Драматичен скандал между Овчаров и Стойнев в БСП

Владимир Йончев 08 август 2014 в 21:30 19750 17

Изключително драматичен скандал, продължил близо 3 часа, е избухнал между бившите енергийни министри Румен Овчаров и Драгомир Стойнев на пленума на БСП, разказаха присъствали в залата.

Основната тема е било споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строежа на Седми блок на АЕЦ Козлодуй.

Овчаров е обвинил Стойнев, че със споразумение, сключено в последните дни на кабинета е направил точно същото, което е направил Иван Костов с Мариците в края на управлението си.

С много висок тон Овчаров е изброил 5 сигурни неща, които включва договорката с "Уестингхаус", за които партията не е била информирана и от които никой не може да се отметне.

1. Споразумението е подписано.

2. Подписаното споразумение теоритично може да бъде отменено, но няма кой да го направи.

3. В него има клауза за изключителност, заради която никой не може да контролира Уестингхаус.

4. Уестингхаус не дава нито лев за проекта, а апортната му вноска в дружеството са само неговите инженерни проекти.

5. Отговорността на Уестингхаус, ако не си свърши работата или забави изпълнението, е само 300 млн. долара. В Китай "Уестингхаус" строи централа, която се бави вече 2 години. Догорорът на китайците обаче е написан както трябва и Уестингхаус вече са изплатили 1 милиард долара неустойки за забавянето, заявил Овчаров.

На обвиненията Драгомир Стойнев отвърнал, че лично се е преборил в споразумението да се включат 7 условия, които защитават интереса на България. Освен това напомнил, че е наложил клаузата проектът да се одобрява от следващо правителство и то да може да го спре, ако не му харесва.

Какво очакваме - да настояваме служебното правителство или пък следващото да спре проект, прокаран по времето на БСП? Как си представяте, че ГЕРБ и Реформаторите ще имат силите да спрат американски проект, дори да не го харесват, запитал Овчаров.

Като по-малък акцент в скандала между двамата е присъствал и "Южен поток", за който Овчаров е обвинил Стойнев, че нищо не е направил. Стойнев се е опитал да изтъкне заслугите си в организирането на европейска коалиция от държави, които са заинтересовани "Южен поток" да мине през териториите им, но Овчаров контрирал, че и там е действал мудно и тази коалиция трябвало да се направи преди година, а не сега.

Друг бивш икономически министър на БСП - Петър Димитров е опитал да защити Стойнев, но вместо това се получила конфузна ситуация.

Ако сега някой попита кой е наложил "Уестингхаус", трябва да си признаем, че това беше нашият бивш коалиционен партньор, казал Димитров.

След което станал Янаки Стоилов и с широк жест запитал: Това означава ли, че Драго е концесионер на ДПС?

Такъв пленум никога не сме виждали, ако го предаваха по телевизиите, щеше да е най-рейтниговото предаване, коментираха участниците в него.

В страни от големия скандал и някак мимоходом са приети и други решения, които според източниците ни само на пръв поглед изглеждат важни, но не променят нищо по същество.

Доскорошният лидер Сергей Станишев няма да ръководи "Коалиция за България", което му даваше формалното право да реди листите. Той евентуално ще стане председател на бъдещия Консултативен съвет към новата коалиция, който още не е създаден.

Станишев няма и да е председател на предизборния щаб, а тази роля се поема от новия председател Михаил Миков.

Не мога да кажа дали между двамата има договорка, но по вялостта, с която се взеха тези решения и знаейки добрите отношения между предишния и сегашния председател, изобщо не смятам, че това е преврат срещу Станишев, коментира участник в пленума.

От предизборния щаб отпадат още политологът Татяна Буруджиева, социологът Юрий Асланов, Асен Димитров и Красимир Янков. На тяхно място влизат Любомир Панталеев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Чавдар Георгиев.

Промени има и в Изпълнителното бюро. Отстранени са трима - Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов. На тяхно място влиза само един - Захари Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!