Quantcast

ГЕРБ на път да замени Реформаторите с ДПС

Не може хем да си в управлението, хем да си в опозиция, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова по адрес на хората на Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2014 в 08:30 8161 68

Румяна Бъчварова

Партии, които на се били в управлението, са запазили рефлекса си на опозиция, въпреки че са в управлението. Това не е нормална реакция от партньорите в една коалиция, които не носят основната отговорност. Успяваме с изключителна добронамереност да изясняваме всеки един проблем, кой къде е сгрешил.

Така вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира отношенията на ГЕРБ с Реформаторския блок, които се изостриха след направените промени в пенсионната реформа. 

В интервю за bTV Бъчварова коментира изявлението на здравния министър Петър Москов, който обяви, че ще напусне поста си, ако мнозинството не сработи и ГЕРБ търсят подкрепа от ДПС

"Всяка една партия си запазва правото да внася предложения и да търси мнозинство извън коалицията. Както Реформаторският блок, така ГЕРБ има основания за такава политика", коментира Бъчварова. Според нея, ако една от партиите излезе от коалицията има няколко варианта и предсрочните избори не е първи вариант.

"Може да продължи като правителство на малцинството и да потърсим подкрепа от една от другите партии в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с ДПС. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Те имат право да се солидаризират с едно или друго управление. Ние можем да отречем или отхвърлим тази подкрепа. Коалицията "анти ГЕРБ" обаче не бихме искали да я възпроизведем спрямо другите партии", обясни вицепремиерът.

За нея отговорът на въпроса - управление на всяка цена дори с ДПС, няма категоричен отговор.

"Отговорът на този въпрос ще бъде в политиките и решенията, които трябва да вземем. От едно стабилно правителство зависи спокойствието и усещането на инвеститорите. Ние няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи от ситуацията. Има много конституционни възможности пред управлението. Ние доказахме, че следваме определени принципи, защото най-лесното решение беше да направим коалиция с втората и третата сила. Ние избрахме трудния път за това да има правителство пред лесния", каза още Бъчварова.

Тя не отрече, че има проблеми в управляващата коалиция, но било факт, че след разминаванията около пенсионната реформа, "когато течаха най-разгорещените спорове, всяка една партия декларира, че няма да напусне". Според нея държавата за първи път има истинска коалиция, с разписани приоритети, а отношенията в коалицията са публични.

Според Бъчварова това, че ГЕРБ и премиерът са имали среща със синдикатите без останалите партньори в коалицията да бъдат уведомени, е в рамките на правомощията, тъй като в коалиционното споразумение е записано, че по финансовите политики инициативата е на най-голямата партия в коалицията.

"Може би от наша страна имаше прибързване с това решение, но ние работим на различни скорости – новите във властта са по-бавни", поясни Бъчварова. За нея обаче остава неясно защо е имало остра реакция.

"Защо беше тази прекомерна реакция с квалификации, от които нашите аргументи не се чуваха", попита тя. По думите ѝ определения като "национализация" не били достатъчно коректни. "Това беше доста неприятна ситуация, появиха се изявление в посока, която не е приятна на никой", каза Бъчварова и допълни, че не разбира как е възможно "да си в управлението и ще осъществяваш натиск отвътре".  

Тя заяви, че партньорите в коалицията имат подкрепа, която е няколко пъти по-ниска от тази на ГЕРБ, а отговорността се носи точно в това съотношение. 

Вицепремиерът е убедена, че четирите партии в коалицията имат общо разбиране, че съдебната реформа трябва да бъде подкрепена. "Това е стратегия на управляващото мнозинство. Реформата в съдебната система е един от възлите, който трябва да бъде разплетен", смята тя и допълни, че предстоящият евродоклад за напредъка в съдебната система ще бъде критичен. 

На въпрос за това, че шефът на СГС Владимира Янева беше назначена при управлението на ГЕРБ през 2011 година с поредица от скандали и обвинения за близки отношения с Цветан Цветанов, Бъчварова отговори: "Всичко, което можеше да бъде изговорено тогава, беше изговорено. Факт е, че сега имаме ясна концепция за реформа."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2014 в 14:15

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

- АЛО ..... КРЕСЛИВАТА ДСБрастията !!!

явно НЕ схваща, че Правителството е с крехка подкрепа и с кратък мандат .... най-много още 10 месеца

а искат да д’Ебатират и да плямпат Костовашки Тъпизми > месеци наред >
а накрая Ръбан да гласува “въздържал се” ......

