Борисов тръгна по стъпките на Нинова. За кое място ще се бори ГЕРБ в Бургас?

Юлиана Ончева 12 май 2021 в 12:30 8547 2

Бившият премиер Бойко Борисов се втурна стремглаво по стъпките на Корнелия Нинова като партиен лидер. Също като нея той се скри зад подчинените си в ГЕРБ и не пое отговорност за резултатите на изборите на 4 април.

Да си припомним - Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова - не. Борисов смени заместниците си и част от Изпълнителната комисия и изобщо не показа да е разбрал - за политическата изолация и пировата победа на ГЕРБ на миналите избори отговорността е изцяло негова. 

В резултат - вчера, откакто остана само председател на ГЕРБ, на националния форум в НДК за първи път Борисов бе бламиран от своите. Публично. 

Червената лампа светна от Бургас. Структурата в морския град не подкрепи предложението лидерът ѝ и кмет Димитър Николов и колежката му в София Йорданка Фандъкова да бъдат сменени като зам.-председатели на партията. Бургазлии единствени показаха характер и дадоха ясен знак - няма да търпим унижения, несправедливи обвинения и спуснати водачи на листи. В случая - представителят на гражданската квота Любен Дилов. 

Софийската структура на ГЕРБ гласува "за". Нито един от нейните видни представители дори не попита защо Тодор Кръстев трябва да бъде повишен и да стане член на Изпълнителната комисия, след като в столицата загубихме изборите? 

Сигурно не много хора знаят, но Кръстев е председател на ГЕРБ-София и кмет на район "Сердика". Логично беше той да се изправи и да признае, че не кметът Фандъкова носи отговорност за изборната кампания, а областният партиен лидер. Не стана. 

Според Борисов Фандъкова и Николов трябва да се съсредоточат върху работата си като кметове и няма да имат време да се занимават с партията в предизборна обстановка.

Интересно какво ли е мислел Борисов през 2014 година за кметските дела в големите градове, когато Фандъкова и Николов станаха зам.-председатели. Тогава обаче той имаше нужда от успешни лица, които да балансират имиджа на Цветан Цветанов в ръководството на ГЕРБ. Което не попречи нито на Бургас да се развива като един от хубавите градове в страната, нито на жителите на София да стигат до все повече квартали с ново метро. 

Както каза Борисов: "За времето, за което управляват тези градове, те направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да
изброя всичко". Да допълним отново - и си бяха зам.-председатели. 

Не е ясно сега какво ще стане със столичния район "Сердика", като кметът Кръстев ще има повече работа като повишен в Изпълнителната комисия, Борисов не каза. 

Партийната чистка на върха бе планирана от него в по-свиреп вариант - Фандъкова и Николов трябваше да бъдат наказани в резултат на вътрешни интриги и с напускане на Изпълнителната комисия, но после Борисов се поосъзна и опита да замаже положението. Даже предвидения за понижаване кмет на Стара Загора отърва кожата - Живко Тодоров остана в ИК, а в местната структура остана обидата от заплахата за партийна саморазправа. 

Поредна такава предстои в БСП - критикуваната, че непрекъснато търси врага с партиен билет и си отваря фронтове във всички посоки Нинова се е фокусирала върху служебния министър на земеделието Христо Бозуков. Той не получи разрешение от Националния съвет на партията да се включи в кабинета на Румен Радев и сега - според източници на OFFNews, е заплашен от изключване. 

Ще доведе ли това да по-добър резултат за БСП на предстоящите избори? Няма индикации Нинова да си задава и отговаря на подобни въпроси, преди поредното си действие в партията. 

След вчера обаче въпросът е дали Борисов иска да измести БСП от третото място на предстоящия вот. И за кое място ще се бори партията му в Бургас?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови