ДПС предлага Възродителният процес да влезе в учебника по история

OFFNews 26 декември 2013 в 17:36 2298 12

Възродителният процес
Възродителният процес

Възродителният процес във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска днес секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

Карадайъ призова за това на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне.

"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам", каза Карадайъ и подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, "за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години".

Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история, въпреки фактологията. "Възродителният процес" не е еднократен акт, подчерта Карадайъ.

"Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заяви още Карадайъ.

Зам.-министърът на отбраната Неджми Али акцентира върху кадровата политика, като не пропусна да отбележи, че ГЕРБ са уволнили над 40 000 служители от администрациите по време на управлението си. "А сега, когато ние започнахме да сформираме екипите в министерствата, агенциите и областните управи, ревнаха, че правим чистка. Крадецът вика "дръжте крадеца!", много поздрави на Цвета Караянчева! Много даже бавно действаме, в Кърджалийско има освободени 5-10 началници, но ще си поправим грешката", закани се Али. Свикнал да ораторства предизборно, той призова местните догодина през месец май на вота за ЕП "да покажем кои сме и да легитимираме сегашното си управление". Евродепутатът Метин Казак отправи същия призив към присъстващите, като преди това уточни, че българските турци и политическият им представител ДПС имат огромен принос за установяването на демократичните принципи у нас.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза обвини ГЕРБ в пряко етническо прочистване на администрациите. "В цялата държава не остана нито един директор от малцинствата по време на предишния кабинет. Постигнатото за 8 г. преди ГЕРБ – да няма разделение на хората по етническа и верска принадлежност, ГЕРБ успя да ни върне 15-20 г. назад само за по-малко от 4 г. Сега някои назначения не се харесват на отделни политици и част от медиите се опитват да внушават, че това правителство не е желано. Напротив, България лека-полека започва да си връща доверието на чуждестранните партньори и инвеститори, и ние ще насочим интереса им особено към смесените региони, където безработицата е най-голяма", заяви Рушен Риза.

Председателят на най-голямата изселническа организация в Турция "Балгьоч" Юксел Йозкан призова митингът да започне масова подписка с искане да отпаднат процедурите за удостоверяване на идентичността на имената при различните административни услуги, които създават много пречки на етническите турци у нас. Декларацията с това искане да бъде връчена лично на премиера Пламен Орешарски, настоя Йозкан. "Двама президенти и премиери на България, а неотдавна и лидерът на българските социалисти поднесоха извинения заради прекръстването на турците и това докосна сърцата ни. Но ние не искаме извинителни думи, а и конкретни дела – крайно време е в регистрите да бъдат заличени българските имена, които все още фигурират там и са изписани с червено мастило", обърна се изселническият водач към множеството около паметника на Тюркян. Той призова същите хора всяка година да се събират на 25 декември всяка година в Одрин, тъй като вчера там е бил открит нов паметник на убитото момиченце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!