ГЕРБ опита за заглуши ПП за схемите със санирането и Плана за възстановяване

Двете партии окончателно се скараха: "Никога" няма да се подкрепят при връчването на мандатите

Йорданка Веселинова 15 ноември 2022 в 17:01 4068 1

Стопкадър

Снимка FB/Продължаваме промяната

Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС провалиха брифинг на "Продължаваме промяната", окопирайки журналистическите микрофони

Жечо Станков и Теменужка Петкова направиха опит да провалят брифинг на Кирил Петков в парламента. Двамата депутати от ГЕРБ опитаха да го заглушат, окупирайки журналистическите микрофони, докато той говореше за схемите със санирането и Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано днес в НС се проведе среща между ръководителката на работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер и депутати от 10 парламентарни комисии. На срещата присъства и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

След края ѝ ГЕРБ-СДС даде брифинг, на който обвиниха "Продължаваме промяната", които поели ангажимента за затваряне на над 40% от ТЕЦ-овете:

"Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата голяма лъжа е, че правителството "Борисов-3" е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите. Единствената държава членка, която гласува "въздържал се", беше България и това може да бъде проверено на заседание "Околна среда". Втората голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи да бъдат затваряни. Не само че ще бъдат затваряни, но и процентът, който ще бъда затворен, е повече от 40%."

Теменужка Петкова добави, че в първата версия на ПВУ, изготвена от правителството "Борисов 3", не са поемани никакви ангажименти за крайна дата за затваряне на централите. Красимир Вълчев пък допълни, че инвестициите в батерии са нерентабилни. По думите му правителството на ПП е заложило енергийна и икономическа криза през 2025 г. Той прогнозира, че от износител България ще се превърне във вносител на електроенергия.

Минути по-късно брифинг даде и бившият премиер Кирил Петков. Той отчете, че на срещата със Селин Гауер е отчетено, че след като кабинетът "Петков" пое властта, България е била най-закъснялата страна с внасянето на Националния си план. По думите му Гауер е заявила, че ТЕЦ-овете не трябва да бъдат затваряни, но емисиите могат да бъдат намалени чрез сезонно балансиране.

"Другото нещо, което стана ясно, и на колегите от ГЕРБ беше ясно казано е, че идеята да сменят инвестиции във възобновяеми енергийни източници и да ги прехвърлят в поредните проекти за саниране на техни фирми няма как да стане", заяви Петков.

И добави, че Гауер е отчела, че България не е единствена страна с инвестиции в батерии.

След това Жечо Станков прекъсна брифинга на Петков, като хвана микрофона за журналисти. Петков отиде до него и го помоли да замълчи и ако има въпроси - да ги зададе в края. Депутатът от ГЕРБ обаче продължи да защитава санирането, а Теменужка Петкова му суфлираше. Петков опита да покани Станков до него на трибуната, но и това не проработи и бившият премиер реши да вземе микрофона от Станков, но той си го грабна обратно и заговори как хората искали саниране.

След това Петков се върна и заговори от мястото за журналисти, което по-рано бе окупирано от Станков.

"Ето сега видяхте как едни хора, които са управлявали 12 години, които похарчиха 3 млрд. за Турски поток без никаква диверсификация...", се опита да каже Петков, но Жечо Станков го прегърна и започна да говори през него. В това време бившата енергийна министърка Теменужка Петкова изтича до трибуната и обвини Петков в лъжа.

Цялата сценка продължи, когато Асен Василев се появи на трибуната и опита да въведе ред, взимайки микрофона, окупиран отново от ГЕРБ. В това време Жечо Станков и Теменужка Петкова се преместиха на втория журналистически микрофон. Така скандалът между ПП и ГЕРБ продължи.

"Ето затова ние никога няма да подкрепим техен мандат. Освен че искат да крадат, освен че са част от корупцията и искат да лъжат...", заговори Петков, но бе прекъснат от Петкова, която му отвърна в същия стил: "И ние никога няма да подкрепим Ваш".

Така след 10-минутна размяна на обвинения в парламента се реши и сагата с мандатите. Въпреки обещанията и разговорите ГЕРБ няма да подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ, каквато идея се лансираше напоследък. 

Атанас Пеканов, Калина Константинова и Кирил Петков на срещата в НС/parliament.bg

Селин Гауер/parliament.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!