Янаки Стоилов иска анализите за спецправосъдието да са готови при старта на новото НС в началото на август

Министърът чака информация по определени показатели до средата на юни

OFFNews 01 юни 2021 в 09:26 1935 0

Фактите за работата на специализираните съдилища и прокуратури от създаването им до днес могат да бъдат събрани и анализирани до началото на август. Тогава ще заработи новият парламент и депутатите ще могат да разполагат с необходимата информация. 

Това коментира служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по БНТ. Мнозинството във Висшия съдебен съвет смята, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, коментира Стоилов. 

По думите му вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на специализираните структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними и да се получи една обективна картина. 

"Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади, каза още министърът. 

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори добре, че има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

"Конституционният съд отговори, че не трябва да се приравняват специализираните съдебни органи към извънредните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не трябва да се фокусираме във формалната страна на проблема, а да видим какво е евентуално полезното, какво е вредното в този начин на организиране на правосъдието, дали не се злоупотребява с него. Какъв е видът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение", категоричен беше министърът.

Заради сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски започна проверка в арестите и затворите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на БНТ, че са имали затруднен достъп до проверка. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, но ще провери и ще бъде дадена възможност на всички органи, които имат отношение към тематиката, да вършат своята работа.

"Проблемът е и да не се създаде прекалено напрежение с най-различни проверки, защото аз проверката щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата, сега всъщност тази проверка обхваща 12 затвора. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни Стоилов.

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години. Не само с условията, но и с обществените поръчки.

"Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, но в някои случаи, ако се наложи, съм готов да предизвикам и външни проверки, да се направи независим одит, за да се види ефективността на вътрешната контролна система във ведомствата", каза още правосъдният министър. 

По думите му прокуратурата като че ли подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания. Нейните задачи са да разкрива престъпления и да обвинява извършителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния контрол, който трябва да се осъществява в отделни сектори. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола, категоричен беше Янаки Стоилов.

Според него служебното правителство си поставя по-амбициозни задачи от гледна точка на натрупаните в държавата проблеми и от гледна точка на очакванията на българските граждани.

"Това, което се надяваме, е служебното правителство да работи ефективно в интерес на гражданите, да работи открито, почтено. От там нататък работата на партиите, включително на БСП, е да се обърнат с такива ангажименти към българските граждани, така че да получат максимално високо доверие, а в случая с БСП е да подобри и своя резултат. Не просто да се повтори резултатът от предишните избори, а да се направи това, което липсва", коментира Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!