Би Би Си: Американският министър на отбраната ще поиска от България ПВО за Украйна

Георги Ангелов 17 март 2022 в 10:40 9559 6

Снимка Министерство на отбраната

C-125М "Нева"

„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят - и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”. Това написа Би Би Си.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга. 

Страни от НАТО снабдяват Украйна с преносими противовъздушни ракетни устройства тип "Стингър", които още по време на съветската война в Афганистан нанесоха на окупаторите сериозни вреди. Германия вече достави на Украйна 500 броя "Стингър", няколко хиляди такива системи са доставили и други държави от НАТО. Украйна разполага освен това с преносими противовъздушни ракети съветско производство, които също влизат в бой. Те обаче работят сами при малки летящи на ниска височина хеликоптери, изтребители или щурмовите самолети. За да се осигури защита срещу тях и срещу руските ракети, са необходими системи с далечен обсег.

Украйна притежава стари съветски системи за ПВО от типа S-300. Те са в състояние от далечно разстояние да локализират и елиминират не само хеликоптери, но и бойни самолети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки, но не е ясно колко от тях функционират. 

Българските противовъздушни сили разполагат със системите C-75М3 "Волхов" (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10). Всички те са произведени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е приета на въоръжение в БА през 1988 година. Най-голям интерес за Украйна биха предизвикали С-200 и С-300. Обсегът на С-200 е 270 километра, максималната скорост на ракетите му е хиперзвукова, а системата е предназначена е главно за защита от бомбардировачи и самолети на голяма височина. По спецификация С-300 е способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно, включително балистични ракети на 1000 километра, а крилати ракети на 300 км. Обсегът на ракетата е между 45 и 200 километра. 

Основен проблем в българската ПВО система са радарите. Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство вече работят с частични неизправности и са занижени основните им технически параметри, е записано в Доклада за отбраната.  Военните започнаха процедура за купуване на нови 3D радари, планирано е и придобиването на модерни ПВО системи. 

Министърът на отбраната Драгомир Заков каза преди ден, че посещението на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в България е изключително знаково. По думите му тази визита показва силният ангажимент на САЩ към сигурността в НАТО - като цяло. "Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", заяви министър Заков.

БСП, която е коалиционен партньор в правителството, засега блокира даването на военна помощ на Украйна, въпреки, че този случай може да е възможност за модернизация на българските ПВО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

18.03 2022 в 04:58

Хубаво ще е да нямаме даже Глигита. Понеже неговата брада и кубинки струват много по-малко, от брадите на бутафорно страшните кадировци. Те са безпомощни във военен смисъл, но знаят за смъртта на собствен гръб, и поне за охрана стават. За разлика от евробутафориите, макар и с бради и кубинки. Ако изобщо още са живи, или там.
Където на война си играят едни яки чички, които умират за децата си. Не за тръпката, или за чужди налудни идеали.

23293

5

Стефан

18.03 2022 в 02:20

Всичко под С-300 ние нямаме. Нямаме даже С-130 и С-60:), а това са зенитни оръдия от 50-те. Имаме ЗУ-23-2. Отлично пехотно оръжие, но нищо общо с ПВО, макар и да се казва зенитна установка.
Нато сигурно си има ядове - негова си работа. Ние трябва да пием по една ракия с руснаците, и да попеем стари песни.

23293

4

Стефан

18.03 2022 в 02:08

България няма какво да даде на юкрейн срещу руските самолети.
Нашият дивизион С-300 е експортен за СССР вариант, той е с пренебрежими спрямо унищожените от руснаците украински комплекси. Освен това, ракетите не са обслужвани от десетилетия, и не е ясно дали ще излетят, или ще избухнат на старта. По факта - украинските ракети излитат, макар че са на почти същото дередже като наште. А виж че системата за откриване и управление е куца ...
А че без нея не можем да свалим и звезда на канадско гадже ...
Не се правя на политик. За тая работа си има камикадзета.

23293

3

Стефан

18.03 2022 в 01:57

Не. Руснаците знаят всичко за стингърите, и отдавна не слагат даже на въртолетите тежки и скъпи уловки за тях. Там имат нормални оптически системи за самозащита. Стингърите са нивото на примерно Игла-1, айде Е. Умряла работа.
Руската фронтова авиация спря да лети, понеже за нея вече няма цели. Унищожени са. За армейската видимо още има, но това е друг разговор. По Украйна явно няма да работи стратегическата, и дано европа не се възбуди ненужно по темата Путин няма самолети.

1236

2

БотоксПутю

17.03 2022 в 20:22

Ами сега? Радев, Нинова ко прайм?
 
X

Да помогнем на украинските деца!