Quantcast

Божидар Лукарски обяснява защо става за министър на икономиката

ОFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 08:46 10159 31

Божидар Лукарски
Божидар Лукарски

Председателят на СДС и депутат от Реформаторския блок Божидар Лукарски публикува изявление във фейсбук профила си, в което обяснява защо е подходящ за министър на икономиката.

Той е спряган за поста във втория кабинет на Бойко Борисов.

Изявлението на юриста от РБ идва след многото критики, че поради липсата на икономическо образование и опит в сферата не е подготвен за министерския пост. 

"В случая с Министерство на икономиката всичко опира до ПРИЛАГАНЕТО на правни регулации", пише Лукарски. "Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика", добавя той.

Като опит в сферата той посочва работата си в Агенцията по приватизация и като външен експерт към Агенцията за обществени поръчки, а като зам. кмет на столичния район "Младост" е отговарял за търговската дейност и общинската собственост. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози също беше министър на икономиката – юрист, а юристката Кристин Лагард става министър на икономиката на Франция и шеф на МВФ, добавя лидерът на СДС.

От изявлението става ясно, че като министър той ще постави акцент върху превръщането на малкия и средния бизнес в гръбнак на икономиката.

Кандидатурата ми бе издигната от Радан Кънев, уточнява юристът.

Пълният текст на изявлението на Божидар Лукарски:

Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук.

Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа:

Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото.

Вярвам, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до ПРИЛАГАНЕТО на правни регулации – назависимо дали става дума за най-ощетените – малките, средни и семейни предприятия, които трябва да получат подкрепа от държавата, защото са гръбнакът на европейската икономика, дали за мултинационалните компании, дали за даването на концесии, дали за режима на конрол върху експорта, дали за който и да е субект и процес в икономиката. Важното е да има гарантирани правила, еднакви и справедливи за всички.

Работил съм в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За тези, които не знаят, агенцията е в ресора на икономическото министерство, както е и Агенцията за обществени поръчки, на която съм външен експерт по Закона за обществените поръчки – сфера на дейност, с която се занимавам като адвокат от 6 години. А като заместник-кмет на район Младост, по същината си петият по големина град в България, отговарях за търговската дейност и общинската собственост, като отговарях за регулацията на малкия и среден бизнес. Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм.

Вярвам, че министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика. Такава, за щастие, вече няма. Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците.

Моето убеждение е, че трябва да се създадат стимули за развитие на малкия, средния и семейния бизнес в страната, така че те наистина да се превърнат в гръбнак на българската икономика. За тези цел те трябва да получат редица преференции – правен въпрос!; облекчен достъп до европейски фондове – правен въпрос!; и гарантиран достъп до реализация на своята продукция на българския пазар и в чужбина – въпрос, който изисква специални правни регулации; както е, между другото, и положението на участие на държавата в търговски дружества – въпрос, изцяло в рамките на търговското право.

А доколкото останалите въпроси...

Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок.

И – да, моята приятелка се казва Ива.
Нося отговорността си за всичко това!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 09:59

„Понякога е вредно министърът на бъде експерт, трябва да е политик, за да взима решенията и да определи дали това е правилната посока. Логиката при нас е, че зам.-министрите трябва да са експерти.” Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова, което беше част от преговорния екип на ГЕРБ.

06.11 2014 в 15:38

Евала, пич! Карай напред, с теб сме! Аман от дърти изкуфеняци с мания за величие и претенции за незаменяемост, бъдещето е на младите десни политици с ценз и ясна визия за европейски регулации в икономиката!

06.11 2014 в 15:07

Все си мисля, че в България не са изчезнали икономистите с юридическа подготовка, които да са доста по-компетентни. Човек не трябва да надскача себе си дори и с добри намерения. Но от друга страна може пък да не вреди. Понякога това е равно на полза :)

06.11 2014 в 13:24

не може да отречем че има аргументи. И те не изглеждат изкуствени.

06.11 2014 в 11:54

Идеален си е. Дори и Радан Кънев го защити

06.11 2014 в 11:41

Ако според Вас, за да си шеф на футболен отбор значи, да си бил футболист - то да, Лукарски няма място като министър на икономиката. За мен това е мениджерска номинация, и не толкова експертна ! Не забравяйте, че ще е заобиколен от зам. министри и съветници, които със сигурност ще са експерти в тази област. Истински добрият ръководител е този, който ръководи по-умните от него! Желая успех...

06.11 2014 в 11:20

Само не разбрах защо МВР-министър може да е физкултурник, а Божидар Лукарски да не може да е министър. Не го познавам лично Лукарски, ама не изглежда да е по-глупав от физкултурник!

06.11 2014 в 11:15

Честно казано в горното изказване има много логика и този човек поне говори в мой интерес. Не ми е приятен като личност, като изказ, като държание, но гледната му точка за българската икономика е най-адекватната, поне от 2008 насам, от когато аз следя активно какво се случва в българската политика.

Майната му, че не е икономист, за колко добри български икономисти сте чували?

Дано да има капацитета като юрист, за да изпълни това, което казва.