Борисов: Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас (снимки)

Днешното правителствено заседание напомня стила на "Работническо дело"

Георги Савчев Последна промяна на 02 август 2017 в 19:38 12664 14

Снимка БГНЕС

Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов сам се похвали по време на днешното правителствено заседание, на което беше приета Програмата за управление на правителството за периода 2017-2021 г.

В допълнение правителствената пресслужба разпространи стенограма от дискусията в Министерски съвет за програмата за управление. Както сами можете да се убедите от текста, на практика дискусията е силно редуцирана - изобилстват монолозите на Борисов, които по патетика и хвалебствия напомнят най-силните години на "Работническо дело".

Управленската програма обхваща 20 области, за които правителството на България набелязва 65 приоритета и 902 мерки, чрез които ще се реализират основните приоритети на коалицията. Общата цел на коалиционното правителство е: доходи, сигурност, икономически прогрес, свобода и демокрация, сила на предприемаческия дух и прозрачност на управлението, уточняват от правителствената пресслужба.

„Това изпълним ли го, мисля, че ще се случат доста по-добри неща“, казва още Борисов. Той акцентира, че документът е съставен в изпълнение на подписаното коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО, и е съобразен с приоритетите за управление към него.

Стенограма от Точка 24 - Проект на Решение за приемане на Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021: 

БОЙКО БОРИСОВ: В изпълнение на подписаното Коалиционно споразумение между Политическа партия „ГЕРБ“ и „Обединени патриоти“ – НФСБ, „Атака“ и ВМРО, е изготвен проект на Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 година.

Проектът на Програмата за управление е съобразен с приоритетите на управление към Коалиционното споразумение и обхваща 20 области, за които правителството на България набелязва 65 приоритета и 902 мерки, които ще допринесат за тяхното развитие.

Имайте предвид, че има да се свърши много работа. Много е направено, но и много трябва да се направи. Особено важно, към регионалното министерство – „Хемус“ – ускорено, максимално бързо; ТОЛ-системата – ускорено, максимално бързо. Административните тежести – към Министерството на икономиката и Агенцията за електронно управление. И всеки един от вас по темите: реформите и продължаването на това, което се прави в правосъдието и сме поели като ангажимент; образованието е изключителен приоритет на коалицията – не само с финансирането в повече, но и самите програми. Виждате, огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи – квалифицираната работна ръка, експертното ниво, максимум трябва да можем да отговорим на интереса, който има към България.

Разбира се, социалната сфера. Но не само повишаване на пенсиите, а и всички тези приоритети, за които говорихме в предизборната кампания, особено за инвалидните пенсии. Особено за фалшиви ТЕЛК-ове. Особено това, което точи бюджета и в същото време не играе ролята, за която става въпрос. Същото касае и здравеопазването. Огромни пари се наливат в здравеопазването, а хората все още очакват не само качествена, но и бързата помощ, спешната помощ. Доста се направи по материалната база, в подготовката, в квалификацията, но разчитаме изключително на ръководството на Министерството на здравеопазването.

Вътрешните работи. Радев, колко души сме назначили вече на тези 1000 бройки, които казахме?

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Над 700.

БОЙКО БОРИСОВ: Над 700 вече сме назначили. Другите в момента са на курсове, тъй като шестмесечни курсове трябва да минат и не можем да ги назначим, но се надявам в следващите седмици да изпълним и поетия ангажимент за 1000 нови полицаи, които да отидат там.

С всеобщите усилия на парламентарните групи беше променен и законът и вече се изплащат парите за летните униформи и тези, които…

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: От вчера.

БОЙКО БОРИСОВ: От вчера. Така че, много и от нещата, които сме описали в програмата, вече са свършени или се свършват. Договорът за добросъседство с Македония – към днешна дата и това е изпълнено.

В сферата на отбраната сме направили цял План на действие, който поетапно, постепенно, на базата на индустриалното сътрудничество, на повишаване капацитета и качеството на Българската армия, да се прави, а не така – даване на една купчина пари без да се направи необходимата оценка, кое е най-важно и къде най-напред трябва да се дадат.

