Борисов: Да не ми чукат на портата за нов кабинет, няма кой да отвори

OFFNews 19 януари 2016 в 11:06 8693 31

Ако ние не си объркаме държавата, аз съм голям оптимист за икономическата стабилност. Очаквам по-голям ръст на икономиката, отколкото прогнозират експертите. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 10-ата среща на бизнеса с правителството, която се провежда в столицата. 

Тези, които искат в момента да съборят правителството, как ще съставят ново? На президента Росен Плевнелиев предполагам не му се прави трети път служебен кабинет. Партиите да имат предвид, че сами няма да успеят да направят правителство. Всеки, който вади нож, да знае, че от нож се умира, каза още Борисов. 

Те на моята порта няма да почукат, а и да почукат - няма кой да им отвори, подчерта той.

По думите му, пет закона трябва да влязат в парламента. „Това като партия ще го направим с всички възможности, които имаме в парламента – Закона за съдебната власт, Антикорупционния закон, двата кодекса и закона за борба с тероризма. В Закон за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяна в Конституцията. Тя се прави с гласове, това е и математика“, заяви Бойко Борисов. 

Той каза, че не е доволен от много неща, но че държавата върви в правилната посока. Той дори цитира бившият лидер на ДСБ Иван Костов. "Сутринта слушах г-н Костов по телевизията и той каза нещо много вярно - нека да сравним какво е било преди и какво имаме последните 7-8 години. Нима не мечтаехме да имаме метро и магистрали. За години се е променило. Това, което други държави го правят по 15-20 години, ние загледани не виждаме в колко положителен план се е променила държавата", добави премиерът.

Той прогнозира ръст на икономиката над 3%. "Считам, че ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%, защото 2015 г. в държавата само от фондовете влязоха около 7 млрд. лв. Според мен тези пари сега, особено в иновациите, конкурентоспособността, тези стотици милиони, които влизат, те тепърва ще купуват машини, ще строят и тепърва през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат по-голям ръст на печалба и затова съм убеден, че износът ще се увеличи, защото покрай Северната тангента и автомагистрала "Тракия" се строят в момента заводи и вече има и построени", заяви Борисов.

"От името на правителството мога да кажа, че до последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме. Следват президентски избори октомври, тоест никакъв шанс партиите да седнат и да говорят разумно - тоест война поне до догодина по това време. Всеки, когато вади ножа, трябва да знае, че и от нож се умира. Ние ще стоим. Вчера моята партия беше изключително нервна и готова да влезе в тази кал", добави премиерът.

"От наша страна имаме желание да работим за благото на страната и го правим. Приемаме съвети и критики. От КЕВР виждам, че прави всичко възможно да балансира енергията. Оттук нататък всяка нация сама си избира какво да прави. Не винаги това, което политиците ни се иска, експертите казват, че е правилно, така че и чуждото мнение също е важно", заяви още Борисов.

Той уточни, че България не залита нито към протурски, нито към проруски позиции. "Ние минахме през тежки периоди, които не знам дали сте ги усетели. Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган. Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. „Южен поток“ стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно и вследствие, на което наши производители фалираха, заради санкциите срещу Русия. Турция не ги спазваше – милиарди евро обороти“, обясни Борисов. По думите му, когато са се сблъскали двамата титани, от България се е искало да заявява, че е протурска или протурска. „Ние нито сме протурски, нито проруски. Само ви напомням през какво сме минали, под какъв натиск съм бил подложен през това време. От Анкара ни казаха България загуби всичко“, добави премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!