Борисов нареди на депутатите си да внесат мораториум на дълга и им забрани отсъствията

Народните представители от ГЕРБ-СДС още утре ще поискат мораториум върху дълга

Йорданка Веселинова 02 декември 2021 в 17:27 5668 1

Снимка FB/ Бойко Борисов, стопкадър

"Утре след като се закълнете, веднага внасяйте мораториум върху дълга", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първото заседание на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Заседанието се проведе в централата на партията и по традиция се излъчваше на живо във Фейсбук.

Той призова депутатите от парламентарната му група да не участват в разграбването на държавата и веднага да внесат проект за решение за налагане на мораториум за тегленето на нови държавни дългове. Борисов заяви, че в зависимост от подкрепата за мораториума, ще си проличи кои партии искат да участват в разграбването на държавата и кои - не.

"От Вас се иска да бдите за парите на данъкоплатеца, да пазите от разхищения", заяви той.

Борисов забрани и отсъствията на депутатите от ГЕРБ-СДС. Той заяви, че те трябва да са там, където народът ги е пратил и ще допусне да ги няма само в три случая - смърт, развод или сватба. Лидерът на ГЕРБ намекна, че народните му представители трябва да бъдат "коректив" на новата коалиция. 

БСП се държи като победител

"Единственото, което БСП имат повече от нас, това е самочувствие", заяви Борисов и коментира, че в момента партията на Корнелия Нинова се държи като победител, въпреки че на последните избори се срина до най-ниските си позиции.

Борисов не пропусна да си припише заслугата за това и заяви, че още при учредяването на партията и при първите избори, в които участва през 2009 г., са си поставили целта да изместят и премахнат БСП от политическата сцена.

"ИТН са малка пръчка за барабан", ДБ е с "позорен" резултат

В подобен стил и с видимо задоволство Борисов коментира и резултата на "Има такъв народ", които от фаворит, се сгромолясаха с 15 процента. 

"На техен език, от фаворит те се превърнаха в малката пръчка на барабана".

Борисов смята още, че резултатът на "Демократична България" от последните избори е "позорен", а желанието им да са двигател на съдебната реформа е "върховна наглост".

Борисов се превърна в борец срещу ксенофобията

Лидерът на ГЕРБ изненадващо се превърна в борец срещу ксенофобията и етническата и религиозната дискриминация. Той призова депутатите си в 47-НС да не допуснат ксенофобия и натиск срещу различните. Борисов се усъмни, че това е нова реална опасност, защото още в предизборната кампания е имало натиск срещу тях. (Лидерът на ГЕРБ определи като такива акциите на МВР срещу купуването и продаването на гласове - бел. ред.)

Той заяви, че ченгетата са били в основата на Възродителния процес. С това си изказване той се опита да "предскаже", че служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще оказва натиск върху религиозни и етнически групи.

Властта е в Радев

"В момента има пет центъра на власт, като основният е при Румен Радев", коментира той и допълни:

"Радев го познавам добре. Той първата година и с нас работеше добре, но като дойде нещо сложно, като дойде някаква криза - бежанска вълна, коронавирус...той бяга, той се отдръпва", коментира още Борисов.

Той заяви още, че твърденията, изнесени от служебния кабинет за нередности от управлението му, са конспирация,имаща за цел упадък на държавността:

"Ще дойде време, когато цялата тази конспирация, не за разграждане на модела ГЕРБ, а на държавността, да се разкрие", заяви Борисов. 

С това си изказване той отново влезе в реториката на ДПС, чието мото на предизборната кампания беше "възстановяване на държавността".

В категорията "конспирация" той видя разкритията направени за нарушения по време на на управлението му при строежа на "Хемус", парите от ББР и всички други факти, изнесени от служебния кабинет.

Все пак лидерът на ГЕРБ призова депутатите си да не помагат на другите политически групи, но само ако ги питат. Той обаче ги призова да са бдителни, защото се готвела подмяна:

"Толкова излъгаха за нас, толкова ни нарочиха предишните ченгета, че сега се радват на някаква промяна. Това не е промяна, а подмяна...после няма да могат да ги намерят по света с откраднатите пари."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови