Има много основания за импийчмънт на Радев, но не сега. Трябва да хванем последния влак на тази промяна, смята Плевнелиев

Посланието към народа е много тежко - че дори и САЩ не може да направи нищо на Пеевски, каза Росен Плевнелиев

OFFNews 26 февруари 2023 в 20:00 3696 3

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Плевнелиев

"Има много основания за импийчмънт (подвеждане под отговорност на висш представител на властта - бел. ред.), но не е сега моментът", заяви президентът на България от 2012 г. до 2017 година Росен Плевнелиев пред Нова ТВ. 

Според него е неправилно да се прави сега, защото политическите тези на Радев са едно, а съвсем друго е неспособността на проевропейските сили в България да направят нещо заедно, отвъд ясното русофилство на държавния глава. 

Той коментира още думите на президента, че ще наложи вето за руско ядрено гориво, ако се наложи. "Радев е новият Орбан. Двамата говорят по един и същи начин. Допирните има точки са еднакви. За съжаление, това са и опорните точки на Кремъл", каза Плевнелиев.

Отправи и апел към всички "измислени миротворци" като Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, ако са малко честни, като говорят за мир, да се обърнат към Путин и да му кажат: "Вие нахлухте незаконно в Украйна, спрете се. Дайте да седнем на масата и да преговаряме за мир".

Бившият президент, издигнат като кандидат на ГЕРБ, оправи апел към политическата си партия, "Продължаваме Промяната" и "Демократична България": "Имаме последен шанс, водете позитивна кампания. Дайте решение, спрете с братоубийствената война и търсете възможности на тези избори да се направи правителство".

Плевнелиев допълни, че идват нови избори и апелира да "хванем последния влак на тази промяна, която и българските граждани очакват".

"САЩ и Обединеното кралство са в пълното си право да накажат и санкционират всички, които правят сенчест бизнес с режима на Путин, но Горанов е различна тема"

Президентът от 2012 г. до 2017 г. коментира и новите санкции по списъка "Магнитски", като заяви, че посланието към народа е много тежко - че дори и САЩ не може да направи нищо на един Делян Пеевски, например. 

Нека се направят специални екипи по списъка “Магнитски”. Нека европейските прокурори у нас да се задействат. Нека те да работят с американските и британски партньори. Нека се види истината, да се раздаде справедливост”, призова Плевнелиев.

Посланието към народа е много тежко - че дори и САЩ не може да направи нищо на един Делян Пеевски, например. Така коментира списъка “Магнитски” президентът от 2012 г. до 2017 година Росен Плевнелиев в студиото на На Фокус с Лора Крумова”.

Попитан дали според него след санкциите по Магнитски някои държави гледат с недоверие към България, Плевнелиев потвърди, като обясни, че страната ни е наникъде.

"Без план и посока, запокитени някъде в периферията, много тежки провали, гарнирано с много тежка комбинация от кризи. Когато нашите политици не успеят да се договорят дори за минимума на смислени важни законопроекти, така че международната общонст си кажат, че имаме желание, стига до тази безпътица", смята той. 

По думите му САЩ и Обединеното кралство са в пълното си право да накажат и санкционират всички, които правят сенчест бизнес с режима на Путин: "Това е все едно на времето да се санкционират работещи с Хитлер. Темата с Горанов (Владислав Горанов - бивш финансов министър в правителството на Бойко Борисов и член на ГЕРБ - бел. ред.) е различна. Ако има доказателства за корупция, нека се извадят".

Той призова институциите да разяснят дали в списъка са лица "по руска линия" или става въпрос за геополитика. 

Според него Румъния, Гърция, България, Северна Македония, Молдова и Хърватска имат еднакво ниво на корупция. "Защо наказаните в България са в пъти повече", попита бившият президент. Плевнелиев се притеснява, че това може да се обърне срещу демократичната общност в България, защото "ако се окаже, че няма доказателства, а е само политика, тези хора (в списъка - бел. ред.) ще се окажат герои, а САЩ ще изгуби своята тежест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

13.03 2023 в 18:51

Умното си е умно ........ Добре нахока Радев, но защо така за Горанов? А за онзи дето му биеше чембери пред камерата - нищо?

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

27.02 2023 в 07:55

Без изчакване ! С е г а !