Борисов: Голяма мъка е, Пепи, да гледат всеки ден колко се прави

OFFNews 08 юни 2016 в 18:28 11117 10

Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Разбирам, че това поведение ви дразни. Ако се поставите на тяхно място – да гледате всеки ден колко неща се случват... това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказване на здравния министър Петър Москов по време на заседанието на Министерския съвет. 

Изказването на Москов е свързано с критиките за работата на правителството. 

Направих един кратък анализ. Просто в последните дни, във връзка с конкретен повод – защо в Инспектората на Министерството на здравеопазването вземали високи заплати... И установих какво за година и половина, всъщност, сме свършили. И аз знам, че в повечето от вашите министерства това също е направено по специфичен за министерството начин.

Това, което сме направили, е всъщност да разработим методика за оценка на корупционния риск, специфична за системата. На базата на тази методика контролните органи на министерството са направили 60 проверки в рамките на миналата година, назначени от мен или по план, в сравнение с предишни периоди, когато тези проверки са се движили между пет, десет и петнадесет. 

От това нещо са идентифицирани конкретни индикатори, които да влязат в процедурите на търговски дружества, на второстепенни разпоредители, на структури на министерството, които ясно да променят процедурите, да изсветлят и да доведат до реален резултат. Това е конкретна работа. Това е начинът да се бориш с корупцията, а не да си приказваме високи приказки по телевизията.

...

Понеже опозицията говори много, ще ви кажа и някакъв конкретен пример. В началото на 2013 г. Горанов освобождава конфискувани от митниците 13 контейнера и ги дарява на министерството, защото са пълни с втора ръка медицинско оборудване – легла, рентгени и т. н., някой си внесъл, митниците ги… Понеже опозицията в момента много говори кой какво контролира и не се бори с корупцията, тези 13 контейнера са дарени по времето на Таня Андреева безвъзмездно на фирма, без сключен договор. Така министърът е позволил имущество, собственост на МЗ на стойност 330 хиляди лева, да изчезне без насрещни финансови постъпления в МЗ. За скрап да ги бяха дали, щяха да вземат някой лев.

...

Извинявайте, че съм емоционален, но на мен лично ми писна да се упражняваме на тема „защо нямаме сестра”… Тези, които нямат, казва Москов. 

"Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Разбирам, че това поведение ви дразни. Ако се поставите на тяхно място – да гледате всеки ден колко неща се случват... това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е! Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, ми минава", отговаря премиерът Борисов.

Ходих в парламента да отговарям на въпроси последните две седмици. Първият петък БСП изкараха да чете срещу мен декларация човека, който те, докато управляваха, го сложиха за заместник-министър на вътрешните работи за няколко часа и си го махнаха, защото не става. Те си го сложиха и те си го махнаха. За няколко часа беше заместник-министър. Той чете декларацията срещу мен! Ама то ме сърбя устата да го питам: „Защо те махнаха?”.... Но реших да замълча. Оставиха ме безмълвен какво да кажа. Аз съм възпитан човек – какво да кажа? Той им чете декларацията, дето е бил за два часа заместник-министър и са го махнали поради некадърност. За два часа, Ненчев! Той чете декларация!

Другия петък отидох – срещу мен вдигнаха Гечев да говори за финанси, който, ако вземете стенограмите на Министерския съвет от 1996 година, те са брутални. Пенсията беше 3 долара, фалираха банките и, ако си спомняте, тогава СДС дойде с невероятно мнозинство след негово управление на финансите. Той говори за дълговата спирала, допълва Борисов. 

Премиерът съветва министрите да участват в различни предавания и да разказват за това, което вършат. 

Опитвам се да кажа – ако нещо постигат с тази си цел, е да ни отнемат енергия. От цялото ти изказване само едно нещо не одобрявам – ако трябва да си оставим същинската работа, за да отговорим на Гечев, на онзи господин, даже не му знам името – от Шумен… Няма да продължавам по-нататък по опозиционните теми. Има, за радост, сигурно 100 предавания, в които можете да участвате – участвайте. Казвайте ги тези неща, но, повярвайте, същинската работа е това, което вършите. В огромната си част хората я приемат, а и параметрите в държавата го показват, не го говорим ние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

11

Big Smile

09.06 2016 в 10:00

Дерзай Пепи - така се става милиционер... пардон - милионер

20696

10

Новак

09.06 2016 в 06:29

А в реалния свят има висока смъртност, хаус в болниците, високи цени на лекарства, мизерстващи пенсионери. Има паралелна здравна система. Има глупаво пресечени улици и лошо направени пътища, които се ремонтират година -две след пускането им. Къде са патрулите с линейките на Бърза помощ? Нали това изстреля пудела Москов в орбитата популиста Боко? Пак пребиват медици, но сега това вече не е модерно?
Големият експеримент глупаци да вземат цялата власт в България се провали през 1989 Г. - защо пак ги докарахме същите тъпунгери?

20696

9

Новак

09.06 2016 в 06:19

Тези хора с всяка дума доказват, че живеят в някакъв техен си, измислен свят - единия в свят на магистрали, тангенти , евро пари, а другия с някакви реформи , борба с корупция

13340

8

Blagodatka Dushanova

08.06 2016 в 21:54

Лъжец,манипулатор и абсолютен озлобен психопат!А държавата е в състояние ,което има нужда от интензивна реанимация!

13249

7

лекар

08.06 2016 в 21:24

баце го разбирам, толкова си може, но москов е трагикомичен...
а фамилията е с такива претенции...

21668

6

Руслан

08.06 2016 в 21:02

Прав е бацето. Голяма мъка му е на Пепи
5 окт. 2014 Москов: Просто ние няма да подкрепим Бойко Борисов или ГЕРБ.

11751

4

Big Smile

08.06 2016 в 20:27

Снимката вярно е много симптоматична - така се гърчеше в казармата висшистът пред старшината с килийно образование, но облечен от държавата с власт. Никаква промяна за 60 години - viva Todor Jivkov.