С една от точките от днес стартираме в Министерството на транспорта процедурите за обновяване на подвижния състав, влаковете и локомотивите, тъй като особено сега, в жегите, ежедневно се палят поради възрастта им, която надвишава на много от вас годините. Това също е приоритет.

Знаете, изградихме стотици километри нови жп линии, рехабилитирани с нови контактни мрежи, които позволяват до 180-200 километра в час да се движат влаковете. Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно.

С АПИ в неделя правихме едно съвещание, Министерството на транспорта, регионалното министерство и АПИ, и трябва да ви кажа, че ние започваме да мислим до Пловдив да оширяваме „Тракия“ с още една лента. Извадихме статистиката от камерите на АПИ – между 45 и 50 хиляди автомобила се движат по „Тракия“ на денонощие. От това с години наред ужасяващо обжалване на решенията по ТОЛ системата, нямащо нищо общо с правосъдието и с нормалната бизнес практика, държавата губи, Валери, милион и половина на ден! По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни. В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Защото, по най-елементарните, пак казвам, сметки, поне милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и „Хемус“, и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да направим без въобще да пипаме парите от бюджета. И тогава вече ще се съглася и с колегите патриоти, че имайки ТОЛ-системата можем да освободим около милиард и половина да мислим за пенсии и за другите социални неща. Без да пипаме парите от бюджета сметките излизат, без тези трансфери, които сега правим. ТОЛ системата ще даде възможност да поддържаме и да градим нови пътища. Милион и половина на ден губим! Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате? Това е блокаж и ако не можем да преодолеем точно този проблем, за да направим ТОЛ-системата, съм възложил на регионалното министерство – държавно предприятие по специалния Закон за обществените поръчки. И ще го направим. Просто не можем да допускаме повече такива пари да се губят.

В същото време, представете си 50 хиляди автомобила на денонощие. Всеки стандарт в строителството, който отворите, ще ви покаже, че на третата, четвъртата, петата година трябва да се подменя асфалтът при такова натоварване. И ние тогава пак трябва да даваме по 100 милиона за отсечките да започнем да ги ремонтираме.

При положение, че в цял свят това е направено и се прави – в България се блокира. Ако и сега не стане, ще търсим вашата подкрепа да го направим по този начин, с държавно предприятие. Целта ни е юли-август догодина ТОЛ системата да работи. Смятайте колко пари ще се загубят и са загубени за тези години досега.

Да ви информирам – усилено работим по „Хемус“, четирите ЛОТ-а, едни са на търг, а други се проектират. Малко я дърпаме откъм Угърчин отгоре магистралата, защото, ако си представите Стара планина отдолу имаме подбалканската линия, която обслужва тези градове, а „Тракия“ минава по равнината, за да е по-евтино и по-бързо строителството. Тук имаме стария път, който върви София – Велико Търново – Шумен и леко отгоре в Дунавската равнина, където е по-лесен теренът, малко над Търново, между Търново и Плевен, минава и ще я заустим в новия ЛОТ, който е от Белокопитово към Търговище. В момента би трябвало да започват да го строят, нали така?

МАЛИНА КРУМОВА: Да.

БОЙКО БОРИСОВ: Минаха търгове и всичко, така че там атакуваме и започваме да го строим. С една дума, да можем максимум в мандата да отидем до Търново и до Търговище, образно казано, с „Хемус“.

Вие виждате – в момента, в който заявихме твърдо, че ще се прави, се събуди интересът за инвестиции. Ще видите другия месец по Плевен, Севлиево, Габрово какви заводи и какви интереси има на инвеститори за заводи, включително за 8 хиляди работни места за Плевен. Така че, това паралелно с всичко друго регионалното министерство трябва да го направи.

С македонския премиер си говорим, Каракачанов беше, и казва: „Всички хора, които си идват от морето, казват колко е чисто Черно море вече“.

Всички тези пречиствателни станции, които се изградиха по реките и по морето си дават резултат.

МАЛИНА КРУМОВА: И имаме още много да градим.

