Quantcast

Драматичен скандал между Овчаров и Стойнев в БСП

Владимир Йончев Последна промяна на 08 август 2014 в 21:30 18803 17

Изключително драматичен скандал, продължил близо 3 часа, е избухнал между бившите енергийни министри Румен Овчаров и Драгомир Стойнев на пленума на БСП, разказаха присъствали в залата.

Основната тема е било споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строежа на Седми блок на АЕЦ Козлодуй.

Овчаров е обвинил Стойнев, че със споразумение, сключено в последните дни на кабинета е направил точно същото, което е направил Иван Костов с Мариците в края на управлението си.

С много висок тон Овчаров е изброил 5 сигурни неща, които включва договорката с "Уестингхаус", за които партията не е била информирана и от които никой не може да се отметне.

1. Споразумението е подписано.

2. Подписаното споразумение теоритично може да бъде отменено, но няма кой да го направи.

3. В него има клауза за изключителност, заради която никой не може да контролира Уестингхаус.

4. Уестингхаус не дава нито лев за проекта, а апортната му вноска в дружеството са само неговите инженерни проекти.

5. Отговорността на Уестингхаус, ако не си свърши работата или забави изпълнението, е само 300 млн. долара. В Китай "Уестингхаус" строи централа, която се бави вече 2 години. Догорорът на китайците обаче е написан както трябва и Уестингхаус вече са изплатили 1 милиард долара неустойки за забавянето, заявил Овчаров.

На обвиненията Драгомир Стойнев отвърнал, че лично се е преборил в споразумението да се включат 7 условия, които защитават интереса на България. Освен това напомнил, че е наложил клаузата проектът да се одобрява от следващо правителство и то да може да го спре, ако не му харесва.

Какво очакваме - да настояваме служебното правителство или пък следващото да спре проект, прокаран по времето на БСП? Как си представяте, че ГЕРБ и Реформаторите ще имат силите да спрат американски проект, дори да не го харесват, запитал Овчаров.

Като по-малък акцент в скандала между двамата е присъствал и "Южен поток", за който Овчаров е обвинил Стойнев, че нищо не е направил. Стойнев се е опитал да изтъкне заслугите си в организирането на европейска коалиция от държави, които са заинтересовани "Южен поток" да мине през териториите им, но Овчаров контрирал, че и там е действал мудно и тази коалиция трябвало да се направи преди година, а не сега.

Друг бивш икономически министър на БСП - Петър Димитров е опитал да защити Стойнев, но вместо това се получила конфузна ситуация.

Ако сега някой попита кой е наложил "Уестингхаус", трябва да си признаем, че това беше нашият бивш коалиционен партньор, казал Димитров.

След което станал Янаки Стоилов и с широк жест запитал: Това означава ли, че Драго е концесионер на ДПС?

Такъв пленум никога не сме виждали, ако го предаваха по телевизиите, щеше да е най-рейтниговото предаване, коментираха участниците в него.

В страни от големия скандал и някак мимоходом са приети и други решения, които според източниците ни само на пръв поглед изглеждат важни, но не променят нищо по същество.

Доскорошният лидер Сергей Станишев няма да ръководи "Коалиция за България", което му даваше формалното право да реди листите. Той евентуално ще стане председател на бъдещия Консултативен съвет към новата коалиция, който още не е създаден.

Станишев няма и да е председател на предизборния щаб, а тази роля се поема от новия председател Михаил Миков.

Не мога да кажа дали между двамата има договорка, но по вялостта, с която се взеха тези решения и знаейки добрите отношения между предишния и сегашния председател, изобщо не смятам, че това е преврат срещу Станишев, коментира участник в пленума.

От предизборния щаб отпадат още политологът Татяна Буруджиева, социологът Юрий Асланов, Асен Димитров и Красимир Янков. На тяхно място влизат Любомир Панталеев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Чавдар Георгиев.

Промени има и в Изпълнителното бюро. Отстранени са трима - Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов. На тяхно място влиза само един - Захари Георгиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 19:36

@www
//Интересното е, че се твърди, че продажбите на дребно, демек на нас и на по-високи цени са на загуба, докато се печели от износ. Но цените за износ са по-ниски. Как става това?//

Много лесно - цената, по която се изкупува енергията от АЕЦ е многo ниска и е под себестойността ѝ, за да може да компенсира донякъде високите цени на ВЕИ и американските ТЕЦ-ове.Така хем ние плащаме скъп ток, хем АЕЦ-а може да печели само от износ и от свободния пазар.

11.08 2014 в 19:29

Стига с тия опорни точки, бре. Уестингхаус е фирма от 1886 със седалище в Пенсилвания http://en.wikipedia.org/wiki/Westinghouse_Electric_(1886)
http://www.westinghousenuclear.com/About/History
Какви офшори ви мъчат?

11.08 2014 в 14:26

Г-да комунисти, г-да политици от всички цветове, опротивяли сте на голяма част от българското население! Ако бяхте достойни хора, никой от нас нямаше да се интересува от сделките с "Уестинхауз", от финанси, право, енергетика, банкиране и управление на фондове. Понеже сте алчни, некадърни и подли и понеже сте безродници, затова се налага да следим какви ги вършите. Омръзна ми да ви дебна. Омръзна ми да ви следя. Омръзна ми да ви гледам наглите физиономии. Омръзнаха ми вашите тиради. Иска ми се да се изпарите безследно!

09.08 2014 в 13:31

Абе ич не разбирам аз от тая енергетика бла бла ама мога Ви кажа, че много пари откраднаха тези!

09.08 2014 в 10:14

Westinghouse Electric Company LLC (ООД) е регистрирано в офшорната зона и по законодателството на щата Делауер, USA, което значи офшорка
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН! Последиците са ясни! Почти еднакви с тези от посещението на директор на Американския еврейски комитет Д. Харис, окончателното решението за “Гората на България в Израел”, подписването от Иван Костов на основния договор за рехабилитация на “Марица 1” и “Марица2” с фирма, посочена от Американския еврейски комитет, и с цена, заробваща БГ, (НДСВ потвърди този договор), после протест на македонските евреи, и демонтиране на “Гората на БГ” в Израел... Тъжна история но печеливша за някого!

09.08 2014 в 09:15

Znachi nai-golemite kavgi na socialistite sa na chii interes da sluguvat - na amerikanskia ili na ruskia. Kogato socialistite zapochnat da se karat za tova - zashto ne sa uvelicheni pensiite i zaplatite, zashto ne e podobreno zdraveopazvaneto i ne sa se uvelichili decata, koito se razdat v tazi strana - togava Bulgaria shte bude normalna durzava.
Tova razbira se niama da stane dokato tezi hora izbroeni po-gore sa socialisti i dokato horata v drugite partii imat sushtia dneven red kato tiah.

09.08 2014 в 09:02

Имайте предвид, че БГ разполага с около 12 000МВТ произведстени мощности.
На сайта има и данни за износът. Но имайте предвид, че цената на която изнасят е по-ниска от тази на която ние купуваме - имам предвид само едната компонента, не и двете. Интересното е, че се твърди, че продажбите на дребно, демек на нас и на по-високи цени са на загуба, докато се печели от износ. Но цените за износ са по-ниски. Как става това?

09.08 2014 в 09:00

Това е линк на който почти в реално време можете да видите консумацията на ток в БГ.
http://tso.bg/default.aspx/loads/en

09.08 2014 в 08:55

Спират вмирисаните на корупция и грабежи проекти на Бензиностанцията на територията на ЕС,и курвите на Хуйло,които предварително са си раздали комисионните се хванаха за гушите,защото знаят - парите или идват снайперите!

09.08 2014 в 08:55

Докато ни делят на русофили, соросоиди и т.н. какво се случва?
1. Белене - дотук милиарди загуби;
2. Южен поток - дотук само разходи. Изгледите за приходи са някъде за следващите поколения. Цена на проекта - неясна, запълване на тръбата - неясно (съответно приходите - неясни). Полза от Южен поток за БГ - няколко десетки работни места, нищо повече. Приоритет трябва да са интерконекторите.
3. 7-и блок на Козлодуй - няма нищо ясно.
През тези месеци ние консумираме ток, равен на около 30% от производствените ни възможности. Често (може и постоянно) плащаме на Марица 1 и 3 за да НЕ работят (студен резерв). През зимата не достигаме дори 50% от възможностите за производство на ток. На фона на това ни предлагат поне 3000 мегавата нови мощности за ток. В момента консумираме 4000. Само 5 и 6 блок са 2000. Т.е. Новите мощности заедно със 5 и 6 блок ще дават повече ток отколкото консумираме. Като добавим ВЕИ-тата на които плащаме така или иначе, независимо дали ползваме. Стават минимум 6200МВт. Онези пък, които ни обясняват как ще изнасяме ток, забравят да кажат цената на която в момента се из нася той и пропускат това, че няма търсене. Цената е такава, че е по-добре да внасяме отколкото да изнасяме. В момента Ковачки, когато се добере до износ получава по-малко за 1МВт, отколкото от държавата. Сам заяви в едно интервю,че износът го устройва, значи спокойно можем да му поискаме да свали цената и за БГ. Постоянно ни заливат с тежки думи за национални приоритети и прочие. Докато ни заливат с думи някои хора инкасиран реални приходи а ние реални загуби.