Гюров: Има нова коалиция на мафията - ГЕРБ, ДПС и ИТН. Биков: Вашият стартъп фалира

Скъпи ПП-та, вие означавате "Прибираме си предателите", каза Тошко Йорданов

Ружа Райчева 15 юни 2022 в 19:05 5237 4

Снимка БТА/Христо Касабов

Нова коалиция цели да отстрани председателя на НС, уж невъзможна - ДПС, ИТН, ГЕРБ. (...) Уважаеми колеги, не предавайте своите избиратели. Вие заявихте, че ще се борите с мафията, а тя отново е в политиката. Ние сме във война с мафията. Тук, на улицата, на избори - където е необходимо!

Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на декларация от парламентарната трибуна.

Според Гюров новата "невъзможна коалиция" не се интересува от българските граждани, от индексацията на пенсиите, от актуализацията на бюджета. Той подчерта, че с действията си ИТН са се отказали от реформа в КПКОНПИ, от належащите законодателни промени, които са условия за допускане на Плана за възстановяване и устойчивост.

"За тази нова коалиция е важно да няма борба с корупцията, да запази главния прокурор. Лидерите на ИТН свалиха маските, след като не получиха милиардите за източването на АПИ", каза Андрей Гюров. 

По думите му най-натоварената външна граница в ЕС - "Капитан Андреево" - през последните десет години е била притежавана от мафията. Гюров твърди, че заради мафията на българо-турската граница минимум 200 милиона лева са пропуснатите ползи за бюджета.

"След като разобличихме източването на АПИ и схемата на "Капитан Андреево", мафията реши да счупи всичко. Ако ни питат: "Бихте ли го направили отново?", отговорът е - категорично да. Особено силни са думите на Радостин Василев: "Мафията проби в ИТН". Защо, колеги? За пари, за постове, за шеф на БНБ!", заяви Андрей Гюров. 

ГЕРБ: Вашият стартъп фалира, вашите началници да ходят да мамят някой друг!

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков също направи декларация и заяви, че ПП са започнали управлението си като неопитни хора, но и сега - след 7 месеца - са все още в тази роля.

"Едно управление пада винаги само! То никога не може да бъде съборено от опозицията, от мафията и от когото и да било. Когато нашите управления са падали, ние сме знаели това и винаги сме търсили смисъла на това защо сме паднали и къде сме сбъркали. Казвам, че не сте натрупали опит за тези 7 месеца, защото на прага на края на това правителство, вие не сте разбрали защо то си отива - то си отива заради вас!", обърна се към ПП Биков. 

Той напомни, че обикновено в едно управление най-голямата отговорност се носи от първата политическа сила. Биков каза, че вече 7 месеца не е приет почти нито един закон и обяви работата на Народното събрание за най-слабата законодателна дейност на български парламент от 1990 г. насам.

Според Тома Биков това се дължи не на опозицията, а на това, че министрите в правителството са се занимавали с всичко друго, но не и с решаването на реалните проблеми на българите. Той обвини управляващите, че са измислили "всякакви фикции и фиксации", за да оправдаят себе си пред хората, че не вършат нищо.

"Корупцията не е проблемът, най-големият проблем е, че изобщо не знаете за какво става въпрос. Докарахте страната до безпътица. Имахте задача да разрешите политическата криза и до днес се оправдавате с нея. Казвам ви 7 месеца по-късно: нищо не сте решили! В момента сме в политическа безпътица заради вас и сме на прага на предсрочни избори - отговорността за това е на управляващите и на първата политическа сила.

Имате премиер, министри, супервицепремиер и всички възможности да възстановите диалога в държавата и да постигнете целите си. Какво направихте за 7 месеца? Разрушихте още повече възможностите за диалог, изпокарахте се с президента. Не с нас - с тези, които ви направиха се изпокарахте. Това е причината заради която ще загубите вота за недоверие другата седмица", заяви Тома Биков. 

Според него управляващите са успели да обединят хора, които не са имали идеи да се обединяват някога. Той е на мнение, че разтрогването на това управление ще бъде знак, че през последната една година България е загубила ценно политическо време и то си има цена. 

"Този стартъп фалира, колеги, той е неуспешен и сега вашите началници могат да си хванат куфарите и да отидат да мамят някой друг, защото вече никой не им вярва. Дори и тези, които в началото се бяха съгласили да управляват с вас. Загубихте доверието не просто на обществото - вие вътрешно си нямате доверие. 

И не, г-н Радостин Василев не се бори с корупцията. В момента по коридорите на парламента, в кьошетата, по лабораториите и апартаментите се купуват депутати на килограм и се продават съвести. Причината да внесем този вот на недоверие е да спрем този позор, който организирате вече една седмица и да започнем най-сетне да мислим за България", каза депутатът.

ИТН: Скъпи ПП-та, вие означавате "Прибираме си предателите"!

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов също не пропусна да направи политическа декларация от трибуната. Йорданов заяви, че днес е лъснала голата истина по темата Северна Македония. 

"Истината е, че премиерът на България е участвал в разговори с чужди дипломати с една единствена цел - предателство. Обещал е вдигане на ветото към Северна Македония, без тя да е изпълнила българските условия. Говорете отново за МРРБ, БНБ и "Капитан Андреево" и всякакви лъжи, които можете да измислите. Това е истината: не може да се участва в правителство, в което се извършва национално предателство", обяви той.

Тошко Йорданов каза, че тъй като Кирил Петков е национален предател, е нормално цялата парламентарна група на ПП да е събрана от предатели. "Скъпи ПП- та, вие означавате "Прибираме си предателите"!", каза им той за финал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

7

Анализи

15.06 2022 в 23:59

Скъпи Тошко, най- големите предатели сте вие. Никой не ви иска, Вие вече се превърнахте в обществен цирей.

9347

6

Анализи

15.06 2022 в 23:39

Колкото и да срича Тошко , колкото и да маже Биков видя се кои са мафиотските партии. Само, че народът не е съгласен повече да го крадат . Затова няма оправдание има кауш.

1810

4

Maxim

15.06 2022 в 20:18

Видя кои са предателите и са задкулисието, въпреки тупането в гърдите по Бай Ганювски да махне/изчегърка/ тулупа. Това е Ибрикчи Трифонов, някакво Болно Грозно Същество.

75

1

230 млрд баксов

15.06 2022 в 19:32

"КОРУПЦИЯТА НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ, най-големият проблем е, че изобщо не знаете за какво става въпрос."

Златни думи на карикатурата Биков. И това го казва в парламента на българските избиратели.

Проблемът не е, че ние ви крадем, проблемът е, че вие не разбирате за какво става дума!!!!!!!