Сблъсък между Янаки Стоилов и ВСС за анализа за работата на спецпрокуратурата

OFFNews 20 май 2021 в 12:40 3553 0

Анализът на работата на спецпрокуратурата стана повод за сблъсък между служебния правосъден министър Янаки Стоилов и Пленума ва ВСС.

По-рано днес Стоилов обясни, че анализът трябва да е готов до месец и половина, най-много 2. Пленумът на ВСС обаче гласува срокът да е три месеца. Според главния прокурор Иван Гешев обективен анализ не може да се направи в такъв кратък срок.

"Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси. Не сме слугинаж на политическата класа", отсече Гешев, цитиран от БТА. 

Срещу удължаването на срока се обявиха само Атанаска Дишева и шефът на ВКС Лозан Панов.

Янаки Стоилов пък смята, че този "опит за разтягане" е стремеж да се отложат реални резултати и настоя анализът да е готов в рамките на мандата на служебното правителство, за да може партиите и гражданите да се ориентират.

"Важни са фактите и данните, които ще бъдат изнесени", заяви Стоилов и се съгласи с възможността европейски прокурори също да бъдат ангажирани за този анализ.

Правосъдният министър, който коментира темата преди заседанието на ВСС, посочи, че вече е започнала проверката в Агенцията по вписванията, а нейната цел е да се установи как работи този орган "от гледна точка на точност и срочност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews