Румен Гечев: Новият дълг е уникален инструмент на наглостта

Нели Чолашка Последна промяна на 11 февруари 2015 в 18:19 5863 9

Румен Гечев

Правителството изненадващо реши да тегли нов дълг от 8 млрд. евро. или 16 млрд. лв. Това стана ясно днес чрез програмата на извънредно заседание на парламентарната бюджетна комисия (беше отложено за утре заради гласуването на Закона за МВР), където ще се гласува проект на ратификация на договор между държавата и четири международни банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG, е подписан от правителството на 6 февруари. Те ще управляват средносрочната облигационна програма на правителството, която предвижда емитиране на нов дълг от 8 милиарда евро през следващите 3 години. Румен Гечев от БСП, който е зам.-председател на бюджетната комисия обяви, че опозицията е била изненадана от тази точка, за която не са получили почти никаква информация. Според него причина да се тегли този дълг е желанието на правителството да си осигури комфорт за следващите 3 години. OFFNews потърси Румен Гечев за допълнителен коментар по темата.

- Г-н Гечев защо според вас така бързо и изненадващо се прокарва през парламента ратификацията за нов дълг от 8 млрд. евро или 16 млрд. лв.?

- Има два основни въпроса. Единият е, че се иска извънредно заседание на бюджетната комисия от вчера за днес - вчера по късни доби получаваме дневен ред, което само по себе си е съмнително. Кое налага в една държава екстремно да се разглежда нов дълг от 8 млрд. евро, това е умопомрачително. Ние за други решения имаме по две седмици, нали затова имаме сътрудници, нали парламентаристите се съветват съветват с експерти в съответната област, да се направят разчети. 

Това бързане показва, че управляващите искат да скрият нещо. Това е опит с натискане на копчетата да си прокарат тези 8 мрд. евро, които да им осигурят финансов комфорт в управлението, но за сметка на българските данъкоплатци.

Освен това аз съм заместник-председател на бюджетната комисия и представлявам най-голямата опозиционна партия, даже не са вдигнали телефона да ме информират, да попитат. Това само по себе си е скандално. Не може държавата да се управлява с взимане на решения в последния момент за такива огромни суми заем.

- Досега теглен ли е толкова голям външен заем?

- Досега заем от 16 млрд. лв. не е гласуван от българския парламент. Ние ще сезираме Конституционния съд, ако те си позволят това да влезе в пленарна зала. Ще пледирам въобще да си изтеглят предложението, тъй като комисията няма право да гласува тези 8 млрд. евро, тъй като те касаят бъдещи бюджетни периоди. Има международна практика, България има Конституция, ние в момента не можем да гласуваме държавен дълг за 2016 г. и за 2017 г. Няма такава практика. те искат да подпишем празен чек, тоест да предрешим бюджетите за 16-та и 17-та година.

- Менда Стоянова обяви, че повечето пари са за обслужване на стари дългове.

- Ние нямаме такива дългове, не им излиза сметката. Второ - какво става с вътрешния дълг. Ако това, което казват е вярно, а то не е, те си подсигуряват плащането на един дълг и оставят другия чек свободен - за вътрешния дълг. Пак казвам - няма такава процедура, ние не можем да гласуваме дългове за 2016,г., 2017 г и т.н. 

Госпожа Стоянова се опитва да омекоти удара, казвайки, че има средносрочна програма. къде е тази програма. Тя явно е дълбоко засекретена. Никога не сме обсъждали средносрочна програма на правителството. Има прогноза на правителството като всяка година за бюджет 2015 г., но ние не сме гласували прогнози, ние сме гласували бюджет 2015 г. и ако отворите Закона за бюджета там няма прогнози, защото никъде по света не се гласуват прогнози. Това е абсурдно.

Едно е прогноза, друго е програма, но това правителство не е внасяло в парламента никаква средносрочна програма. Той и да внесе, програмите не се гласуват за бъдещи години по отношение на външния дълг, а се гласуват за всяка година в Закона за бюджета. Така е в българия, в Бангладеш, в Германия, в САЩ, в целия свят е така.

Те се опитват в момента да налагат някаква нечувана практика.

- Стоянова каза, че това е нов инструмент - програма за финансиране чрез външен дълг. Знаете ли какъв може да бъде този нов инструмент?

- Това не е нов инструмент, това е уникален инструмент на наглостта, когато се управлява външния дълг. Уникален е, защото дори в Бангладеш няма такъв инструмент. Уникален е, наистина се предлага уникален инструмент, но той не е приемлив.

- Какъв е резмерът на външния дълг и какъв процент е от БВП?

- Като процент от БВП ние вече гоним 22-23%. Приели сме в бюджета за 2015 г., че ние ще останем с дълг под 30% от БВП, но с тези 8 млрд. евро, които те искат да теглят, плюс вътрешен дълг, който те няма как да не теглят, ние ще прескочим тази бариера и ще до 60%.

