ГЕРБ на път да замени Реформаторите с ДПС

Не може хем да си в управлението, хем да си в опозиция, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова по адрес на хората на Радан Кънев

OFFNews 23 декември 2014 в 08:30 9068 68

Румяна Бъчварова

Партии, които на се били в управлението, са запазили рефлекса си на опозиция, въпреки че са в управлението. Това не е нормална реакция от партньорите в една коалиция, които не носят основната отговорност. Успяваме с изключителна добронамереност да изясняваме всеки един проблем, кой къде е сгрешил.

Така вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира отношенията на ГЕРБ с Реформаторския блок, които се изостриха след направените промени в пенсионната реформа. 

В интервю за bTV Бъчварова коментира изявлението на здравния министър Петър Москов, който обяви, че ще напусне поста си, ако мнозинството не сработи и ГЕРБ търсят подкрепа от ДПС

"Всяка една партия си запазва правото да внася предложения и да търси мнозинство извън коалицията. Както Реформаторският блок, така ГЕРБ има основания за такава политика", коментира Бъчварова. Според нея, ако една от партиите излезе от коалицията има няколко варианта и предсрочните избори не е първи вариант.

"Може да продължи като правителство на малцинството и да потърсим подкрепа от една от другите партии в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с ДПС. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Те имат право да се солидаризират с едно или друго управление. Ние можем да отречем или отхвърлим тази подкрепа. Коалицията "анти ГЕРБ" обаче не бихме искали да я възпроизведем спрямо другите партии", обясни вицепремиерът.

За нея отговорът на въпроса - управление на всяка цена дори с ДПС, няма категоричен отговор.

"Отговорът на този въпрос ще бъде в политиките и решенията, които трябва да вземем. От едно стабилно правителство зависи спокойствието и усещането на инвеститорите. Ние няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи от ситуацията. Има много конституционни възможности пред управлението. Ние доказахме, че следваме определени принципи, защото най-лесното решение беше да направим коалиция с втората и третата сила. Ние избрахме трудния път за това да има правителство пред лесния", каза още Бъчварова.

Тя не отрече, че има проблеми в управляващата коалиция, но било факт, че след разминаванията около пенсионната реформа, "когато течаха най-разгорещените спорове, всяка една партия декларира, че няма да напусне". Според нея държавата за първи път има истинска коалиция, с разписани приоритети, а отношенията в коалицията са публични.

Според Бъчварова това, че ГЕРБ и премиерът са имали среща със синдикатите без останалите партньори в коалицията да бъдат уведомени, е в рамките на правомощията, тъй като в коалиционното споразумение е записано, че по финансовите политики инициативата е на най-голямата партия в коалицията.

"Може би от наша страна имаше прибързване с това решение, но ние работим на различни скорости – новите във властта са по-бавни", поясни Бъчварова. За нея обаче остава неясно защо е имало остра реакция.

"Защо беше тази прекомерна реакция с квалификации, от които нашите аргументи не се чуваха", попита тя. По думите ѝ определения като "национализация" не били достатъчно коректни. "Това беше доста неприятна ситуация, появиха се изявление в посока, която не е приятна на никой", каза Бъчварова и допълни, че не разбира как е възможно "да си в управлението и ще осъществяваш натиск отвътре".  

Тя заяви, че партньорите в коалицията имат подкрепа, която е няколко пъти по-ниска от тази на ГЕРБ, а отговорността се носи точно в това съотношение. 

Вицепремиерът е убедена, че четирите партии в коалицията имат общо разбиране, че съдебната реформа трябва да бъде подкрепена. "Това е стратегия на управляващото мнозинство. Реформата в съдебната система е един от възлите, който трябва да бъде разплетен", смята тя и допълни, че предстоящият евродоклад за напредъка в съдебната система ще бъде критичен. 

На въпрос за това, че шефът на СГС Владимира Янева беше назначена при управлението на ГЕРБ през 2011 година с поредица от скандали и обвинения за близки отношения с Цветан Цветанов, Бъчварова отговори: "Всичко, което можеше да бъде изговорено тогава, беше изговорено. Факт е, че сега имаме ясна концепция за реформа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!