ЕП обсъжда върховенството на закона у нас: Мониторингът остава

Технически проблеми съпътстваха живото излъчване на едночасовия дебат. "Не допускайте грешките на Унгария", призова зам.-председател на парламента

OFFNews 05 октомври 2020 в 18:18 12693 6

Дебат за върховенството на закона у нас се проведе за пръв път, откакто България членува в ЕС, в пленарната зала на Европейския парламент.

Мониторингът за България остава, защото българите нямат доверие в съдебната система, обяви на финала на дебата зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова. Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, обяви, че очевидно в България не харесват Борисов, но скоро идват избори и там хората ще определят кой да управлява.

Дискусията започна с близо час и 40 мин. закъснение - в 20:38 ч българско време (19:38 белгийско), и продължи до 21:50 ч. Заседанието бе съпътствано от много технически проблеми, поради които голяма част от изказванията не можеха да се чуят извън залата.

В дискусията участваха над 20 говорители - представители на съвета, на комисията и на ЕП. Говориха зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на комисията по основни права и граждански свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопез Агилар, българските евродепутати Елена Йончева (ПЕС/БСП), Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и депутати от всички парламентарни групи.

Хронология на изказванията

21:48

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия: "Аргументът на един от евродепутатите, че този дебат ще опетни него лично и неговата страна, не е верен. Казвам това като гражданин на страна, в която вчера имаше нападение на човек от юдейската религия - в една либерална и открита държава. Не смятам, че това е петно върху Германия, ако поставим този болезнен въпрос на дискусия. Когато има проблеми, когато има дискриминация, това са въпроси, които трябва да се засягат открито. Без това да се схваща като намеса във вътрешните работи на дадена страна."

Край на дискусията.

21:45

Дидие Рендерс, еврокомисар по правосъдието: "Искам само да кажа, че да, ние имаме възможността да предприемем действия. В самото начало на следващата година ще имаме възможност да провеждаме европейско разследване, което е добър инструмент да се разкрият престъпления по европейски въпроси. През ноември ще се обсъждат 5 държави членки, между които и България. И ще разгледаме ситуацията и ще решим какво можем да сторим с всички налични средства и в България, и във всяка друга държава членка."

21:40

Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК: "Точно когато говорим за свобода на словото, имаше технически проблем, микрофоните не работиха. Има нещо символично в това. Ще продължим да работим за механизма за верификация и мониторинг. Искаме устойчив резултат в съдебната система, борбата с корупцията и престъпността. Ще запазим механизма, тъй като много българи нямат доверие в съдебната система."

21:38

Очевиден факт - българският народ не иска Борисов. И е свободен да протестира. Но българите могат да решат проблема на следващите избори, каза Франсоа-Хавиер Белами от ЕНП:

"Има среди, които се опитват да използват въпроса за основните права, за да прокарват политически тези. В България има политически плурализъм - президентът и премиерът са от различни партии. ЕК току що подчерта неоспоримия напредък, който България е направила. Колеги, демокрацията е твърде важна, за да взимаме страна и да манипулираме изборното право. А именно правото на избори е едно от основните наши права."

21:36

Елена Йончева (БСП/Социалисти и демократи) заявява, че "днес болката на България е болка на целия Европейски съюз".

21:33

Гуендолин Делбос-Корфийлд от Зелените заявява, че гледайки събитията у нас, има чувство за дежавю. „Аз мисля, че отговорът на всичко това идва твърде късно и е твърде слаб“, обръща се тя към Вера Йоурова. „Не можем да се борим с пожар с традиционните средства“, заявява Корфийлд. Според нея не трябва на България да продължават да се отпускат средства и поне мониторинговият механизъм трябва да остане като средство за борба с корупцията.

21:31

В България няма възможност да се води предизборна кампания на друг език освен на български. Ако вие, г-н Вебер, искате да се кандидатирате в България, ГЕРБ Ви припознае, няма как да водите кампания в България. Ако говорите на английски или немски, ще ви глобят, трябва да мълчите. Г-н Джамбазки забрави да каже за касичката на ВМРО - за златните паспорти. И тук има комисия, която ще се занимава с този въпрос, заяви Илхан Кючюк, Обнови Европа/ДПС.

Джамбазки веднага реагира и поиска ЕП да накаже Кючюк заради лична нападка и невярна информация.

21:29

Катарина Барли, зам.-председател на ЕП, от Групата на социалистите и демократите: "Ние сме на страната на гражданското общество в България и подкрепяме справедливите искания за демокрация. Загрижени сме за това кой притежава българските медии, има политическа намеса в медиите в България, това е широко разпространено. (...) Ние от 10 години наблюдаваме Унгария и не виждаме напредък. Не допускайте тези грешки и в България."

20:23

Следва много остро изказване на евродепутата Клер Дейли от Европейската обединена левица – Северна зелена левица.

"Меркел харесва Борисов и всичко е наред", акзва саркастични евродепутатката.

21:17

Тази резолюция е крайно лява и политически, и идеологически. Когато се говори за корупция, в България това винаги се свързва с ДПС. А ДПС е част от либералите в ЕП, каза Ангел Джамбазки, ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

21:16

Заседанието е възобновено след 10-минутна пауза по технически причини. Изказването на председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер не можеше да бъде чуто извън залата.

21:04

Даниел Фройнд, Зелените/Европейски свободен алианс: "Бях миналата седмица на софийските протести, имах възможност да говоря на място с много хора, чух, че им е пуснало от корупцията в България. Европейското финансово подпомагане се присвоява. Какво правим ние като ЕС? Когато попитах какво очакват, казаха единодушно: спрете европейското финансиране. Това ще отнеме черния хайвер от лакоми олигарси."