БОЙКО БОРИСОВ: Много се изградиха, много ще градим. Това са програми и за това ви трябва стабилност и яка работа.

Същото и за енергетиката. Също огромни пари се изливат в селското стопанство. Там Порожанов също има какво още да доусъвършенства. Предстои председателство, Министерството на културата с всички свои програми, Пловдив – столица на културата, младежка столица – Варна.

Тези дни с Варна се занимаваме, защото Бургас доста ги изпревари. В момента в града целият трафик от „Хемус“ и от аерогарата се набива вътре в града. Да не говорим към двете пристанища – Изток и Запад, ТИР-овете със селскостопанска продукция и с товари, които отиват към корабите. Огромно натоварване! Затова говорихме с министър Московски, със синдикатите, с местните синдикати и тези дни ще отида до Варна, да направим едно голямо съвещание със синдикатите, с пристанището, с кмета, с общинските съветници.

Идеята ни е самото пристанище Изток (там дадохме имоти на общината и това стана най-атрактивната, най-приятната част на града; хората непрекъснато се разхождат, концерти се правят и просто градът се отвори), идеята ни е да инвестираме малко пари допълнително и всички тези товарителни докове да ги преместим на Запад и всъщност това пристанище да остане за ресторанти, кафета, яхти и да отворим града. Да дадем възможност да развием града в тази посока и да стане една действително прекрасна зона, като във всеки един морски град. Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго. А като отидеш във Варна, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори в посока „Галата“, на там може да расте градът. Това искаме да направим.

Два булеварда има – за единия 75 милиона. Уреждаме днес с Министерството на финансите, кметът трябва да е тук, с Европейската инвестиционна банка, където на практика парите са без лихва. Ще окажете на кмета максимално помощ, с Горанов съм говорил. Със 75 милиона правим две по две платна с две локални отстрани. Всъщност, от влизането във Варна излизаш горе чак към Аксаково вече и тръгваш на север. Двете платна ще са директни с три кръстовища на две нива, а през локалните ще могат да се използват и от кварталите. Целта е този трафик да се изкара натам. А с 9 милиона правим един допълнителен път и всички ТИР-ове ги изкарваме директно да отиват на пристанището.

От друга страна, това са и работни места. Така, че това възнамеряваме да направим.

Четири милиона по „Региони в растеж“ има за Математическата гимназия, която влиза в програмата за образование и на двете партии. Те искат и библиотека, но засега нека да направим тези неща. Мисля, че за Варна ще е добре сега да стартираме с тези няколко проекта.

Порожанов!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Само да Ви допълня, очакваме най-голямата реколта въобще, която ще бъде, за пшеница и ечемик. Другата седмица ще обявя официалните резултати.

БОЙКО БОРИСОВ: Най-големите резултати от…?

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Реколта на пшеница и ечемик.

БОЙКО БОРИСОВ: За последните месеци или години?

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Не, за последните години и то с много по-добро качество, тъй като миналата беше рекордна, а сега ще е още по-голяма, с много по-добро качество от миналата година.

Разбира се, говорейки за това, тук веднага го прехвърлям към програмата и към модерното и конкурентоспособно земеделие, а то не би се случило без цялостната подкрепа – и европейска, и национална, в последните години.

Само за да добавя това, което Вие казахте за пристанищата. Вече близо един милион от новата реколта е заминал и се товари за износ, до момента само.

БОЙКО БОРИСОВ: Един милион!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Един милион тона. В момента много активно се товари на всички пристанища. Другата седмица ще дам конкретни числа и резултати.

БОЙКО БОРИСОВ: За това тук ще търсим максимална подкрепа да го направим.

Енергетиката да не пропуснем и европейския газов хъб. Вчера подписахме Меморандум за газова свързаност с Македония, електрически далекопроводи и т. н. Много още трябва да се направи и да се ограничат всички течове.
Да не пропусна и спорта, разбира се.

Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От името на Коалиция „Обединени патриоти“ изразявам задоволство от подготвения документ. Програмата е добра, доста детайлна, стегната. Да благодаря на екипа, който работеше по програмата – изключително уместните далновидни действия на госпожа Бъчварова и на госпожа Немска, които бяха в основата на изготвянето на този документ. Сега вече нашите опоненти трудно ще могат да предявяват претенции.
Но все пак, искам да обърна внимание, че тази програма е коалиционна, че носим отговорност съвместна и апелирам за мобилизация за изпълнението на тази програма. Редно е да се отбележи, че една част от заложените приоритети и мерки вече са направени, за разлика, например, от управлението по време на 43-ото Народно събрание, когато направихме програмата, все още нямаше почти нищо направено, сега вече имаме доста неща, с които можем да се похвалим.

Обръщам внимание на уважаемите колеги министри, че във връзка с Председателството на България и с оглед на това, че те са доста ангажирани с пътувания и със странични ангажименти, би било редно да не се допуска някакво забавяне с оглед на това, че част от нещата и приоритетите ще бъдат прехвърлени за изпълнение, условно казано на втория ешелон. Но вашите задължения си остават, никой няма да ни остави половин година да забавим темпото.
В заключение да пожелая тази програма да бъде реализира в максимална степен в определения за целта период от време.

Благодаря.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Може ли, господин премиер?

БОЙКО БОРИСОВ: Слушам Ви.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, ние сме направили няколко бележки, надявам се да бъдат отразени в окончателния вариант на програмата. Някои от тях са технически, някои от тях са обаче по същество, особено тази, която е предвидена в раздела за културата, където е предвидено една част от парите, събрани по Закона за хазарта, да отиват за култура. Този текст противоречи на Закона за публичните финанси. Има бюджетна процедура, по която ние разглеждаме всички искания на министерствата, в това число и на сектор „Култура“. Не е редно в един закон, който не е основен закон, да се променят принципи, заложени в Закона за публичните финанси, заради което предлагаме по Раздел 12 – „Култура“, Приоритет 37, предлагаме Цел 135 – Мерки 512 и 514 да отпаднат.

Също така имаме бележки по отношение на предложенията за законодателни инициативи в Закона за местните данъци и такси. Считаме, че е необходимо да направим едно проучване дали общините ще могат да осигурят необходимия финансов, кадрови, технологически и технически ресурс, включително за отговарящите за изискванията на интерфейс, софтуерни компоненти, сървърни компоненти и т. н., за да може да бъде изпълнено това предложение, което се прави на стр. 108 от законодателната инициатива.

Имаме и технически бележки. Надявам се това, което сме предложили, да е разгледано и в окончателния вариант на програмата да бъде отразено. Но тези две бележки са съществени и затова реших тях специално да ги посоча в моето изказване.

Подкрепяме и считаме, че програмата е много добре разработена, има визия, има цели, може би някои от тях за първи път се поставят и е хубаво тя да получи сериозна публичност.

БОЙКО БОРИСОВ: Програмата е на базата и на коалиционното споразумение, и на желанието ни, водейки цялата тази политика… Кой не иска на културата да дадем повече пари?! Искаме и ще търсим варианти. Разбира се, основният Закон за публичните финанси, всичко това, което ние предлагаме, ще отиде в парламента, ще се водят дебати, ще се отстояват. Така че, ние даваме една рамка – 902 неща, които считаме, че могат да се направят. Ние 900 да направим, тези 2 да не ги направим, аз мисля, че ще бъде една действително програма максимум.
Слушам!

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Една непълнота в тази програма, голяма липса има, с която се гордея – липсват чуждици, няма слогани в програмата, няма и визия, господин Ананиев, има виждане.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост.

Приехме точка 24.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

11

Тиквата може да се гордее - напълно заслужава да бъде увековечен в учебниците по психология като класически пример за ефекта на Дънинг-Крюгер.

11739

8

muhlio

03.08 2017 в 02:45

работата е за лекар

11480

7

Plagiat

02.08 2017 в 23:46

Ванку е излючителну аргументиран. Факт.

11480

6

Plagiat

02.08 2017 в 23:43

И аз не прочетух горния матриял, ама ви се радвам...