Прокуратурата разследвала всички по закона Магнитски, но ще пита пак МВР

Държавното обвинение е съгласно, че е необходима неотложна реформа в областта на върховенството на правото

OFFNews 15 февруари 2023 в 09:57 3002 2

прокуратура

Снимка Архив

Прокуратурата обясни за списъка "Магнитски".

Борбата с престъпността е отговорност на трите власти - съдебна, изпълнителна и законодателна, и вменяването на тази отговорност само на съдебната власт показва непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Това обяснява държавното обвинение "по повод заявеното от политически лица и представители на институции във връзка с наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица".

И допълва, че разкриването на престъпленията е от компетентността на МВР и службите за сигурност, които при данни за престъпление трябва да уведомяват прокуратурата. Чак тогава тя може да приложи правомощията си по Конституцията и закона, като образува досъдебно производство и ръководи разследването, упражнява надзор и ако има достатъчно доказателства, привлича към наказателна отговорност извършителите.

Прокуратурата напомня, че според основния закон главният прокурор е част от независимата съдебна власт със стриктно регламентирани правомощия и е независим от останалите власти - законодателна и изпълнителна.

"Евентуалното нарушаване на тези основни конституционни и европейски стандарти излиза извън принципите на демократичната държава. Историята е показала, че опитите за въздействие и овладяване на съдебната власт водят само и единствено до репресии с дългосрочен ефект, засягащи правата на българските и европейските граждани", изтъкват от държавното обвинение.

Спрямо две от санкционираните лица - Р.Овчаров и Н.Малинов (така са изписани те в съобщението - бел. ред.), отдавна били внесени обвинителни актове за извършени от тях престъпления, свързани с корупция и шпионаж в полза на Руската федерация. Освен това обстоятелствата, изложени в списъка за българските граждани Р.Овчаров, Ал.Николов и И.Генов, били предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство.

Твърденията в списъка по отношение на българския гражданин - Вл.Горанов, също били предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство. Още през април 2022 г. е изпратена молба за правна помощ до компетентните съдебни власти на ОАЕ с искане за провеждане на разпит в качеството на свидетел на лицето В.Божков чрез видеоконферентна връзка. Досега обаче молбата не е изпълнена.

От прокуратурата напомнят, че съгласно европейското законодателство и трайната практика на Върховния административен съд (ВАС) наложените санкции по закона "Магнитски" са неприложими за Европейския съюз, и въпреки това Върховна касационна прокуратура се е самосезирала на 10 февруари 2023 г. От компетентните органи - ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други, ще се изиска актуална информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни престъпления. Предстои изпращането на запитване чрез Министерството на правосъдието до съответните институции в САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са наложени санкциите на лицата.

По отношение на Ал. Манолев, П.Харалампиев, Кр.Томов и В.Божков продължават досъдебните и съдебните производства.

"По отношение на Ал. Манолев се водят две наказателни производства за извършени престъпления чл. 248а от НК и по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. По първото е внесен обвинителен акт и той се разглежда от съда. По другото Софийска градска прокуратура разследва укрити и избегнати данъчни задължения от Ал. Манолев и свързани с него лица и търговски дружества. За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на физическото лице Ал. Манолев, на свързаните с него физически лица и на юридическите лица. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения. Приложени са материали, постъпили от САЩ", обясняват от прокуратурата.

П.Харалампиев и Кр.Томов са привлечени към наказателна отговорност за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), по две досъдебни производства. Още през септември 2020 г. едното от тях е било внесено с обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Харалампиев, Томов и други лица.

Васил Божков е привлечен като обвиняем за извършени от него 19 престъпления. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв. Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. Няма отговор на молбата за екстрадицията му от ОАЕ, изтъкват още от прокуратурата.

За Д.Пеевски и Ил.Желязков са извършени проверки, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържали данни за каквито и да било престъпления. Извършени били и данъчни ревизии, които не са установили никакви данъчни нарушения. Затова не са образувани досъбедни производства.

"Прокуратурата на Република България напълно споделя и се солидаризира с изразеното мнение от официални американски представители и европейски институции за необходимостта от осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото. Както и досега, прокуратурата изразява своята готовност да съдейства с целия си експертен и професионален потенциал, който да доведе до актуализиране на законодателството на Република България, което да подкрепи общите ни действия с евроатлантическите ни партньори по противодействие на корупцията, засилване на сигурността и утвърждаване на върховенството на правото", заключават от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Mariana Lazova

15.02 2023 в 14:51

bla bla bla Povrasta mi se pt obstite prikazki na kasketa.Gyunsurat kato nego ryadko se sresta.Da podava ostavka.

1930

1

Муню

15.02 2023 в 12:24

Питат какво се знае, та да го скрият в едно 15г. прозводство и тн.