ГЕРБ събра рехав протест в защита на Борисов (видео)

Йорданка Веселинова 18 март 2022 в 09:45 11179 15

Едва 200-300 души се събраха малко след 9 часа на протеста пред Министерски съвет, организиран от партия ГЕРБ след ареста на лидера на партията Бойко Борисов.

Около 9,30 часа движението бе блокирано от протестиращите. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Минути преди 10 часа на мястото се появи почти цялата парламентарна група на ГЕРБ, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В поредица от изказвания депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС призоваха за предсрочни избори.

Томислав Дончев заяви, че този протест ще е различен и призова да няма сблъсъци и да не се хвърлят предмети по сградите. От партията отново заявиха, че арестът на Борисов е политически натиск и репресия на опозицията. Бяха направени и заявки за нови мащабни протести.

Според протестиращите арестът на лидера им бил "кризистен пиар на правителстово, за да изпратят оръжия за Украйна".

Бившият транспортен министър Росен Желязков заяви, че посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас е използвано като “смокинов лист”, за да са оправдаят действията на МВР.

Хората на протеста леко се увеличиха до 400-500 души, но не можаха да запълнят дори и малкото пространство пред бившия Партиен дом.

От ГЕРБ намериха обяснение защо протестът в защита на Борисов е толкова рехав, въпреки че от партията от полунощ дадоха заявка, че ще има "огромен протест". Според депутатите от партията много от поддръжниците им не са успели да се организират, освен това имало и тормоз - техни симпатизанти били спирани по магистралите към София.

Цвета Караянчева, която бе председател на 44-ото НС, пък убедено заяви, че “Киро вече е пътник”.

"Пътищата, които Байко Боросов построи, са дълги и водят към София. Не всички сме умни и красиви, но сме работили за държавата”, заяви дамата от Кърджали.

Тя заяви, че автобуси на ГЕРБ пътуват към София. Последваха скандирания “Оставка".

След нея лидерът на СДС Румен Христов сравни ареста на Бойко Борисов с репресиите на комунистическия режим.

"Започнахме да измръзваме, да направим едва разходка до Министерство на финансите и МВР", предложи депутатът Тома Биков.

"В МФ е другият герой, "мозъка на Киро", който още пише Плана за възстановяване. После ще отидем и до МВР, за да поздравим Бойко Рашков", каза той.

След него депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова бе категорична, че точно “днес е денят, в който казваме стоп на полицейщината“.

"Могат ли да ни арестуват всички? Неее", каза пламенно вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова поведоха шествието към министерството на Рашков.

Пред МВР ги очакваше засилено полицейско присъствие. Тук ГЕРБ пробваха своеобразен флашмоб. Активистите на партията вдигнаха ръце с възгласи:

"Невинни сме, не може да ни арестувате!"

Обикновени минувачи обаче ги поздравиха с думите "При Бай Ставри" и "Бай Ставри ви чака".

След минути поддръжниците на ГЕРБ се насочиха към сградата на парламента. Те минаха по ул. "Шишман", където е апартаментът на премиера Кирил Петков, и викаха пред дома му "Оставка".

Пред НС има полицейски кордон. Депутатите от ГЕРБ се наредиха на парадния вход на парламента и започнаха да скандират “Рашков вън” и "Нас не ни е страх”.

"От днес ще работим за падането на правителството и разпускането на 47-ото НС", декларира Тома Биков.

Той обяви, че ГЕРБ ще внесе промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване.

Хората на протеста леко се увеличиха, но броят им продължава да в пъти по-малък от тези, които събра "Възраждане" на протеста срещу т. нар. "зелен сертификат".

Минути след 12 часа Томислав Дончев обяви, че това е само началото, но от партията не искали да има смут и затова призова хората да си отиват по домовете. Възгласи "Победа" закриха събитието.

Протестът бе обявен на среднощен брифинг на бившите управляващи като акция за "защита на демокрацията" и за свалянето на "тоталитарната власт". Така от ГЕРБ определят правителството на Кирил Петков.

Снощи лидерът на партията Бойко Борисов бе арестуван. Същото се случи и на бившия му финансов министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова. 

Непосредствено преди отвеждането на бившия премиер в Главна дирекция "Национална полиция" от дома му в Банкя, членове на ГЕРБ и на младежката организация на партията се заканиха за масови протести в защита на лидера си. Около 12 часа членове на парламентарната група на ГЕРБ-СДС дадоха извънреден брифинг пред ГДНП и обявиха днешния протест. Призиви за участие се чуха от редица популярни лица от МГЕРБ, както и от много от депутатите, които се обърнаха към избирателите си по области.

Междувременно и към този час десетки симпатизанти на ГЕРБ са пред ГДНП, където вече 10-и час е затворен Бойко Борисов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

15

То Боко последните дни явно си знаеше кво го чака и всеки ден беше ПР кампания. Днес цяла Европа гърми как е арестуван и пак ни е направил за срам.

-1200

13

Vas_sashk

18.03 2022 в 15:53

До ден два ще се броим :-)

12130

12

borisboris

18.03 2022 в 12:41

На всеки протестиращ се падат по двама полицаи, добра представеност на обществена подкрепа.

1200

11

Boris A. Johnson "The Great"

18.03 2022 в 12:16

Още помня Румен Пашата как обикаляше с бухалка да събира рекет по магазините през 90те. България беше единствената страна в Европа с министър председател част от организираната престъпност.
Позор за всички на хранилката на мафията като Вежди и Любен Дилов! Как не ви е срам бе!!!
Не трябва да има никой над закона. Това е чистата и святата република не мафиотския обор на мутрата Бойко.

14469

10

случайно прочетох

18.03 2022 в 12:03

ПКП и тя там и тя с мнение...То бива безочие, ама нейното е безгранично!
И тия, не ги ли е срам от децата, близките, приятелите им?

14469

9

случайно прочетох

18.03 2022 в 11:56

"техни симпатизанти били спирани по магистралите към София."

:–))))))))))

1500

8

BENZEROFF

18.03 2022 в 11:56

Добре са се събрали - хайде сега зад колоните ,проверка на

документите ...

И какво прави там действащ столичен кмет - няма ли си

ремонт на ремонтите .Оставка и при севда в килията !

-240

7

редовно четящ

18.03 2022 в 11:33

Останалите трескаво се оглеждат за нова хранилка.