ЕС замразява наказателните процедури срещу България за "Южен поток"

ЕК предлага България да получава газ от поне 3 източника

OFFNews 09 февруари 2015 в 16:50 17900 11

Снимка Сергей Антонов

Марош Шефчович и Бойко Борисов

Европейската комисия предлага всички страни членки от Югоизточна Европа да получават газ от най-малко 3 източника.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, в която участие взеха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и нейният заместник Антон Павлов.

Това ще осигури конкурентност и намаляване на цените. Ще осигурим правна и техническа подкрепа, за да сме сигурни, че това, което трябва да се случи, ще стане по правилния начин, посочи Шефчович. 

По-рано стана ясно, че е решено първата стъпка на създадената работна група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа да бъде разработването на план за интегриране на газовите пазари на региона и създаване на газови връзки.

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. Затова нашето правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ, на конкурентни цени, заяви по време на срещата премиерът Борисов.

Събрахме се и за да демонстрираме взаимна солидарност. ЕС е тук да помогне България и региона, и заедно смятам да предприемем необходимото за обезпечаване на енергийната сигурност на целия регион, да можем да реализираме инфраструктурните проекти в региона, и да ги свържем с Централна Европа, за да можем да изградим стабилен Европейски енергиен съюз, каза след срещата Шефчович. 

Газов хъб в България

Премиерът е представил и проекта за изграждането на газов разпределителен център в България.

По предварителни данни за изграждането на газовия хъб ще са необходими 2,2 млрд. евро и още 140 млн. евро за модернизиране на съществуващата газопреносна инфраструктура, като е предвидено той да има две подстанции – до Левски и до Провадия.

Борисов обясни, че България отговаря на условията на ЕС за създаване на газов хъб в страната. Официално предложението за създаването на газов хъб ще бъде направено, след като юристите на ЕС го прегледат и се установи дали не противоречи на европейското законодателство. 

Има възможност и изграждането на газовия хъб да стане със съфинансиране от ЕС. 

Изискването на ЕК за трети либерализационен пакет не е приумица на България. Именно на границата на ЕС трябва да бъде хъбът. Интерконекторът с Гърция ще донесе и втечнен газ. Ако прибавим и реверса с Турция, може да дойде и азерски газ, коментира премиерът.

С тези интерконектори ще дадем възможност на пазара да регулира цените. Който даде най-добри цени, от него ще купим. Вместо да се прави първа копка, трябваше да се поканят колегите и комисарите и на един подобен форум да се обърнат с въпросите, които едва днес ние поставихме на масата. Една година проспано време, каза премиерът. 

Икономически по-обосновано е тръбата да дойде в България на границата на ЕС и там да бъде този хъб. Това беше идея, сега е остойностено на 2,2, млрд. евро, на половината на цената на „Южен поток“ в България, допълни Борисов.

"Южен поток"

Наказателните процедури за "Южен поток" са замразени, обяви зам.-председателят на ЕК. 

Имаме една единствена цел – ниска цена на газа. „Южен поток“ не е прекратен към днешна дата. Не сме направили нищо, което да спре строежа му. Ако преди година време се беше провела тази среща, съм убеден, че нямаше да се стигне до наказателните процедури, коментира Борисов. 

Бяхме изненадани от решението да спре „Южен поток“ и от строежа на „Турски поток“. Това, което аз казах при срещата с шефа на "Газпром" Алексей Милър – комуникацията помежду ни трябва да става по утвърдените канали, а не чрез пресконференции. До момента не е получен официален документ за спирането на проекта. Засега не можем да кажем какво ще се случи - дали ще има "Турски поток", къде ще бъде разположен газовият хъб, посочи в допълнение Марош Шефчович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!