Гечев: Разписваме празен чек за 16 млрд.! Стоянова: Това даже не е заем

OFFNews 12 февруари 2015 в 08:46 4788 5

В задочен словесен сблъсък влязоха депутатите Румен Гечев (БСП) и Менда Стоянова (ГЕРБ) в студиото на Нова тв заради новия дълг от 8 млрд. евро, планиран от правителството за периода 2015-2017 г.,

Скандалът избухна вчера, след като от левицата обявиха, че кабинетът се готви тихомълком да направи огромен нов дълг, в разрез със закона за бюджета,че документите са били дадени на бюджетната комисия в последния момент - часове преди заседанието й, което отгоре на всичко било насрочено извънредно за сряда, без да е ясно защо се налага това форсиране.

Договорите са подписан от правителството на 6 февруари.

Документите, внесени за ратификация в Народното събрание, са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

"Получихме съобщението по късна доба, няколко часа преди заседанието на бюджетната комисия. Получихме трудно самия текст на закона, който е от 250-300 страници. Може би госпожа Стоянова (Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание) трябва да обясни и защо се налага да го гласуваме на извънредно заседание", възмути се Румен Гечев, който влезе първи в студиото.

Той бе категоричен, че "никъде няма практика да се гласува бюджет за бъдещи години, а се гласува година за година".

Смущаващ според него е и факт, че в документите няма конкретни разчети за разпределението на парите.

"Разписваме празен чек за 8 милиарда евро или 16 млрд. лева. Очевидно те ще отидат за финансов комфорт на правителството. Това са пари, които българският народ ще плаща до 30 години", възмути се той.

Румен Гечев е категоричен, че действията на правителството изпращат много неприятен сигнал навън, защото "ни в клин, ни в ръкав България декларира, че ще тегли 8 милиарда евро".

След социалиста в студиото влезе Менда Стоянова, а Гечев се оттегли от мястото си на събеседник, но остана в студиото, за да слуша разговора и от време на време репликираше.

Стоянова определи твърденията на Гечев като "манипулация" и обясни, че в комисията се събрали много точки за обсъждане и затова насрочили две заседания - в сряда и в четвъртък.

"Какво ни предлага правителството? Съгласно конституцията, всеки договор, с който се поема задължение, трябва да мине през ратификация в Народното събрание. В случая имаме три документа: договор за дилърство с четири големи банки, договор за агентство и акт за поемане на задължение. Това не е договор, а акт, с който казваме, че за 3 години имаме намерение да изтеглим максимално 8 милиарда евро от световните пазари и те не могат да бъдат с по-висока лихва от 10% и матуритет 30 г.", обясни шефката на бюджетната комисия.

Според нея не можело да се заложи по-ниска лихва от 10%, защото това означавало да се манипулират пазарите.

Миналата година постигнахме лихва 3.05%, а сега условията са още по-добри, подчерта Стоянова.

Тя обясни, че от 8-те милиарда 6 са за рефинансиране на стар дълг в периода 2015-2017, а останалите 2 милиарда били за дефицитите, заложени в програмата на правителството, без да конкретизира кои дефицити има предвид.

"Държавата няма как да ги плати, дългът може да намалее, ако бюджетът е на плюс, а при нас е на минус. Докато харчим повече, отколкото произвеждаме, ще бъде така", заяви Стоянова.

"Няма такъв филм", обади се в този момент Румен Гечев. "Няма как да платите целия дълго от 17 милиарда за 1 години. Освен това казвате, че не било договор, а госпожа Цачева (председателят на НС) е записала "договор". И накрая - нямате право да внасяте никакви заеми за бъдещи години", възмути се Гечев, на което Стоянова отвърна, че не била отговорна за това какво е записала Цецка Цачева и повтори, че не ставало дума за заем, а за "програма и максимум".

"Подобни програми имат Чехия, Полша, Литва. Смисълът е да има гъвкавост и когато пазарите са ликвидни, бързичко България да излезе на тях", заяви Менда Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови