Управляващите не успяват да намерят обща позиция за изпращането на оръжие в Украйна

Ружа Райчева 30 март 2022 в 11:42 1705 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Обща позиция за изпращане на оръжия на Украйна все още няма - дори в рамките на управляващата коалиция, стана ясно днес от изявления на депутати в Народното събрание. "Продължаваме промяната" са отворени за диалог с "Демократична България" за пращането на оръжия в Украйна, но напомниха думите на министъра на отбраната Драгомир Заков, че България няма такава готовност. БСП остават категорично против, а ИТН искат обща позиция. 

По-рано днес от "Демократична България" заявиха, че настояват страната ни да изпрати на Украйна оръжия и военно оборудване спрямо възможностите си. Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов заяви, че "изпращането на помощ за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира".

"Продължаваме промяната": Ще изслушаме ДБ, но оставаме реалисти

Депутатът от ПП Настимир Ананиев заяви, че очаква да чуе предложенията на ДБ с повече конкретика за вида помощ, която искат да бъде предоставена на Украйна:

"Готови сме да изслушаме ДБ, но също така сме реалисти. Чухте, че от Министерството на отбраната заявиха, че няма как да доставяме стратегически бойна техника, например като ракети, просто нямаме такава готовност. Трябва да седнем и да обсъдим в коалицията дали имаме готовност да изпратим помощ."

БСП са категорично против

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви, че позицията на БСП остава твърда и те все така са категорично против изпращането на военна помощ на Украйна: 

"Такова е и решението на Народното събрание - да бъде предоставяна само хуманитарна помощ. Считаме, че предоставянето на военна помощ ще въвлече България във войната. Темата не е обсъждана в коалицията, но този дебат е проведен в българския парламент. Всяка парламентарна група има право на собствена политика. Нашата позиция е ясна и няма да се промени при каквито и да е консултации."

"Има такъв народ": Държавата трябва да има обща позиция

Според депутата от ИТН Станислав Балабанов това, че ДБ отварят дискусия по въпроса, е нормално за парламента. 

"Позицията на ИТН е, че трябва да сме безапелационен партньор на НАТО и ЕС в тази ситуация. Когато държавата има позиция дали става въпрос за хуманитарна помощ или военна - държавата трябва да има обща позиция. Ще видим какво предлагат ДБ и ще го обсъдим. Но в такава деликатна ситуация парламентът и Министерският съвет трябва да излязат с обща позиция. Тепърва ще се запознаем с мотивите на ДБ и ще решаваме в движение", заяви Балабанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!