Христо Иванов: Скелетите излизат от гардероба, хлебарките излизат изпод килима

OFFNews 11 май 2021 в 19:54 9732 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че предстои ГЕРБ да се сблъскат с много пари на олигархията, изправени срещу тях, е израз на съзнаването, че тепърва предстои да заговорят хора, които са били мачкани от управляващите, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Алтернативата” по ТВ1. Той припомни думите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски, че е чакал времето на управляващите да мине и прогнозира, че и други ще заговорят.

“Мина времето на Борисов и той по-добре от всички си знае приятелчетата. Сега приятелчетата изскочиха. Това няма да е красива гледка, както не беше красива гледка и спорът между двамата (Илчовски и Иван Ангелов - б.а.). Това е ГЕРБ, тези хора те са ги създавали, подхранвали, доили, щавили със своите прокурори, със своята НАП, със своите кметове. И сега тези хора въстават, започват да говорят, да се спъват в собствените си неумения да говорят, да изказват истината за ГЕРБ. Скелетите излизат от гардероба, хлебарките излизат изпод килима”, заяви Христо Иванов.

“Тези 10 години са 10 години на един зле прикрит криминалитет, който само благодарение на нежеланието на прокуратурата в България не се разплете. Аз затова толкова настоявам на реформата в прокуратурата, защото от прокуратурата зависи от тази цялата мътилка да отдели зърното от плявата, да каже къде е истината и да отговори на въпроса кой е отговорен за това”, добави Иванов.

Той допусна, че сега е възможно прокуратурата да стане старателна и да започне да разследва, но посочи, че “това също няма да има нищо общо с правосъдието”.

“Бойко Борисов е виждал как хора от обкръжението на Тодор Живков го жертваха, за да могат да си купят индулгенция с този жертвен агнец, за да бъдат участници в новото време. В момента те с Гешев са в ситуацията на дилемата на затворника - кой първи ще тръгне срещу другия, защото Гешев разбира, че историческото му време изтича. Ние ще направим всичко възможно да го сменим и той знае, че най-простият начин е да се обърне срещу Борисов. Това се случва почти като политически закон”, каза съпредседателят на “Демократична България”. По думите му обществото не трябва да позволява това, защото то няма да има нищо общо с правосъдието. На въпрос за очакванията му за служебния кабинет Иванов каза, че разчита той да работи фокусирано, организирано и да не надскача ролята си, а следващият парламент бързо да съумее да излъчи редовно правителство.

“Ние на тези избори ще се явим с готовност да споделим отговорността, ако ни дадат възможност българските избиратели за това да има управление. Страната трябва да има редовно правителство”.

В коментар за ролята на посочения от президента Румен Радев за сужебен министър на правосъдието Христо Иванов каза, че двамата винаги са се разминавали по въпроса за необходимостта от конституционна реформа на прокуратурата.

“Аз и досега нямам обяснение защо г-н Стоилов с такава стръв заедно с Михаил Миков работеше за това БСП да не подкрепи усилието за конституционна реформа през 2015 г. Те изобщо отказаха да влязат в диалог, което направи ДПС решаващия глас и всъщност позволи конституционната реформа да бъде първо обезкостена и после - извратена. Отговорността изначално е на БСП”, каза Христо Иванов, “Сега въпросът е дали назначението на г-н Стоилов е израз на това, че президентът Радев не е могъл да намери друг за този пост, или излъчва политически знак и чий - от президентството или от Позитано.”

Съпредседателят на “Демократична България” определи невъзможността да се разгледа в пленарната зала законодателната инициатива за закриване на специализираните съдилищата и прокуратури като страх. Посочи, че обединението няма да се откаже от този проект. На въпрос за мълчаливия протест на прокурорите срещу законопроекта Иванов каза, че той не го трогва. “Когато видя прокурори да излязат на протест срещу беззаконието, когато видя един т тези
прокурори да се сезира за пачките (в чекмеджетата) - аз съм ги сезирал и те си затварят очите, да се сезират за действията на Гешев, тогава ще слушам техния жален плач по статут, заплатки и работни места, защото за това става дума. Няма йерархия, която може да бъде над съвестта над един свободен човек”, коментира съпредседателят на “Демократична България”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови