Константин Проданов: Вземат дълга набързо, за да изберат "свои" банки

След 2016 г. ще излезе скрит дълг от парите за санирането, категоричен е финансистът от АБВ

OFFNews 11 февруари 2015 в 16:32 7907 6

Константин Проданов

Правителството изненадващо реши да вземе нов дълг от 16 млрд. лева с лихва до 10%. Предложението трябваше да бъде разгледано на извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси в парламента, която обаче беше отменена заради удължаването на работното време на Народното събрание. 

Помолихме за коментар експерта от АБВ Константин Проданов. 

"При вземането на дълга от 16 млрд. лева стоят основно два въпроса – защо се взема този дълг и защо това се прави сега. Основната причина това да става сега, на пожар е, че банките, от които ще се вземем заемът, са избрани без конкурс, а защо са избрани без конкурс вече не мога да кажа.

По принцип трябва да се направи проучване на пазара и да се изберат банките, които предлагат най-изгодни условия, а не банките, които са ни симпатични. Не е ясно тези банки, от които ще се вземе заемът, какви комисионни ще получат, дали не са дадени допълни пари, за да бъдат избрани точно тези банки.

Това вземане на заема набързо и без много обяснения, без да се даде публичност за какво ще се дават тези пари, оставя впечатлението, че има нещо скрито и задкулисно в случая", заяви Проданов.

Що се отнася до причината да се взема заем – тя е някъде по средата. За рефинансирането на стария дълг от сега до 2017 г. трябват малко над 8 млрд. лева, с лихвите – около 9 млрд. лева. Бюджетният дефицит е 4 млрд. лева. 9 плюс 4 е равно на 13 млрд. лева, което е с 3 млрд. лева по-малко, отколкото се взема, допълни той.

Винаги е възможно просто да се слага по-голяма горна граница, но според мен причината за това е, че след 2016 г. ще излезе един допълнителен, скрит дълг от парите за санирането. По програмата за санирането имаме около 1,5 млрд. лева, които са гарантирани от Българската банка за развитие и които държавата ще трябва да връща, коментира Проданов.

В по-дългосрочен план тези пари ще тежат на държавата и на обществото. Това не е инвестиция, така че няма да има някаква отплата, смята експертът.

По отношение на това, че лихвата за новия заем може да е с лихва 10% Проданов обясни, че е стандартно условие да се постави праг от 10%, който лихвата не трябва да надвишава. Лихвата в действителност ще бъде много по-ниска, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови