Дарина Павлова била агент на ДС

OFFNews 30 юни 2015 в 07:42 11118 15

Дарина Павлова била агент на ДС

Снимка talant.btv.bg

Дарина Павлова, съпруга на застреляния през 2003 г. президент на „Мултигруп” Илия Павлов, както и баща му Павел Найденов, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС).

Това стана ясно вчера от резултатите от проверката на Комисията по досиетата на едноличните търговци, които организират хазартни игри, както и членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, организиращи хазартни игри, съобщи сайтът desebg.com.

Дарина Павлова е разкрита като съдържател на явочна квартира „АНТЕНА” на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от април 1989 г. Тя е разкрита в качеството ѝ на член на Надзорния съвет на Гранд хотел "Варна" АД, като представител на „ПИ ЕФ ЕЙЧ СИ ЛИМИТИД“ – Вадуц и член на Надзорния съвет на Хотел Интернационал АД, в София.

Според документите на ДС Павлова е вербувана за сътрудничество към отдел 01 „Художествено-творческа интелигенция” на идеологическото управление. По това време тя е прави своите първи стъпки като актриса. Материалите за нея са унищожени на 30 януари 1990 г., ден след разпореждането на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев за тайно прочистване на досиетата на Държавна сигурност.

С Илия Павлов, който предната година е регистрирал първата си фирма "Мулти арт”, Дарина Павлова сключва брак през 1989 г. – годината, в която е привлечена към сътрудничество с ДС. След убийството на Павлов през 2003 г. тя се пресели в САЩ, а наскоро беше отново в България, изявявайки се като член на журито в шоуто „България търси талант” по Би Ти Ви.

Павел Найденов, бащата на Илия Павлов, е разкрит също като съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС под псевдонима „СЛАВЯНИ” от 1980 г. Свален е от отчет през 1987 г., а досието му е унищожено през 1990. Той е разкрит в качеството му на член на Съвет на директорите на Гранд хотел "Варна" АД и член на неговия Надзорен съвет. До убийството на Илия Павлов той движеше бизнеса заедно с баща си.

Още едно лице, свързано с хазарта и „Мултигруп”, присъства сред разкритите сътрудници – Недялка Сандалска-Генкова. В един период тя беше вицепрезидент на „Мултигруп”, а освен това е известна в туристическия бранш, бивш председател на Комитета по туризма и настояща бизнесдама, вицепрезидент е на „Би Ти Дивелопмънт Сървисиз“, управляващата компания на Bt Hotels Collection, която притежава хотели в различни курортни селища в страната и по Черноморието.

Тя е вербувана от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима "ЕЛИ" през 1985 г. Има запазени материали в личното й дело.

Сандалска е разкрита в качеството й на член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Гранд хотел "Варна" АД, и член на Управителния съвет и Съвета на директорите на Хотел Интернационал ЕАД, София.

Без съмнение „Мултигруп” е тясно обвързана с кадрите и агентите на Държавна сигурност, тъй като в предходни решения на Комисията по досиетата бяха разкрити други двама от бившите й президенти – Димитър Иванов, последният началник на отдел 06 „Антидържавни прояви” в Шесто управление на ДС и Радослав Ненов, който имаше и ръководно присъствие в КТ „Подкрепа”.

Проверката на хазарта (решение №2-528 от 29 юни 2015 г.) е обхванала общо 991 души, участващи в 765 юридически лица. От тях комисията е установила 52 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, но е обявила имената на 45 от тях, тъй като останалите 7 са починали и законът не позволява разгласяване на данните за тях.

Сред другите обявени имена на лица, свързани с осъществяване на хазартна дейност прави впечатление присъствието на редица щатни служители на Държавна сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!