Нов сблъсък в коалицията заради неизпратените оръжия за Украйна

Йорданка Веселинова 18 март 2022 в 17:25 11584 2

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Партиите от четворната коалиция отново се скараха - този път заради предполагаемото изпращане на оръжия за Украйна.

Преди няколко дни западните медии съобщиха, че по време на визитата на секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин ще бъде поискано от България да изпрати на Украйна ПВО. Тази теза бе подхваната от ГЕРБ, според които арестът на лидера на партията Бойко Борисов цели да отвлече общественото внимание от визитата на Остин, а правителството да вземе решение за изпращане на оръжия за украинската армия. Тази теза беше заявена както вчера по време на ареста на Борисов, така и днес на протеста на партията. Днес президентът Румен Радев се обяви против военната подкрепа за Украйна и заяви, че предоставим ли въоръжение на Украйна, сме въвлечени във войната.

По-късно премиерът Кирил Петков заяви:

"Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент."

Той обясни, че ако България изпрати оръжия за Украйна, това решение ще се взима прозрачно, чрез гласуване в парламента, а не с постановление на Министерски съвет.

Въпреки това му изказване отново се стигна до напрежение в Народното събрание.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че парламентарната му група е "за" изпращането на оръжия за Украйна. По думите му това е необходимо, за да може да се противодейства на руските войски.

"Ние трябва да помогнем, включително и с оръжие", каза той пред OFFNews.

По-рано днес Ивайло Мирчев коментира във Фейсбук изказването на президента Радев с думите: 

"Г-н президент, целият цивилизован свят вече изпраща боеприпаси и въоръжение на Украйна. Нито една от тези страни не е въвлечена в бойни действия."

Той коментира още, че конфликтът не е "просто война на Украйна, и ние сме в цивилизационна битка за света такъв, какъвто го познаваме". Мирчев смята, че България трябва бързо да изпрати на Украйна боеприпаси, оръжия, ПВО и самолети. Тук той прави уточнението, че предоставянето на самолети и ПВО трябва да е срещу втора ръка изтребители от САЩ, както и срещу гаранции за охрана на небето ни до момента, в който това може да се върши от българската армия.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че към момента този въпрос не стои на дневен ред, тъй като няма такова депозирано предложение в Народното събрание. От най-голямата парламентарна група допълниха, че позицията им съответства на тази на правителството и на европейските партньори. 

От БСП са твърдо против изпращането на оръжия. Очаквано това е и причината за поредния сблъсък в управляващата коалиция.

"Тази теза не е на президента, тази теза е на БСП и е изразявана много ясно като червена линия. Можем да даваме хуманитарна помощ, нямаме против това, трябва да помогнем на украинците, но даването на оръжия ни въвлича пряко в конфликта", каза Александър Симов.

По думите му изпращането на оръжия е "най-лошото нещо, което може да се случи на България".

"Българският национален интерес е да не заемаме страна в този конфликт", подчерта соцдепутатът.

Симов коментира, че въпросът трябва да бъде обсъден на коалиционно ниво. 

"Няма как да отстъпим от позициите си. В политиката има червени линии, от които не трябва да се отстъпва" - така Симов отговори на въпрос на OFFNews дали е възможно БСП да отстъпи от позицията си.

От "Възраждане" очаквано подкрепиха Радев и заявиха, че ако България изпрати оръжия на Украйна, то тя ще се намеси във войната.

"Много се радваме да чуем същата теза от още едно място, не само от "Възраждане, но и от държавния глава", каза Николай Дренчев.

По думите му България е трябвало да заеме ролята на помирител и посредник. Той заяви, че страната и да иска няма никакво оръжие, което да изпрати в Украйна. Той обясни, че и малкото налични оръжия са стари.

Дренчев допълни, че утрешният протест на "Възраждане" пред Министерството на отбраната ще бъде мирен. 

От ДПС и ИТН отказаха коментар, а депутатите от ГЕРБ-СДС не бяха в Народното събрание заради организирания по-рано протест в защита на Борисов. Въпреки липсата на становище на четвъртия коалиционен партньор обаче е ясно, че външната политика на правителството спрямо войната в Украйна, и по-конкретно изпращането на оръжия, са поредният подводен камък за коалицията. Засега сблъсъкът е само по оста ДБ - БСП, а дали спорът ще се превърне в причина за управленски трус предстои да видим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

18.03 2022 в 19:25

Ако не помогнем на украинците да размажат ватата, утре на нас ще ни се наложи да лежим в окопите. По-голям защита на националния интерес от това да им дадем ЗРК(не просто патрони и снаряди, а именно ЗРК за да си затворят небето) аз НЕ мога да се сетя. Ние ВЕЧЕ сме във война, която в никакъв случай НЕ трябва да губим. Ако някой още не го е разбрал е крайно време да си извади главата от гз и да се огледа.Всичките тия путлерски подлоги за пореден път се държат като плужеци(снишаване, снишаване). Времето на снишаването свърши. Трябва ясно да покажем на света от коя страна на барикадата сме, иначе рискуваме за пореден път да ни презират всички-и на запад и на изток(и ще са прави хората)!
ПП. Да обясня на аудиторията въпроса с ПВО на България:
и самолетите и радарите и ЗРК са съветски и като такива единственото място от където могат да дойдат разрешения за ремонт, модернизация и резервни части е РФ.В рамките на една-две години и трите системи ще са извън строя. Сега е момента да ги спазарим

3714

1

GB

18.03 2022 в 17:50

"Българският национален интерес е да не заемаме страна в този конфликт", подчерта соцдепутатът Симов. .................. Само дето русия вече ни отреди страната на неприятел. И със сигурност, съюзниците ни, които пращат оръжия, не са във война, а си пазят точно националния интерес, а именно, да не ги нападне русия!