ЕС замразява наказателните процедури срещу България за "Южен поток"

ЕК предлага България да получава газ от поне 3 източника

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2015 в 16:50 17143 11

Снимка Сергей Антонов

Марош Шефчович и Бойко Борисов

Европейската комисия предлага всички страни членки от Югоизточна Европа да получават газ от най-малко 3 източника.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, в която участие взеха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и нейният заместник Антон Павлов.

Това ще осигури конкурентност и намаляване на цените. Ще осигурим правна и техническа подкрепа, за да сме сигурни, че това, което трябва да се случи, ще стане по правилния начин, посочи Шефчович. 

По-рано стана ясно, че е решено първата стъпка на създадената работна група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа да бъде разработването на план за интегриране на газовите пазари на региона и създаване на газови връзки.

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. Затова нашето правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ, на конкурентни цени, заяви по време на срещата премиерът Борисов.

Събрахме се и за да демонстрираме взаимна солидарност. ЕС е тук да помогне България и региона, и заедно смятам да предприемем необходимото за обезпечаване на енергийната сигурност на целия регион, да можем да реализираме инфраструктурните проекти в региона, и да ги свържем с Централна Европа, за да можем да изградим стабилен Европейски енергиен съюз, каза след срещата Шефчович. 

Газов хъб в България

Премиерът е представил и проекта за изграждането на газов разпределителен център в България.

По предварителни данни за изграждането на газовия хъб ще са необходими 2,2 млрд. евро и още 140 млн. евро за модернизиране на съществуващата газопреносна инфраструктура, като е предвидено той да има две подстанции – до Левски и до Провадия.

Борисов обясни, че България отговаря на условията на ЕС за създаване на газов хъб в страната. Официално предложението за създаването на газов хъб ще бъде направено, след като юристите на ЕС го прегледат и се установи дали не противоречи на европейското законодателство. 

Има възможност и изграждането на газовия хъб да стане със съфинансиране от ЕС. 

Изискването на ЕК за трети либерализационен пакет не е приумица на България. Именно на границата на ЕС трябва да бъде хъбът. Интерконекторът с Гърция ще донесе и втечнен газ. Ако прибавим и реверса с Турция, може да дойде и азерски газ, коментира премиерът.

С тези интерконектори ще дадем възможност на пазара да регулира цените. Който даде най-добри цени, от него ще купим. Вместо да се прави първа копка, трябваше да се поканят колегите и комисарите и на един подобен форум да се обърнат с въпросите, които едва днес ние поставихме на масата. Една година проспано време, каза премиерът. 

Икономически по-обосновано е тръбата да дойде в България на границата на ЕС и там да бъде този хъб. Това беше идея, сега е остойностено на 2,2, млрд. евро, на половината на цената на „Южен поток“ в България, допълни Борисов.

"Южен поток"

Наказателните процедури за "Южен поток" са замразени, обяви зам.-председателят на ЕК. 

Имаме една единствена цел – ниска цена на газа. „Южен поток“ не е прекратен към днешна дата. Не сме направили нищо, което да спре строежа му. Ако преди година време се беше провела тази среща, съм убеден, че нямаше да се стигне до наказателните процедури, коментира Борисов. 

Бяхме изненадани от решението да спре „Южен поток“ и от строежа на „Турски поток“. Това, което аз казах при срещата с шефа на "Газпром" Алексей Милър – комуникацията помежду ни трябва да става по утвърдените канали, а не чрез пресконференции. До момента не е получен официален документ за спирането на проекта. Засега не можем да кажем какво ще се случи - дали ще има "Турски поток", къде ще бъде разположен газовият хъб, посочи в допълнение Марош Шефчович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 08:47

Костовари и пещерна русофобска измет отново се активизираха. Слава Богу тях никой не ги пита хахахахах!!!

10.02 2015 в 06:42

Въпросът за ролята на хъбовете за развитието на европейския газов пазар е твърде сериозен, за да бъзе оставен само на политиците :-). Затова предлагам малко експертна информация.
http://velimar.blogspot.com/2015/01/blog-post_23.html

10.02 2015 в 00:24

Моля, значи, ако може без отрицателни коментари, че разваляте кефа от четенето на таз хумористическа дописка. Аз, така като чета, не мога да разбера дали за хъбове става въпрос или за пъбове. и дали става въпрос за газ или за бира. щот, ако е ей така, чежерно, неколко пъба - и влиза човек и си му точат бира. Интерконектори, реверси, всичко това мирише на бира. Тоз план да не са го намерили у Мишо Бирата бе? И за да не ме обинявате в зевзеклък, понеже не съм сведущ по темата - се обадих на един познат, така да се каже, скромен експерт, американец на работа в Норвегия. И той ми каза, че принципно съм прав, най вероятно става въпрос не за газ а за бира, и не за хъбове а за пъбове.
А тез от ЕК най вероятно са прекалили с водката. Или бирата разреждат с водка.

09.02 2015 в 22:43

Добра новина, дано всичко върви по план!

09.02 2015 в 21:14

Мда. Пак сме от страната на булката.

А ББ от утре ще обяснява как е построил магистрали, спортна зала и газов х*й, хъб де.

09.02 2015 в 20:59

Срамота е че ЕС единствени защитават българския национален интерес.
Кое е лошото че спряха руските монополистични интереси ? прераснали дори в промяна на българтското законодателство ?
Кое е лошото да сме НИЕ собственици а не руски олигарси на тръбата, и кое е лошото на изискването да МОЖЕ по тази тръба да върви не само руска газ, но и примерно от НАБУКО , от Иран, Азербайджан ???
Кое е лошото да избираме по малката цена при тази конкуренция ?
Айде кажете ?
Довлни ли сте че в момента като транзит на същите тези руснаци, плащаме една от най скъпите газ в Европа??

09.02 2015 в 20:47

Кой са тези три места когато всичко идва от РУСИЯ ?

09.02 2015 в 19:37

Ако някой още не е разбрал, че в Брюксел са естествени идиоти, самият той да потърси специализирана лекарска помощ.
Само до преди 2 месеца тези мерикански гъзолизци се кълняха, че нямали нищо общо с ЮП и това било работа на България да се договаря. Както Австрия, Италия, Унгария и т.н.
За какво са били тези санкции тогава, след като европедалите-идиоти са нямали нищо общо?
България пак изтегли късата клечка и се набута /набутаха я/ в поредния разпадащ се съюз.

09.02 2015 в 17:34

Е как бе, моля ти се!
Че ние и сега получаваме "най-малко от 3 източника" - Русия, Молдова, Румъния...
Те и Полша са така.
:)))))))))))И тоя язваджията дето му седи от дясната страна че е гол охлюв и не знаеу ма няма някой в екипа му да му каже, че ХЪБ означава да имаш ХРАНИЛИЩЕ. Тия в Украйна са около 35млрд! Той къде мисли да ги слага хранилищата за тоя хъб?! Ще надува балони и ще ги привързва с въжета ли?
Баси идиота верно е тоя банкянски плашипутарник!

09.02 2015 в 17:31

и сега дружно да нададат рев всички русофили, рубладжии и предатели - ОЩЕ ЕДНА ОТ КРЕПОСТНИТЕ ДЪРЖАВИ НА ГАЗПРОМ СЕ ИЗМЪКНА ОТ СКЪПИЯТ ГАЗ И ЕНЕРГИЙНАТА ЗАВИСИМОСТ