ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна

Йорданка Веселинова 30 март 2022 в 14:00 4937 2

Снимка БТА/ Асен Тонев

Даниел Митов

Докато управляващите все още не могат да намерят консенсус за вида помощ за Украйна, ГЕРБ-СДС входира проекторешение за даването на мандат на правителството да изпрати оръжия. 

Така бившите управляващи изпревариха "Демократична България", които едва днес обявиха, че започват консултации с другите парламентарни групи за военната помощ за Украйна. Това, от своя страна, доведе до поредния коалиционен спор - четирите партии се изпокараха трябва или не трябва да се изпращат оръжия. От "Продължаваме промяната" заявиха, че остават реалисти, от "Има такъв народ" настояха за обща позиция, а от БСП по традиция се обявиха твърдо против предложението. 

И така, докато коалиционните партньори спореха помежду си, ГЕРБ-СДС входираха проекторешението, в което освен за оръжия се настоява за започване на разговори с НАТО за попълване на отбранителните ни способности.

Подобен сценарий се разви и при приемането на обща декларация на НС за осъждане на войната в Украйна. Тогава управляващите отново забавиха иначе формалната процедура заради коалиционни спорове, като основната инициатива идваше от ГЕРБ. 

В декларация от трибуната на НС зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че на територията на Европа се води непровокирана война, а на територията на Украйна вече 35 дни се водят брутални военни действия, в това число се извършват и военни престъпления срещу цивилни.

Той допълни, че възстановяването на икономиката и инфраструктурата на страната ще отнеме десетилетия:

"Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас."

В този смисъл той разкритикува българското правителство, което е сред двете в НАТО, които не изпращат оръжия за Украйна. Той твърди, че кабинетът на Кирил Петков се снишава.

Митов подчерта, че сред редицата държави членки на ЕС и НАТО, изпращащи оръжия на Украйна, никоя не е въвлечена в конфликта. 

"Правото на самозащита е фундамент на международното право. Подпомагането на жертвата в никакъв случай не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация", допълни той.

Какви оръжия да пращаме?

Според проекторешението правителството трябва да предостави военна и техническа помощ на Украйна без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения. Митов предложи и какви оръжия България може да изпрати, отричайки твърденията на министъра на отбраната Драгомир Заков, който вчера обяви, че страната и да иска, няма какви оръжия да изпрати. Според депутата от ГЕРБ правителството може да изпрати преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и боеприпаси. По думите му армията разполага с достатъчни количества от тях и няма да се отрази на бойните ни способности.

Митов предлага и започване на преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България.

Дебатът за оръжията - дълъг, спорен и непродуктивен

Дебатът за изпращането на оръжия за Украйна започна в средата на март, непосредствено преди визитата на секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин. Причината - публикации в западни медии, според които Остин ще поиска България да изпрати на Украйна ПВО.

Тази теза бе подхваната от ГЕРБ, според които арестът на лидера на партията Бойко Борисов цели да отвлече общественото внимание от визитата на Остин, а правителството да вземе решение за изпращане на оръжия за украинската армия. По-късно реагира и президентът Румен Радев, който заяви, че  предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната.

На 18 март премиерът Кирил Петков заяви, че "никакви ракети няма да се дават на никого в този момент." Той обясни, че ако България все пак реши да изпрати оръжия за Украйна, това решение ще се взима прозрачно, чрез гласуване в парламента.

В Народното събрание обаче темата се оказа абсолютно табу. 

Нов сблъсък в коалицията заради неизпратените оръжия за Украйна

От БСП тогава заявиха, че изпращането на оръжия е "най-лошото нещо, което може да се случи на България", от "Възраждане" очаквано споделиха тази теза, от ПП заявиха, че този въпрос не е на дневен ред, докато ДПС и ИТН отказаха коментар. 

Към този момент, макар и от ГЕРБ да обясняваха ареста на лидера си с тази тема, се обявяваха "за" военна подкрепа за Украйна. "Демократична България" пък беше единствена от коалицията, която твърдо застана зад тази идея.

"Ние трябва да помогнем, включително и с оръжие", заяви тогава Христо Иванов.

И така, след повече от две седмици упражнения по международно и военно право и размяна на обвинения, дебатът за оръжията продължава, а България, наред с Унгария, остава единствената държава в ЕС, която не изпраща военна помощ на Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1171

    1

    Статистик

    30.03 2022 в 15:59

    ГЕРБ може и да са изключително прости, но са хитри – типични бай ганьовци. Доста умел политически ход бих казал. Да видим сега управляващата коалиция.
     
    X

    За и против Гей парада