Илияна Йотова: Дискусията в парламента показа, че проблеми има във всички възможни посоки

OFFNews 26 януари 2020 в 19:24 3367 6

Липсва публичен дебат каква е перспективата в България в началото на новото десетилетие. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "120 минути" по Бтв.

От тази дискусия, която се състоя онзи ден в парламента стана кристално ясно едно - проблеми има във всички възможни посоки, където и да пипнеш се оказва невероятна пропаст, допълни вицепрезидентът 

"Много отдавна ситуацията беше доста напрегната. Това, че не говорим публично за тези проблеми не означава, че ги няма. Някак си така стана съвпадение във времето, че кризите започнаха да следват една след друга, което само по себе си показва, че имаме огромни дефицити в механизмите, в които управляваме живота си изобщо. Не само институциите. Защото след Ботевград, сигурно ще дойде Сливен, след Сливен ще дойде Шумен, след това някоя друга част на България", каза още Йотова.

"Сега чак се сетихме, че имаме недостатъчно закони. Едва ли сме спазили европейските правила. Дано да не отнесем и някоя глоба от страна на Европейската комисия. Не сме регулирали кои язовири ще се ремонтират и кои не. В България има много странно усещане що е спешна мярка, след като една спешна мярка може да има давност повече от две години и пак да не е решен въпроса. Всичко това е един възел от проблеми, който се е трупал през годините. Кърпен е дали ще бъде с някаква промяна в закона или с някакво министерско постановление или с някакво решение, което собствените ни министри не изпълняват. Тоест в един кабинет се взима и в същия кабинет не се изпълнява това решение. И ето сега изведнъж бомбата избухна", допълни още Йотова.

"Не е чак толкова изведнъж, защото никой не може да ме убеди, че месеци наред никой не е забелязал какво става с язовир Студена и никой не е уведомил съответните власти. Аз съм абсолютно сигурна, че има експерти, които не са си мълчали, само че тяхното мълчание очевидно не е било чуто. Понякога има едно мълчание, което крещи повече, отколкото да се каже на глас. Визирам това, че може по политически причини темата да е била оставена настрана", каза още вицепрезидентът.

"Аз говорих на крак с госпожа Русенова, зам.-министър, тя обеща да изпрати малко повече информация. Защото извън този финансов стимул би трябвало да има още много неща, за които да се погрижим. Къде ще работят тези хора, с какви договори, как ще бъдат осигурени детска градина, жилище. Искам да видя целия комплект, защото малко ме смущава фактът, че всичко това е заложено в европейска програма. Всяка една европейска програма има начало и край. Всяка една европейска програма има един определен пакет от мерки и гарантирано финансиране, след което сме били свидетели, че като приключи този проект, приключва и инициативата, а определено тези, които искаме да върнем от чужбина едва ли ще се задоволят с тези хиляда и двеста лева. За тях е важна перспективата пред страната, а не някаква конкретна програма", каза вицепрезидентът.

"Аз имам други опасения и тревоги. Не може да се прокарва такава разлика между квалифицирани работници, както сега е заложен проекта, тоест хора с висше образование, и останалата част от българите. Не всички са завършили висше образование, не всички имат такова портфолио. Според мен ако искаме цялостна такава политика трябва да бъде съвършено по друг начин. А що се отнася за българските граждани това е голямата тема къде сме ние в момента и каква е перспективата в България в началото на новото десетилетие. Този публичен дебат, тази дискусия липсва. Хората на вън, с които аз контактувам, вече са над 150 български общности и дружества зад граница от 33 държави казват „дайте ми реалната картина как ще изглежда България, какви приоритети ще заложите, какво ще развивате, за да знаем дали нашето образование отговоря на това, което България ще прави в следващите години и всеки да си потърси кариерата тук. Така че това е един много по-комплексен въпрос", допълни още Йотова.

"Традиционните партии ще направят опит да "позеленеят", защото това искат младите хора. Няма форум в света, на който темата за екологията и климатичните промени да не присъства. Няма да е далече времето, когато ще се роди истинско
зелено движение в България. То ще бъде продиктувано от необходимост, и това ще бъде най-категоричното, най-откровеното раждане на една политическа сила", прогнозира вицепрезидентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

6

kokoten

27.01 2020 в 03:36

Ей,голяма паплач сте това герберастите....проблема на РБ е Мутрата и мутричките около него като вас....защо срамежливо заобикаляте некадърността и некомпетентността на Пожарникаря и се занимавате с това кой,какво и как ще закопае България,и колко ненавременна е смяната на властта....повече няма накъде да пропадаме,всеки следващ ще е по-добър от този престъпник(за вас да не говорим)....

13874

5

emanuilis

26.01 2020 в 23:10

„Политическото инженерство" включва изграждането на слаба опозиция в лицето на тази госпожа, #МаяМа, #НямаТакъвЧалгар и пр. „алтернативи".

10372

3

elbarbudo

26.01 2020 в 20:29

Споко браточка, комунягите няма да дойдат на влас, защото помнят какво се случи с орешарски. Баце ще управлява доживот, бъди рахат!

5300

2

квазимодо

26.01 2020 в 20:06

Прав си , ще подхожда 100%. Един свят без никакви проблеми , една държава също, я вземи да го опишеш.
Единствено ще опише само свят е по-малко проблеми , когато комунягите дойдат на власт. Да бе да. ( другото на страна , но съм убеден че, си вярват) .



















0

13874

1

emanuilis

26.01 2020 в 19:41

Тази като я „избраха" се появи колаж с „партньора" й от „Женени с деца".