21:02

Аз съм за тази резолюция, защото това има значение. Трябва да направим разлика между една страна заложница и един свободен народ. Хората на България днес са тези, които са най-важните, заяви румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу. Тя акцентира, че по време на протестите е видяла жени, влачени от полицията.

21:00

По-голямата част от изказванията не могат да се чуят поради спиране на звука. Обявява се, че технически проблем има не само с онлайн излчъването, а и в самата зала.

20:52

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП: 

„Разбирам, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. Българите имат какво да вършат, но трябва да се гордеят от постигнатото. Има правителство на ЕНП, но пък президентът е ляв - тоест има баланс на властите. Има свобода на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да уважаваме резултата от изборите. Борисов ръководи проевропейско правителство, както и страната към еврозоната. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори." 

20:50

Дидие Рендерс, еврокомисар по правосъдието: Обхватът на новия механизъм е много по-широк от механизма за сътрудничество и проверка.  (Поради технически проблем по-голямата част от изказването на комисаря не се чува - б.р.).

20:45

Думата взема зам.председателят на ЕК Вера Йоурова. "ЕК изцяло подкрепя правото на мирни протести. В момента ЕК не може да се произнесе по предложените от Борисов конституционни реформи. ЕК внимателно ще следи как се развива България." Йоурова завършва с думите "ЕК ще продължи да наблюдава динамиката на събитията в България". Част от изказването ѝ не се чува поради технически проблем с микрофона.

20:40 

Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия, която сега председателства ЕС: 

"Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани всички органи на ЕС. Тя важи за всички държави членки без изключение. Разполагаме с доклада на комисията. През октомври ще организираме разискване в Европейския съвет – за целия ЕС и освен това ще предложим да бъдат разгледани 5 държави членки, като започнем по азбучен ред: Белгия, Дания, Естония, България, Чехия."

20:40

Дискусията за България, която може да завърши с гласуване на резолюция на следващо заседание, започва.

18:00

Пленарната сесия започна с дебат за въвеждане на европейски механизъм за демокрация, върховенство на закона и основните права за целия ЕС. Още в началото обаче се споменават и проблеми, част от които се срещат и у нас. Германският евродепутат Тиемо Вьолкен (от Групата на социалистите и демократите) коментира: „Журналисти биват нападани. Съдебната система не е независима. Не можем да допускаме ситуация, в която една специална държава има зони без LGBT.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

6

Новак

06.10 2020 в 12:57

ЕНП, а и социалистическата, на ниво на ЕС са някакви конгломерати, но не и идейно утвърдени партии. Те започват да приличат повече на бизнес организации. Те са съвкупност от хора, които се държат заедно за да си пазят залъците, които са успели да отхапят. Затова и след последните избори хаосът беше толкова голям докато лидерите не докараха оная германска джофра за заместник на люксембурското пиянде.
Това започва все повече да копира модела на СССР - една утопична идеология, в която никой не вярва се налага като единствено правилна като предимно само се говори, а на практика се правят съвсем различни неща. Тогава това беше “комунизма” сега тези фарисеи са го кръстили “върховенство на закона”. Еднакво изпразнени от съдържание думи, зад които всеки си слага каквото му е удобно. Затова Вебер ще цитира колко е спаднал трафика на жени в България като голямо постижение на един обикновен крадец и мародер.

4821

5

Марто

06.10 2020 в 09:24

Преди се колебаех, но сега съм вече наясно.
На мен, като гражданин, ЕС не ми е нужен.
След като този съюз не може да контролира собствените си капитали, след като не успя да защити и предпази населението си от последствията на мигрантската вълна, и още много примери, аз мисля, че всъщност ЕС няма капацитет да се самоуправлява.
Балкански съюз би се съставлявал от себеподобни народи, с приблизително сходни идеи и идеали.
ЕНП се доказа като неефективна, лобистка партийка, с членове-мафиоти. Точка.

15614

4

OTBPAT

06.10 2020 в 09:15

т.е. мирно няма да стане работата?

20699

3

Новак

06.10 2020 в 04:44

Това, което видях на този дебат по-скоро ме навежда на мисълта за безсмислието от тези европейски институции.
- Политици, които открито защитават един обикновен крадец - или самите те са в кюпа и пазят омертата или са достатъчно глупави да вярват на един лъжец.
- тотална незаинтересованост - празна зала. Кога ходят на работа тези толкова високоплатени депутати? И ако спазването на основополагащите ценности на съюза са под заплаха в една държава и не им пука , те за какво са там?
- огромна, скъпа зала и не могат да подкарат два безжични микрофона да работят. Мога само да си представя какъв персонал е ангажиран в поддръжката , за какви заплати и средства става въпрос, а не могат да осигурят услуга, която в България ще бъде налична на най-елементарно мероприятие.

Това е разпад - затова такива плевели като Боко ще виреят. Ще ги еб...т с 200 и ще им се подиграват за наивността им.

20699

2

Новак

06.10 2020 в 04:14

Манфред Вебер и Туск да го духат. Повтарят като папагали опорните точки на Тиквата. Като им е толкова мил да си го вземат за сол ташак в Брюксел. Мазни, дебелогъзи брюкселски чиновници. А най-вероятно и те някъде са нацапали ръчичките.

10372

1

elbarbudo

05.10 2020 в 20:04

Къде имаме зони без LGBT? Зони без такива обявиха някакви тъпаци в Полша, а от статийката излиза, че се говори за България. Та лъжете и манипулирате ли или швабата е тъпак?
 
X

Да помогнем на украинските деца!