Quantcast

Плевнелиев заговори за нова промяна в Конституцията за съдебната реформа

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2016 в 10:38 5342 18

Решението както за България, така и за целия регион са реформите, дори ако е необходимо - нова промяна в Конституцията за ускоряване на промените в съдебната система. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри 10-тата годишна среща на бизнеса с правителството "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката" в столицата. 

"Бизнес средата у нас може да бъде много по-добра. Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, сблъсъкът между отговорния бизнес, който е изграден с мисъл за следващото поколение, и, разбира се, сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости. Сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще", каза още Плевнелиев. 

Той подчерта, че трябва да се въведат правила, да се каже "не" на задкулисието. "Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи. Без работеща съдебна система, няма да се повиши качеството на живот и да дойдат инвестиции. Трябва смелост и всеобхватна реформа", добави Плевнелиев. 

По думите му специално внимание трябва да се обърне на предстоящото приемане в Народното събрание на процесуалните закони, на Закона за съдебната власт, на ефективно антикорупционно законодателство. "Защо не и последваща реформа и нова промяна в Конституцията с цел да задълбочим реформите и да върнем доверието в гражданите", каза държавният глава. 

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре", смята Росен Плевнелиев. Той подчерта, че фактите за миналата година доказват това - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, намалял дефицит до 2,6% от БВП, най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, най-добър резултат в усвояване на еврофондовете - успеваемост от 96% за първия програмен период", посочи президентът.

"България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта", обобщи Росен Плевнелиев. Двата основни двигателя на българския експорт - единият е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни той и добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.

"Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", каза още държавният глава. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 08:20

И освен това по време на СОЦИАЛИЗМА имахме НАЙ-СИЛНАТА АРМИЯ на Балканите. Българската Народна Армия имаше ПОВЕЧЕ ТАНКОВЕ от Турция и Гърция взети заедно. Ами реактивни изтребители? Ами ракети? СССР ни даваха цялото най-модерно въоръжение БЕЗПЛАТНО. Дори циганите служеха в Строителни Войски и имаше някаква полза и от тях, и за тях. Учеха занят и работеха послие в строителството.

Как така стана, че в педероатлантическия пакт и еврогейския съюз сме ПО-СЛАБИ ВОЕННО и ПО-БЕДНИ СОЦИАЛНО в сравнение с когато бяхме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ? Защо не кажете истината?

Щото ви плащат да лъжете. ЗАПАДНЯЦИТЕ СА ВИНОВНИ. Омерзен съм.

20.01 2016 в 08:13

@професор балкански
Прецедента и той развива айтито нали е инжИнер.Лошото е, че при комунягите строят беше неофеодален и когато се крадеше винаги трябваше да има за местните феодали. Проектът НЕВА е предвиждал да бъдат заобиколени забраните за експорт на Запада ДЗУ да се построи в Стара Загора, после машините да се изнесат в завод близнак в СССР. Интересите на местните феодали попречили това да се случи. Днес е демокрация а в демокрацията могат да се качат природно прецакани същества като прецедента най-високо и да почнат да управляват износ на българско know how например за Гугъл да награждават джебелци работещи за Гугъл и всичко това с подкрепата на военния бюджет с ползване на военни имоти и тн.военният бюджет, който няма пари за изтребители.

20.01 2016 в 03:34

БЕЗПОЛЕЗЕН ШИЗОФРЕНИК.ТАЯ ГЪРБАВА ПОМИЯ Е ЗА ЗАТВОР ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДЕТО Е ГРАБИЛ И ИЗНУДВАЛ БЪЛГАРИ В ГЕРМАНИЯ.БОКЛУК.

20.01 2016 в 02:26

България по време на СОЦИАЛИЗМА успешно развиваше ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.

Бяхме една от ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ в електрониката, въпреки ехидните подмятания за качеството. Но България имаше един от трите завода в света за дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) – този в Стара Загора. Другият беше в Силиконовата долина, а третият в Япония.

Тогава бяхме нещо, а сега сме нищо. Това благодарение на ДЕМОНОКРАЦИЯТА. Омерзен съм.

20.01 2016 в 00:08

off-чо

Тебе те имам, за грамотен.
Айде спри да манипулираш, поне ти.
Ако бяхме зле, нямаше да се родят толкова българчета, ТОЧНО в тоя период.
Да повторя за неразбралите: българчета, а не циганета.
Прегледай справката за демографията и тогава пак се върни да ми обясняваш, че сме били във фалит.
За армията няма да ти обяснявам, че ме мързи.
И за заводите, които работеха.
А помниш ли какво правеше генерал Неделчев-Чочоолу с циганите в Столипиново.
Мързи ме. Спирам до тук.
И продължавам като професора да слушам Пръстенът на Нибелунгите.
.

19.01 2016 в 23:46

#12 когато пишеш подобни глупости вярваш ли си? България беше и продължава да е най-бедна в Европа след Албания, сега и Молдова, може би дори Македония. От 1970-та година държавата е в дефакто фалит и отлепяме глави от пясък на дъното за по 5 до 10 годинки до новия фалит и те така вече 40 години....

19.01 2016 в 21:03

България по време на СОЦИАЛИЗМА беше на 30-то място по индекс за ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ в света!

А сега е някъде към 90-то (между Бурунди и Буркина Фасо).

Това благодарение на ДЕМОНОКРАЦИЯТА.

19.01 2016 в 19:44

Tи се сети бе господин президентчо,!!!!сега пак на масата ли се нареждаш,по добре да постиш малко,не видиш ли че по зле от на комшията куцото магаре.по добре наускай поста че дано някой по кадърен от теб го заеме,стана посмешище на цял свят.няма смисъл да те определят хората,ти си знаеш капацитета ти колко е!!!!!

19.01 2016 в 17:41

Невероятната простащина и злоба избухват при всяка реплика на президента. Това напомня силно за периода на управлението на Ив. Костов, който въпреки съпротивата на червената комунистическа сган успя за 4 год.да стабилизира страната и ако червената мафия не беше домъкнала този измислен "цар" от Мадрид със сключена сделка - власт срещу имоти, не се знае как щеше да продължи развитието на Бг

19.01 2016 в 17:21Хаха,проблемът не е конституцията и съдебната система,а Плевню Офшорката и компания с нулев морал,които ги тълкуват,прилагат и прочие;)