Кадиев: Влизаме в спирала от дългове

OFFNews 11 февруари 2015 в 19:15 5216 8

Георги Кадиев

Влизаме в спирала от дългове. Целта е да си осигурят повече свободни средства, които да харчат. През 2009 г. външният ни дълг беше около 12,5 % от БВП. В момента, ако не се лъжа, е 27 %. За 5 години - от 12% на 27%, а след още 5 години вероятно ще наближи 40%, ако се движим с тези темпове, коментира пред OFFNews.bg депутатът от БСП Лява България Георги Кадиев.

Това е лошо, защото наистина влизаме в спирала от задължения, които ще ги плащат следващите поколения, а не се вижда някаква особена полза от това нещо. Плащаме грешките на централната банка с КТБ, след време ще плащаме нечии други грешки за несвършена работа и всичко това се трупа на бъдещото поколение. Аз разбирам да бяха теглили този дълг да развиват някаква икономика, да подпомагат начинаещи компании, за да се създават работни места, но няма нищо такова, каза Кадиев.

Според него "най-вероятно ще има някакво рефинансиране на дълг, тоест дълг, който трябва да се покрива 2016, 2017 и 2018 г. - ще бъде разсрочен. Тоест това, което е 2016 г., ти го финансираш с нов дълг и го прехвърляш към 2020 г., примерно. Към следващото правителство".

Това означава даване на празен чек на правителството с правото да напише в него 16 млрд. лева в рамките на следващите 3 години, при отново изключително висока лихва до 10 % при положение, че в момента лихвите са 3 % - на външния ни дълг, отбеляза социалистът.

За мен това е скандално, защото заобикаля парламента в следващите 3 години и дава право на Министерство на финансите и на четирите банки, които ще бъдат посредници в издаването на този дълг, да правят каквото си искат - при това при лихвени проценти, които са тройно по-големи, отколкото сегашните. И кой ще ги контролира: дали е на 3%, на 4%, 8%, 9% или 10%? До 10 % всичко е ОК, според това, което предлага Министерство на финансите, каза Кадиев.

Абсолютно излишно движение в момента. На мен поне не ми е известно нито в нашата история да е правено в миналото, нито в която и да е друга държава - да даваш такъв картбланш за 3 години напред. Обикновено се прави от година за година, защото Вие в момента, ако питате Министерство на финансите: "Ама защо до 10 %, при положение, че е на 3% в момента?", те ще Ви кажат: "Ами защото не знаем какво ще се случи след година, две или три, може да скочат лихвите пак". Да, може да скочат, ама тогава защо го правите за 3 години? Направете го за една година, след една година още веднъж, коментира депутатът.

Според него "това е някаква договорка между четирите банки и правителството. И най-вероятно е била включена в договарянето още през ноември- декември, когато те ни дадоха този мостов дълг. Тогава те ни отпуснаха един дълг, като част от договорката беше, тъй като нямаше време държавата да излиза на международни пазари, да емитира дълг и т.н, те го отпуснаха до момента, до който държавата излезе и емитира дълг. Като от новия емитиран дълг те ще си вземат това, което са дали, ще си го върнат обратно. Още тогава се подозираше, че има такава сделка - който даде мостовия дълг, след това да получи и правото да обслужва правителството при емитиране на дълга. Само че никой не си е мислил, че е било за три години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!