А министър КОЙ .... ??!!?
дори каза, че напук няма да гласуват за каквото и да е ако вота им съвпада с вота на ДПС.

Формен ДСБраст.

24.12 2014 в 05:07

Бостан бай Лютви!
Бостан бай Бойко!

23.12 2014 в 21:21

Маските падат ! Задкулисната коалиция БОСТАН е на път да стане явна ! Ако ГЕРБ се съвокупли с ДПС,това ще бъде началото на неговия край !

23.12 2014 в 20:03

то май министрите на РБ назначават хора на ДПС

23.12 2014 в 19:15

Той ,пЕЕвски по време на управлението№1 на гЕрб се нагуши и с неговата мамичка станаха медийни олигарси,после той "прехвръкна" в ДС /с П в средата/,но се оказва ,че старото приятелство ръжда не хваща...Но едно е истина/не е моя мисъл,но е истина/,а тя е ,че ако ДпС те прегръща никога не е сигурно,дали пък не иска да те удуши...

23.12 2014 в 17:46

Пробвайте са,ма... То и без това сте омръзнали на хората с вашите курвенски герберастки номера.
Я канала за отпадни политически продукти и вас ша поеме. Барекчето как се е затичкал и той към същият тоя канал.
Зор обаче, че требе задкулисието да прави нов политически проект дублиращ вашия-ама то будали йощ май има...
Сал дет бая народ веч прогледна и ви държи изкъсо из под вежди,май...май.Пък вие си пробвайте да се гушнете с ДПс-то, мискини недни -то и без това вашият Горанов яко са а залюбил корупционно с Пеевски.

23.12 2014 в 16:13

Бъчварова, да беше замълчала щеше да е по-добре. И без това не е върха на политиката. Много добре, би трябвало да знае, че коалиция с ДПС, значи смърт за ГЕРБ на следващи избори, каквито и да са те. Същото важи и за коалиция с Барековите отломки. Вариант да си напазаруват депутати също не е решение, защото ще се повтори сходен сценарии от зимата на 2013. И последно, колкото и да е малък коалиционния партньор трябва да му искаш мнението и да се балансираш с него. Ако беше се занимавала малко повече с политика, би трябвало да помни как Геншер бутна християндемократите в Германия, защото бяха започнали да се правят на голяма работа. Балансът, глупако, балансът, ако трябва да перефразираме известна фраза.....

23.12 2014 в 15:44

Тази е копие на Борисов в рокля!Доколкото помня,при подписването на коалиционното споразумение,ГЕРБ и РБ декларираха,че имат сходни разбирания за реформите... почти за всичко,а разногласията ще изглаждат с разговори,докато постигнат консенсус! И сега,когато ГЕРБ реши да не води предварителни разговори с РБ за Пенсионната реформа,и РБ им напомня,че не са се разбрали така-Бъчварова пищи,че това било"опозиционно "поведение! Тоест-като Бойко-две напред-една назад! Когато трябваше да съставят Правителството,се съгласяваха и подписваха всичко,което поискаха от тях!? Но когато разбраха,че няма да им позволят да се отметнат от договореното,а ДПС им предложи помощта си,започват да обвиняват РБ и да го провокират да се откаже от коалицията,за да прехвърлят после вината за "развода"върху него! А може би причината за поведението на ГЕРБ са мафиотите под прикритие в него,които усетиха,че с тях е свършено ,ако допуснат реформите и преминават в атака! Потвърждение на това е и поведението на ВСС,който се запъна,като магаре на баир и не ще да чуе за реформи!! предстои да видим в близките дни!

23.12 2014 в 15:40

Поредно дирене на сензация, където я няма от OffNews .....

Така не правите услуга нито на себе си нито на РБ нито на България.....

как измислихте това заглавие?

Това след платената от фондовете рекламна кампания наречена "национализация"...явно не си струва вече да се посещава сайт, който в общи линии е на нивото на в-к Дума само че за ДСБ.

23.12 2014 в 14:47

До 62 Защото системата работи в реално време, получавайки инфо от базата данни и когато ти цъкнеш и преди теб някой е цъкнал се рефрешва с актуалната цифра. Близко е до ума - не е нужно да питаш под всяка статия за герб едно и също - излагаш се и срамиш избирателното ядро на Тиквата