ДБ: Фандъкова превърна София в столицата с най-мръсния въздух

OFFNews 17 септември 2020 в 13:15 3143 2

Общинските съветници от групата на Демократична България в Столичния общински съвет излязоха с остри критики към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според тях единствената причина за отмяната на тържественото заседание на СОС е страхът на зам.-председателя на ГЕРБ да се появи на публично събитие.

Според Демократична България Фандъкова е кметът, превърнал София в столицата с най-мръсен въздух в Европа и утвърдил модела "ремонт на ремонта".

ДСБ, Зелено Движение и Да, България посочват и че за повече от 10 години управление тя не е успяла да се справи с недостига на места в детските градини.

Ето и текста на цялата декларация на демократите:

В деня на София нейните общински съветници трябваше да се обърнат към столичани лично, в утвърдена в годините церемония. За съжаление традиционното за празника тържествено заседание на Столичния общински съвет беше отменено. Въпреки дадените обяснения, убедени сме, че причината е една: страх.

Всъщност, може би не е чудно, че г-жа Фандъкова не иска да се появи в публична церемония, в която със сигурност щеше да чуе критики към всичко в нашия град, попадащо в графата #hubavoe, но не е готово.

Все пак, говорим за кмета, който вече над десетилетие не успява да реши проблема с недостига на места в детските градини; за кмета, който създаде и утвърди модела “Ремонт на ремонта”, който превърна София в столицата с най-мръсен въздух в Европа и остави Топлофикация да се докара до предфалитно състояние…

Ние от Демократична България обаче нямаме причина да се крием. Затова днес се обръщаме към Вас, за да Ви честитим Деня на София. Убедени сме, че София може много повече - с това разбиране започнахме работата си като общински съветници преди 10 месеца.

София може да бъде “умен” град, с удобни и съвременни услуги...

...затова ние започнахме мандата си, като предложихме План за дигитализацията на Столична община, продължихме с това да изискахме въвеждането на елементарни дигитални възможности, предложихме как СО да мине веднага към файлове в машинночетим формат, предложихме да довършим общински сайт pro bono, както и да дарим софтуер, улесняващ работата на съветници и администрация.

София може да бъде град, който мисли и действа в полза на родителите...

… затова предложихме 2-годишен план за справяне с недостига на места в детските ясли и градини.

София може да диша много по-чист въздух…

… затова потърсихме сметка за закъснелите мерки, настояхме СО да се откаже от строежа на инсинератора и дори предложихме референдум, на който столичани да решат искат ли крематориум за боклук да бъде построен в центъра на града.

София може да управлява дружествата си много по-прозрачно...

… затова Ковачки беше изгонен от Топлофикация след като разкрихме схемата, по която свързана с него фирма, действаше като посредник при продажбата на произведената електроенергия.

София може да бъде стопанисвана много по-разумно и отговорно...

… затова поставихме под лупа грижата за общинското имущество, дружества и средства и сигнализирахме прокуратурата за сделки, одобрени от СОС и ощетили СО с 4 милиона и предложихме как СО да спести 70 млн. лв. и да създаде по-добро транспортно обслужване на Витошката яка. Дадохме предложение и как последната част на Софийски околовръстен път да се реализира по-бързо, срещу по-малко пари и с по-добър краен резултат за безопасността и скоростта на придвижване.

София може да има удобен и лесен достъп до планината...

…затова предложихме конкретни стъпки, с които Столична община да се погрижи за Природен парк "Витоша" и да го върне на софиянци.

София може да се погрижи за малкия и среден бизнес и свободните професии…

… затова предложихме Гаранционният фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата, да бъде насочен и към самоосигуряващите се лица. Предложихме, също така, размерът на фонда да бъде увеличен за сметка на неоправдано високите възнаграждения, получавани от общинските съветници, влизащи в надзорните и управителни органи на няколко общински структури.

София може да бъде много по-зелен град с добре поддържани улици...

… затова поискахме да видим какъв е планът за отчуждаване на терени за паркове и улици, преди собствениците им да започнат да ги заграждат.

София може да бъде много по-безопасна за шофьори и пешеходци…

… затова предложихме План за пътна безопасност на София и накарахме Консултативния съвет по пътна безопасност да се събуди от дълбокия си сън.

София може да има отворен и отговорен общински съвет…

… затова предложихме промени в правилника и принудихме мнозинството да отвори работата ни към хората, като публикува докладите и проектите за решения, а от 2021 г. документите ще бъдат и в машинночетим формат, а ззаседанията и на комисиите да се излъчват онлайн.

София може много по-добре да опази историческия си облик…

… затова предложихме онлайн регистър за недвижимите паметници на културата и временна комисия за тяхното обследване.

Това е само част от работата ни в полза на София и софиянци за последните 10 месеца. Чака ни още много и Ви обещаваме никога да не се крием от Вас, защото София и софиянци заслужават да им служим открито, почтено и сърцато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

2

No matter what

18.09 2020 в 11:35

Пък ако си мислите, че с нападки ще постигнете нещо повече от 3-4% и място извън парламента, жестоко се лъжете!

3810

1

Пенчо бре

17.09 2020 в 14:39

Да напомня за приноса на Фандъкова, за това, София да е на първо място на заразени от Корона вируса в страната. По линия 22 и особено на 20, където други няма, пътуват едновагонни мотриси, където софиянци и гости на Столицата, в "уют", обменят вируси.