Ние алармирахме, още когато публикуваха програмата на това правителство. Това според мен не е програма, това е сбор от мечти. Там няма никакви ресурси за осигуряване на тази програма. В тази т. нар. програма те са написали, че правителството ще направи възможното да спазим критерия от Маастрихт, който е външен дълг и вътрешен държавен 60% от БВП. Тоест тези тези синковци какво правят - те от сега ни казват, че те ще използват възможността да запълнят дълга до 60%.

Няколко правителства държат дълга рекордно нисък спрямо БВП, а те искат да се възползват от това, така както олупаха 4 млрд. лв. от 8 млрд. лв. държавния резерв, сега искат да използват това, което сме постигнали като икономии и да изиграят и последния коз на България. Искат да управляват 2-3 години, да хвърлят кърпата на тепиха и да се оправят следващите, но вече с огромен държавен дълг.

През 2015 г. плащаме 1 млрд. лв. лихви по държавния дълг на България, по един милиард лихви плащаме всяка година, че той толкова е бюджетът за отбрана на България.

- Новият дълг може ли да доведе до някакви наказателни процедури или други негативни последствия?

Възможно е. Ние затова искаме да видим разчети. какво става с бюджетния дефицит на страната, как ще се разпределят плащанията по този дълг следващите години, защото това ще влезе в разходната част на бюджета. Ние нямаме никакви разчети, това е другият скандал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 18:08

отначало имах съмнения относно тази програма за емитиране на дълг, но след като прочетох, че точно Румен Гечев ми говори за наглост, вече гласувам "ЗА" с двете ръце. Интересно откъде мислят престъпниците от тройната мафия, че трябва да вземем пари, за да им върнем заемите, които падежират през тази и следващата година?за сега няма друга възможност, освен да рефинансираме с нови заеми, като се стремим да получим по-добри лихви.това става само чрез рамков договор. много професионално, едва ли самия финансов министър го е измислил, но има добри съветници(сигурно от РБ). големия яд на Гечев е, че тяхната мафия никога няма да може да постигне такова споразумение с никоя банка.просто защото банките не работят дългосрочно с мафия, а само с правителства, за които са сигурни, че имат читава програма и че ще я изпълняват.причината да се разбягат и да свалят орешарски беше именно тази- нямаше откъде да вземат пари.никой не им даваше, а вътре в страната всичко е опоскано.

12.02 2015 в 10:00

"Червените червеи"(като този на снимката) на БСП трябва да служат за храна на шараните, които гласуват за тях!

12.02 2015 в 07:56

Куо рьечи Гумен Речев?!?

11.02 2015 в 20:08

червения или мъртъв кърти с послания :)

11.02 2015 в 20:03

Този не се ли казва всъщност Гумен Речев.Чувате ли репликата му ,че "..нямаме такива.."(за дългове).Този е икономист,колкото вуйчовото ви магаре е артист.А санирането е такова издърпване на килимчето под краката на комунетата,че ефектът не ще заглъхне след 1оо години.Ефектът е многопосочен-енергоспестяване(оттук екологичен),естетически,нови раб.места и търговско раздвижване,заздравяване и поскъпване на жилищата и пр.Двата "проблема" лишават бсп от шанса за кражби и авторитет(те обещават,но не могат).Като прибавим и радухваната истерия срещу НАТО И ЕС -малее какви изборни резултати ги чакат!

