Депутати излязоха с Ботев и Захари Стоянов срещу Пьотр Толстой

Антония Чорева 21 септември 2016 в 10:11 9361 3

Основна тема на депутатите днес е скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой. ГЕРБ и Реформаторският блок излязоха с декларации за народния руски представител, който каза, че Русия ще купи цяла България, и поискаха извинение и разследване кой каква земя е купил и при какви условия.

Депутатите се сетиха за българските революционери и ги цитираха в парламента, а от БСП отговориха, че „където са началниците, управляващите там се кланят”. Атака отсъдиха – „…един час се занимаваме с простотии…”, „нас Турция отдавна ни е купила”.

Още недочакала звънеца на парламента, Цвета Караянчева от ГЕРБ излезе на трибуната и прочете декларация по повод изказването на руския депутат. Управляващите поискаха руският депутат да се извини за думите си, а неговата партия „Единна Русия” да се разграничи от думите му. ГЕРБ казаха, че България е една от най-старите държави, която не е променяла името си от създаването си и няма да се „позволи някой да ни вменява малоценност”. България няма да е заложник на чужди интереси, прочетоха още от ГЕРБ. В декларацията им се посочва още, че са манипулативни думите, че Русия е купила половината от крайбрежието ни.

„Призоваваме всички да се въздържат от скандали геополитически изказвания, които противопоставят русофили срещу русофоби”, казаха от ГЕРБ и свързаха изказването на Толстой с БСП, които безгласно гледали потъпкването на европейското знаме на събора на русофилите. В декларацията на ГЕРБ се появи и името на кандидата за президент на левицата ген. Румен Радев, който не взел отношение по скандалното изказване на руския депутат.

Накрая ГЕРБ изчете думите на писателя Толстой, чийто наследник е и скандалният руски депутат: „В изкуството най-важно е чувството за мярка, същото се отнася и за политиката”. „Смирете се, г-н Толстой”, призова Караянчева.

След нея на трибуната излезе депутатът от Реформаторския блок Иван Иванов и каза от името на групата, че „изказването на руския депутат е грозно, арогантно, засягащо достойнството на България и е пряка намеса във вътрешните работи на държавата и накърнява достойнството ни”.

Според реформаторите думите на Толстой са "политическа тактика в руската държавна машина на най-високо ниво" и също не пропуснаха да споменат БСП и събора на русофилите.

„Думите на Толстой няма да трогнат тези, които развяха руското знаме, и стъпкаха европейското”, каза Иванов. РБ иска българските институции, в лицето на правителството и МВР да поискат официалната позиция на Кремъл и на руското посолство в София.

„Да се разследва и информира българското общество и държава за всички проекти в сферата на горивата, енергетиката, банковото дело от страна на Русия”, поискаха реформаторите.

Тогава Иванов цитира думи на български революционери по отношение на Русия и добави, че „като народ можем да се гордеем, че Ботев, Бенковски, Волов, Захари Стоянов са били против официална Русия".

„Ботев ни завеща, че Русия е мнима защитница и е искала да изтрие българското население”, пише в декларацията на РБ. По темата те поискаха не извинение, а настояват българските институции да поемат отговорност и да разследват дал интересът на страната ни е предаден или продаден.

Ядосана за обвиненията, на трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Народното събрание не е мястото, където трябва да се обсъжда изказването на руския депутат Толстой, това не е сериозно изказване за това сериозно място”, каза тя и добави, че ген. Радев първи е взел отношение по това изказване.

Тогава Нинова обясни, че не само Русия, а светът гледа така на България – „От Изток искат да купуват, от Запад са ни взели за буферна зона за бежанците, тъй като управляващите ни се кланят там, където са началниците”. „Питахте ли народа, когато си вдигнахте ръката за налагане на санкции срещу Русия”, припомни отново тя.

И накрая в дебата по изказването на руския депутат Толстой се включи депутатът Станислав Станилов от Атака.

„Този депутат не може нищо да купи – няма такава политика, той много добре знае”. Станилов обаче добави, че преди 25 години турски депутат е казал, че няма да завладеят България, а ще я купят и "я купиха" - категоричен е Станилов. На дуплика от залата, Станилов каза – „Трай малко – да не започна да цитирам Захари Стоянов”.

После той призова някой да си направи усилието да си направи сметка колко имоти са купени от руснаци и колко от турци и уточни, че турските инвестиции са в земеделска земя и то в Тракия, а руските - са в апартаменти и разликата в купуването е 3 към 1.

„25 години Турция изкупува България. Сетихте се за революционерите ни”, каза Станилов. Неговото мнение по изказването на Толстой е: „Голяма работа станала. Един час парламентарно време изгубихме, за да се занимаваме с простотии”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови