БСП и ГЕРБ в един глас срещу партията на Кирил Петков и Асен Василев

OFFNews 17 септември 2021 в 10:37 14753 1

Въпреки съмненията, че бъдещият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев ще "открадне" гласове основно от т. нар. протестни партии - Демократична България, ИБГНИ и Има такъв народ, вече втори ден критиките към него идват изключително от страна на мастодонтите ГЕРБ и БСП.

Днес пред БНР водещи фигури от двете партии отново изстреляха словесен залп срещу вече бившите министри от първото служебно правителство на Стефан Янев.

„Не ни правят добро впечатление тези опити за „политическо бракониерство" от страна и на президентската администрация във връзка с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Изходът е един - президентът Румен Радев да се разграничи от тези информации, че човек от неговата администрация е подпомагал за контактите на Петков и Василев с партия „Екогласност“, която е част от нашата коалиция“, каза пред националното радио депутатът от БСП Стоян Мирчев.

Той обяви и че не вярвал тази нова формация да вземе от гласовете на БСП, защото "те и двамата са десни хора". Затова според него опитът за "бракониерстване" щял да има обратен ефект.

"По-скоро, според мен трябва да се притесняват колегите от Демократична България, защото и профилът, и познанствата, единият от министрите е участвал в създаването на ДБ, тъй че те трябва да са притеснени от новия бъдещ формат", каза още Мирчев.

Мирчев заяви, че е имал информация за срещи на Кирил Петков с лидера на "Екогласност" Емил Георгиев за опит за покана за мандатоносителство.

"Бракониерстването обаче в политиката, от хора, които казват, че са морални, а правят такива опити - явно ти не си представител на този нов морал и нова политика, за която пледираш... Това е доста нередна игра... Това е мръсна игра под масата, надявам се и г-н Румен Радев да се разграничи от тях... Става дума за г-н Копринков от президентството, аз съм сигурен, че това е името зад тази нечиста практика, която се опитва да се наложи...", заяви Мирчев в предаването "Преди всички".

Според него не може с десни мерки да се правят леви политики.

"Когато някой ти казва, че не е нито вляво, нито вдясно, явно няма да направи нищо полезно за хората", коментира идеите на Петков и Василев Мирчев.

По думите на Мирчев БСП по-скоро ще остане на позицията да подкрепи за предстоящите президентски избори двойката - Радев-Йотова.

"Независимо, че по места ще се излъчат предложенията на структурите ни, ние сме демократична партия, така че процесите за издигане на кандидати за президент и за депутати вървят паралелно. Предложенията при нас вървят от горе на долу. Радев и Йотова ще имат редица номинации, в това съм сигурен", добави Мирчев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също пред БНР определи новия политичечески проект като "удар с таран" и го сравни с партията на Слави Трифонов, която блесна с хаотичните си действия в досегашното си битие на политическата сцена.

„На два пъти през тази година се осъществява „удар с таран“ срещу политическата система. Първия беше с партията ИТН, който не успя, и сега може би затова се появява и този нов проект на Петков и Василев. Това е опасно за българската политическа реалност, не за нас“, каза бившият депутат на Бойко Борисов.

Според него партиите са част от гражданското общество, а ние сякаш забравихме за това.

"Чудя се защо последно време се забавляваме и изпитваме удоволствие от идеите за създаване на параполитически проекти, които трябва да ударят старата политическа система на базата не неясни връзки, неясно финансиране и идеология", добави той.

Според него това няма да доведе до нещо по-добро. 

Чолаков не посочи кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ и заяви, че не знае кой ще е.

"Но българското общество има нужда от миротворец президент, той не трябва да изгаря мостове, и да не води войни срещу една част от обществото, за да наложи своите си идеи. Разчитам че, кандидатът на ГЕРБ - СДС ще е такъв човек - изграждаш мостове. Ще видим дали обществото ще избере войната, или ще избере мира", добави Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови