ДБ настоява България да прати оръжие на Украйна

"Възраждане" и ПП се скараха заради заседналите кораби

Ружа Райчева 30 март 2022 в 10:16 2616 27

Снимка БТА/Минко Чернев

"Демократична България" настоява страната ни да изпрати на Украйна оръжия и военно оборудване спрямо възможностите си.

Атанас Атанасов обяви, че ДБ започват консултации с другите парламентарни групи за постигане на съгласие за приемане решение на НС, с което да бъде даден мандат на България за оказване на помощ на Украйна, съобразено с възможностите на нашата страна.

В декларация, прочетена от трибуната на парламента, ген. Атанас Атанасов заяви, че ДБ приема за основна своя позиция категоричното осъждане на военните действия срещу Украйна, изразена с декларация на НС.

"Приемаме, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации. Настояваме, че българският национален интерес се дефинира чрез членството на България в ЕС и НАТО. Настояваме, че солидарността между държавите и защитата на международен ред е основен приоритет за просперитета на нашите общества", каза Атанасов. 

По думите му помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира.

"Като народни представители имаме и морален дълг, за да се съобразим с преобладаващата подкрепа в българското общество. Отбранителните действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез доставянето на адекватно оборудване", заяви съпредседателят на ДБ. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов взе думата, за да припомни, че от 24 февруари в две украински пристанища има заседнали български кораби - единият в Мариупол, другият в Одеса. Костадинов твърди, че корабите са блокирани по вина на украинската страна. По думите му корабът в Мариупол е трябвало да отплава на 26 февруари, но всяка дейност на пристанището е била спряна.  

"Днес повече от месец след началото на войната 17 българи биват заплашвани, не са излизали на слънчева светлина от седмици. Към настоящия момент има голяма опасност за живота на 17 български граждани. Тук се четат декларации за даване на оръжие, но не чух заинтересованост за тези български граждани. Това че на управляващото мнозинство не му пука за украинското общество, добре, но говорим за български граждани, които биват държани като заложници. Не искам да бъда лош пророк, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец насам не си мръднаха пръста, за да предприемат каквото и да било. Ако някой иска да дава бомби на Украйна, нека си даде сметка, че тези бомби може утре да паднат върху българския кораб", заяви Костадин Костадинов. 

Депутатът от ПП Благовест Белев му отвърна, че корабът не е български и над него се веел панамски флаг, което го прави панамска територия. “Малтийски!” - викна му от мястото си Костадинов - “Да, но не е български!”, отвърна му Белев. 

По думите на депутата от ПП правителството полага усилия да помогне на моряците и е в непрекъсната връзка с кораба.

“Не спекулирайте със състоянието на кораба - той има пробойна над водолинията. Корабът не може да излезе от пристанището, защото няма пилотска служба, няма влекачи и освен това каналът е миниран. Дали това не е разговор в интерес на друга държава?”, попита реторично Благовест Белев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1002

36

GeorgiS

30.03 2022 в 13:14

, че ще загуби ...

1002

35

GeorgiS

30.03 2022 в 12:49

alfakentavur ,
загубих способността да се обиждам преди 30+ години.. С нея и желанието да обиждам някого.. На днешна дата шахът не мие силата и голяма страст.. Мисля , че си прав , че предвиждането на някой и друг ход напред е стратегия доста помагаща само на начинаещите и средно напредналите..
Мисля , че сред нас няма гросмайстори в геополитиката ..
Моето извинение да си губя времето в този диалог е , че работих цяла нощ и сега ми избяга съня , а и доста ме боли колко е лесно да се печелят масите .. Знаеш , каква е била подкрепата за всеки диктатор преди да стане ясно ,

2550

34

alfakentavur

30.03 2022 в 12:39

GeorgiS, явно ти не знаеш нищо за шахмата, нито си особено добър в тази игра. Правилата по абсолютно никакъв начин не засягат мисленето. Дали ще мислиш и колко хода напред си е твоя работа. Даже ако гросмайстор играе с тебе - изобщо не му е нужно да мисли. Ще те бие по навик и инерция без никакво затруднения.

Писанията ти само общи приказки, демагогоия и локум, в които няма никакъв смисъл.

1002

33

GeorgiS

30.03 2022 в 12:32

alfakentavur
- може би знаеш правилата на шаха , а ако не го играеш това е защото мисленето е трудно ( не за теб , а за всички ).Иска се да си с няколко хода напред..
Прав си ...Може и да ни се размине ако пратим оръжие, а и дори да изкяриме нещо , ако избереме правилно страната на победителите.. Два пъти бяхме с Германия и бъркахме , но не това е важното ... Докато се борим за "интереси" може и да го докараме да рестартираме цивилизацията отново от пещерите.. Ако се изхранваш от писаници в подкрепа на ВОЙНИТЕ и ВОЕНЩИНАТА ти е простено .. да не те интересува как светът би могъл да стане по-добро място..
Нима не можеш да допуснеш , че има дърпащи конците от там където се печели от ВОЙНАТА , а те и държат с компромати продажните политици на света.. Знам , че звучи като конспирация , но както казват американците - КОГАТО ИСКАШ ДА ОТКРИЕШ ИСТИНАТА СЛЕДВАЙ ПАРИТЕ

2550

32

alfakentavur

30.03 2022 в 12:20

kurolachia, ти за Член 5 от договора за НАТО чувал ли си?

2550

30

alfakentavur

30.03 2022 в 12:13

GeorgiS
Мога, да. Ако ще се замеряме с клишета - оръжията не убиват хора, хората убиват хора. Т.е. ако изпратим оръжия не наливаме бензин в огъня.

А ти можеш ли да ми обясниш без да броим десетки други държави - САЩ, Германия, Юкей, Швейцария, Финландия и Швеция като пращат оръжие - какъв точно ще е проблемът България да изпрати?
 
X

Да помогнем на украинските деца!