Еврокомисари ще обсъждат в София идеята за газов хъб в България

OFFNews 09 февруари 2015 в 07:57 3763 4

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Теменужка Петкова

Еврокомисари пристигат за газова среща у нас днес и основна тема ще е диверсификацията на доставките на синьо гориво в Европа.

Това е първата среща на толкова високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Около създаването на такава група се обединиха енергийните министри на всички държави от Евросъюза, които са засегнати от прекратяването на проекта „Южен поток” от Русия.

В срещата днес ще участват заместник-председателят на Европейската комисия - Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа и наши министри.

Ще бъде обсъдена идеята на българския премиер Бойко Борисов за създаване на газов хъб.

Всички предпоставки това да се случи в България са налице, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Тя уточни, че за България ползата ще е сигурност на доставките чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите.

Източници могат да бъдат южният газов коридор, от Азербайджан, интерконекторите с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и др.

На въпрос Колко ще струва, енергийният министър обясни, че България разполага с добра инфраструктура - 2000 км газопроводи, но те все пак трябва да бъдат рехабилитирани, ще е нужно и изграждане на още 845 км, както и на още две компресорни станции.

Петкова обеща да каже точно колко ще струва изграждането на газовия хъб, за колко време ще си върнем инвестицията и ще можем ли да разчитаме на европейско финансиране след срещата с еврокомисарите днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!