Борисов: България може да е разпределителен център на газ за ЕС

OFFNews 09 февруари 2015 в 15:10 3899 3

Днес в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се тя да работи в две подгрупи –на политическо и на експертно ниво. Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.

Заради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов.

Срещата се случва след като в края на миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" се прекратява и Русия ще си сътрудничи с Турция за изграждането на друг тръбопровод, който ще заобиколи страната ни.

Малко след това Борисов предложи идеята страната ни да изгради газов хъб, от който газът от Русия да се разпределя към други европейски страни.

„Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага”, каза още премиерът на днешната среща.

Премиерът подчерта, че целите на България са в "съзвучие" с тези на Европейския енергиен съюз. 

„Искам да ви уверя че българското правителство, в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия, е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на енергийния съюз”, добави Борисов.

Премиерът каза още, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.

„През зимата на 2008 г. България беше страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава българската държава е решена да не допуска подобен риск. За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф”, припомни Борисов. 

На днешната среща присъстваха зам.-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа, както и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и зам.-министър Антон Павлов.

По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, европейските страни трябва да покажат, че могат да работят заедно за постигане на по-добра свързаност помежду си.

Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.

България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа за стартиране и на подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор. Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на месец март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подрупата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови