция от Десислава Атанасова той се отказа и премина към гласуване - б.а.)

Съпредседателят на ПП Асен Василев пък добави: "За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на заседание изисква поне малко морал и самовластна власт".

Йордан Цонев от ДПС заяви, че предложението на Десислава Атанасова наистина е недопустимо, тъй като идва от народен представител. Според Правилника предложения за промяна в дневния ред могат да се правят само от председателя на парламента. Цонев посъветва Желязков да подложи на гласуване свое предложение, а не това на Атанасова. Зам.-председателят на НС от ГЕРБ послуша този съвет и очаквано предложението му мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Мирослав Иванов от ПП заяви, че Росен Желязков не спазва Правилника на НС, като вместо това се крие зад мнозинството.

В крайна сметка депутатите вкараха ИК в дневния ред, отмениха парламентарния контрол, удължиха заседанието днес и насрочиха извънредно във вторник. Очаква се тогава да бъде разгледан законът за удължаване на бюджета за 2022 г. и да се проведе отложеният от днес парламентарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

25.11 2022 в 18:12

ЧАГЪРТАХА , ЧАГЪРТАХА , ПРОСТИТУИРАХА , МЯТАХА СЕ , ТРЪШКАХА СЕ И ОТНОВО ОПРЯХТЕ ДО В Е З Д Е С Ъ Щ И Я - Б О Й К О ! АМИ НЯМА ДРУГ !

22548

1

dolivo

25.11 2022 в 12:00

селяндури

кога ще ги изкараме на мегдана и в катран и пера оваляме?

ех , че се ядосах
 
X

Подкастът на OFFNews