11.02 2015 в 19:36

Омръзна ми смешната червена пропаганда против санирането, служеща си с евтини психологически похвати и демагогски номера от учебника по демагогия за втори клас + фройдистки методи от сорта на тв реклама " Ако не си миете зъбите с ******* всичките ще изпадат и ако не се миете с шампоан ***** със сигурност ще оплешивеете, а ако санирате с ГЕРБ, ще ви вземат жилищата и ще идете в затвора за дългове ..." И тъ нъ.
Разбира се, тези апокалиптични картини са подкрепени от "'експертни мнения" на платени, червени индивиди, които по цял ден строят псевдологически конструкции, в които едно твърдение доказва само себе си или пък ползва "доказателства" от сорта на : Санирането не е безплатно, защото е ...платено." И се обяснява как всички данъкоплатци ще плащат "масрафа' на панелните си събратя.
Човек остава с впечатлението,че партийната субсидия на червените балалайки не се заплаща от същия данъкоплатец, който ще плаща и санирането. Че не същият данъкоплатец им плаща партийните "мероприятия" състоящи се в опърдяване на диваните в петзвездни хотели (собственост на червени шефове), муане на кифтаци, и онождане на партийни активистки, командировки в чужбина за обмяна на опит
със Северна Корея и Таджикистан и тъ нъ.
Другари, та ние- данъкоплатците - плащаме дори заплатите на "експертите" и демагозите ви, които хвърлят кал по едно добро начинание.
Обяснете ми другари: защо да е по-хубаво да ви плащаме партийната субсидия, за да си правите партийни купони в хотела на Гергов в Пловдив напр.,а да не е хубаво да плащаме за санирането??
Искам много ясно, последователно и логично да ми обясните това.
Искам да знам защо е хубаво чрез партийната субсидия ( тоест нашите данъци) да плащаме заплатата на мазните ви кариеристи и любовниците им, семинарчетата, купончетата, кифтаците ви и международните ви разходки, а не е хубаво да платим за санирането на нашего брата- панелния обитател?
Разбира се, и най-великият червен демагог с напреднала форма на словесна логорея, не би могъл да се се справи с този простичък въпрос Затуй червените демагози ползват похвата на безкрайното, масирано плещене на безсмислици и измислици, в които истината да потъне като в рядка кал и всеки евентуален опонент да се умори и обърка от оборване на тези безсмислици.
Защото логиката е безпомощна в битката с тъмните страхове и низши инстинкти, а червените демагози много добре знаят това и го ползват в целенасочените си психоатаки за всяване на страх, объркване, съмнения, негативизъм и пр. деструктивни емоции. Те ползват непрекъснатото, монотонно и масирано набиване на страхове в главите на хората с идеята,че чувствата са по-силни от разума и логическото мислене. Особено чувството на страх .
Всеки опит за оборване на лъжите им е като да хвърляш камъни в локва с рядка кал.Тя няма да ти върне камъни, а само кал.
Разбирам,че пропагандата против санирането е част от предизборната им кампания, която традиционно е негативна и залага на отрицанието и противопоставянето, но не мога да проумея кой червен идиот продължава да вярва,че подобен подход може да донесе изборна победа.
То не бяха мрачни клипове, брадви, намръщени физиономии, свити юмруци, анти тва и анти онова....
Навремето се опитвах да убедя Антон Кутев,че подобен подход ще ги прати на дъното, но той ":експертно" ме уверяваше,че българинът е негативен, мрачен и подозрителен и мрази позитивни кампании и оптимистични слогани. Историята го опроверга.
И сега се продължава в същия стил: Санирането е гадно, щото е ...лошо, а е лошо, щото е гадно..Гадно е щото ГЕРБ е лош, а ГЕРБ е лош, щото е гаден.." И тъ нъ...До утре мога да анализирам демагогските им попълзновения към изстрадалата българска душа, но най-доброто наказание за тях ще бъде тоталния им крах на местните избори, в които ще загубят последните си червени крепости.
После пак ще анализират защо са паднали. Разбира се, анализите ще се правят в някой хотел на червен другар за сметка на данъкоплатеца.
В последно време гърченето им предизвиква в мене само надсмешка.
Разбирам юристи да спорят с юристи относно тълкуването и прилагането на законови актове, но на бой под червените знамена са тръгнали всички партийни активисти, които не знаят даже дефиницията за правна норма. Любимият им номер е да изваждат отделни текстове от методическите указания по програмата за саниране извън контекстта и да ги тълкуват в светлината, или по-скоро в тъмнината на червената пропаганда.
Пример: На обществените обсъждания, а и в указанията беше подчертано,че търговските обекти в жилищни сгради ще получат минимална помощ за саниране, а не в пълен обем. Без да се отплесвам в точки и алинеи, но другарите, презрели факта,че става дума за търговски обекти, радостно закрещяха: "Видяхте ли,че ще си плащате, а??!!" Иди доказвай,че нямаш сестра.
Тоест, червените са се наврели като глисти в сайта на МРРБ и ровят за какво да се хванат, за да провалят санирането.
Слоганът им е: "Щом ние не можем да крадем, и на вас няма да дадем!"
В чисто информационен план, поведението им следва правилото ,че когато в един канал за връзка се появи шум, към основния канал трябва да се прокара един корекционен, по който да се предава такова количество информация каквото се съдържа и в шума.
Ако приемеме,че основният канал е кампанията на ГЕРБ, то корекционният е контракампанията на БСП, но за всеки случай другарите са удвоили шума, тоест лъжите, защото винаги са били на принципа,че колкото повече лъжи плещят, толкова по-голям шанс има някой да се хване.
Е, досега 12 пъти не успяват с тая тактика, но пък червената вяра,че на 13-я ще успеят, е трогателна.

11.02 2015 в 19:25

ТОЯ ИЗВЕРГ ДЕТО ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ФАЛИТ КАТО УЧАСТВАШЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЖАН ВИДЕНОВ Е ЗА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА. А ОЩЕ ПО ДОБРЕ РАЗСТРЕЛ, ДА МУ КОНФИСКУВАТ ИМУЩЕСТВОТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.

11.02 2015 в 18:32

Кво му плащаш, 50% ти ги опрощават отмах. Со сиртаки, со комунета и со малко кютек и външният дълг си влиза в норма.

11.02 2015 в 18:28


ГЕЧЕВ,СТИГА ПРИКАЗКИ ВЕЧЕ.........ИСКАМЕ ДЕЙСТВИЯ.......ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ ЗАЛАТА И ПРИЗОВАВАЙТЕ ЗА....РЕВОЛЮЦИЯ........КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА ХВЪРЧАТ....ТИКВИ...ТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ АСАН НЯМА ДА ЯДЕ БАНИЦА........

РЕВОЛЮЦИЯ...СЕГА...ИЛИ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА БГ СИРИЗАТА ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕ ВСИЧКИ..............

ПИСНА НИ ОТ ЛЪЖИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!