Съставът на новия кабинет, който Реформаторският блок и ГЕРБ обсъдиха

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2014 в 17:27 26519 54

Снимка Сергей Антонов

Преди финалните преговори.

Кои ще са бъдещите министри във втория кабинет с премиер Бойко Борисов? OFFNews получи последна информация за имената, около които са се обединили ГЕРБ и Реформаторският блок на срещата днес. Дали това ще бъде съставът все още не е 100% сигурно, например защото Ивайло Калфин, на когото е предложено да стане социален министър, все още не е дал отговор.

Във втория кабинет с премиер Бойко Борисов ще има трима вицепремиери. Те ще са лидерът на ДБГ Меглена Кунева, министърът за еврофондовете в първия кабинет на ГЕРБ Томислав Дончев и началникът на кабинета на Борисов като премиер първи мандат Румяна Бъчварова.

Уточнен е ресорът само на Кунева. Тя няма да има министерство. Ще отговаря за европейските въпроси, неин приоритет ще бъде приемането на България в Шенген.

Тя ще наблюдава и работата на министерствата на външните работи и правосъдието. Нейна основна задача ще бъде свалянето на механизма за наблюдение от България.

Кунева не е имала голямо желание да влезе в кабинета, но е имало силен политически натиск от европейските партньори да приеме поста, защото дава високо политическо представителство на кабинета. Европейските партньори я разглеждали и като гарант за работата на Реформаторите в кабинета.

Ресорите на другите двама вицепремиери все още не са ясни.

Ето и останалите имена и министерствата им според проекта на бъдещия кабинет:

Христо Иванов (сега служебен министър на правосъдието) - правосъдие;

Даниел Митов (сега служебен министър на външните работи) - външни работи;

Божидар Лукарски - икономика;

Делян Добрев (министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ) - енергетика;

Веселин Вучков (зам.-министър на вътрешните работи в първия кабинет на ГЕРБ) - МВР;

Лиляна Павлова - регионално развитие;

Ивайло Московски (министър на транспорта в първия кабинет на ГЕРБ от 2011 г.) - транспорт;

Петър Москов - здравеопазване;

Проф. Тодор Танев - образование;

Николай Ненчев - отбрана;

Десислава Танева - земеделие;

Владислав Горанов (зам.-министър на финансите при ГЕРБ, когато министър беше Симеон Дянков) - финанси;

Божидар Димитров - туризъм.

Все още не са ясни имената на министрите на спорта и на културата.

Така Реформаторският блок ще има един вицепремиер без портфейл и шестима министри.

Дори и Калфин да не приеме предложеното му социално министерство, планира се министърът да бъде от АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 17:13

По въпроса за АЕЦ-а и връзката на Кунева със затварянето на блоковете. Макар тази тема отдавна да е изчерпана и да ми е банална, ето я ЦЯЛАТА ИСТИНА за затварянето на 4-те блока на Козлодуй:

Правителството на премиера Иван Костов е приело да затвори четирите блока на АЕЦ “Козлодуй” преди края на 2006-та година. Това става ясно от Меморандум между Европейската комисия и българското правителство, подписан от отговарящия за разширяването на съюза Гюнтер Фейрхойген и тогавашния външен министър Надежда Михайлова на 29 ноември 1999 година. От документа става ясно, че правителството на Костов приема, че четирите малки блока не отговорят на “високите стандарти за ядрена безопасност в контекста на разширяването на ЕС” и се “ангажира окончателно да затвори блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй” в най-ранните възможни срокове.” Ангажиментът на тогавашното правителство се базира и на Националната стратегия за развитие на енергийния сектор и енергийната ефективност до 2010 г., одобрена от Народното събрание през март 1999 г., както и на решението на Народното събрание от 4 ноември 1999 г.

В качеството си на главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС Меглена Кунева договаря близо 1 милиард ЕВРО компенсации за затварянето на 4-те блока.

Защо НИКОЙ не пита КАК и КЪДЕ се харчат тези пари?!

Извинявайте, но бъдете обективни, иначе после не се оплаквайте, че ни управляват Бай Ганьовци! Обективната и справедливата оценка на действията на политиците, би ни помогна неподозирано много!

05.11 2014 в 15:20

Всички са много компетентни и дават мнение,което никой не иска? Единственото което се искаше от Вас беше да отидете и да гласувате! Стояхте и гледахте сеир!Сега не критикувайте и не искайте неща ,които са невъзможни заради безотговорностто Ви! Много сме активни,но не когато и за каквото трябва!

05.11 2014 в 15:00

До 62 Като не си запознат с технологиите не пиши глупости. От 1 до 4 реактор не са като в Чернобил, неграмотник. Нашите са с водно регулиране, абсолютно безопасни и супер надеждни, с най-ниска себестойност на ел.енергията, докато в Чернобил бяха с графитно регулиране. И не беше авария, а престъпно човешко деяние на недоказал се началник на смяна.

05.11 2014 в 14:19

007,
не знам кой си, не ме интересува, но не знам защо манипулираш хората ? Няма нищо вярно в "ЕО има закон за НЕПРИЕМАНЕ на страна с реактори,руски,2-ро поколение-това бяха 3 и 4 АЕЦ". Първо, в ЕС няма закони, а директиви и регламенти. Второ, такъв "закон" никой разумен човек не би създал.
На тоя вярвам повече, отколкото на Кунева и такива като теб:
Йордан Йорданов - бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“
"....- В смисъл, че цената на тока от различните източници е различна, но за потребителите е еднаква?

- Да. В „Козлодуй“ цената на електроенергията е примерно 55 лв. на мегават-часа. НЕК плаща 45 лв., с 10 лв. по-малко, значи субсидира останалите централи. Какво правим? Крадем! При това от себе си. Това е един вид особена кражба, държавна и монополна. И аз непрестанно апелирам, има и мои по-смели колеги в Европейския съюз, които също го казват: Ще изпищят т.нар. американски централи, ще изпищят ВЕИ-тата, но има начин да се намери разсрочване, защото не може да се товари българинът. И си мисля – какво щеше да стане, ако не бяхме спрели 1-ви, 2-ри и 4-ти реактор, които имат изключително евтина електроенергия? Западът защо ни накара да ги спрем? Ако това не се беше случило, хората малко по-леко щяха да понесат този преходен период.

- Защо поискаха да ги спрем?

- Икономически интереси, нищо друго. След аварията на „Фукушима“ в Япония, втората държава в света по технологии, можем да се запитаме: кой е виновен за това? Чернобилската централа беше държавна, японската – частна. Лошият контрол е факторът, който предизвика авариите. А когато става дума за атомна централа и за евентуалните последици, частното предприятие не е застраховано. Защото частникът даже по-лесно може да преодолее контролът, тъй като е и лично заинтересуван, за да изкара повече пари. Ако работеха трите реактора, цената на тока щеше да бъде по-ниска за населението и за промишлеността и ние по-плавно щяхме да минаваме през прехода към ценностите, към които се стремим. А сега какво правят? Цени – европейски, заплати и пенсии – кубински. Цената трябва да я определя борсата. И от 1 януари 2015г. ние трябва да имаме борса. А къде е борсата?..."
http://glasove.com/interviuta/43558-jordan-jordanov-30-politici-i-biznesmeni-zapushvat-energetikata

05.11 2014 в 12:57

До всички ТРОЛОВЕ ОТ БСП!
1 и 2 АЕЦ си ги затворихме НИЕ от ИЯИЯЕ-БАН,те бяха от типа Чернобил с риск за авария от 72%. ЕО има закон за НЕПРИЕМАНЕ на страна с реактори,руски,2-ро поколение-това бяха 3 и 4 АЕЦ. ЗАТВАРЯНЕТО им е с решение на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,а Кунева договори 1 ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО компенсация до 2020 год,от ЕС за изграждане на нови мощности.
А БСП си ги прибира за Белене и разпространява ЛЪЖИ за Кунева!
Точка.

05.11 2014 в 12:47

Борисов събра Вальо, Делян и Цветелина, а РБ пусна на шейната

Много бърз анализ на зависимостите на новите министри разкрива философията на бъдещия кабинет на Бойко Борисов.
Най-ярките фигури на олигархията запазват ключови министерства в държавата: Министерството на икономиката попада в ръцете на изцяло зависим човек от Вальо Златев. Върху Земеделското министерство слага ръка кръга около Цветелина Бориславова, а лицето на задкулисието - Делян Пеевски финансите и чрез него всички жизненоважни структури за бизнеса. Спортният министър от своя страна ще му гарантира контрола на Тото-то, така както това става от 2001 г. насам.

За Борисов лично остават енергетиката, строителството и транспорта – там, където има реални парични потоци. За Цветанов не коментираме, защото МВР му принадлежи по презумпция.

Какво се подава на РБ – шейна: катастрофирало здравеопазване, прогнила съдебна система, разпадащо се образование и липсващата външна политика. Бойко Борисов и този път остана верен на максимата: За Първанов само аз решавам и така вкара във властта близкия до Румен Петков в министерството на отбраната.

25 години след началото на промяната – промяна няма да има. Олигархията и този път тържествува. Засега. /БГНЕС

05.11 2014 в 10:44

Факт. Един главен мултак, току-що загубил милиони във фалирала банка ще управлява културата ни.