Бившият шеф на ''Ел Би Булгарикум'': Министърът на икономиката или е заблуден, или манипулира обществото

OFFNews 28 декември 2023 в 15:25 2875 0

 Владимир Русев
Владимир Русев

Бившият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев отговори на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който вчера обяви, че ще сезира прокуратурата заради обоснованите предложения за умишлено ощетяване на държавната млекопроизводителна "Ел Би Булгарикум" с близо 1,5 млн. лева.

В своя позиция Русев обяснява, че Богданов или е заблуден от своите подопечни, или целенасочено манипулира предоставената му информация, но и "в двата случая буди недоумение неговата пасивност по отношение на поставените в общественото пространство въпроси, свързани с настоящото ръководство".

Причината за задочния спор са думите на министъра на икономиката, че дружеството е водено към фалит, а решенията, взети в ущърб на "Ел Би Булгарикум", са от края на 2022 г. до юли 2023 г.

В позицията си Русев обяснява, че твърденията на министъра са неверни и целят оправдание за неправомерното отстраняване на съвета на директорите на дружеството и легитимиране на назначеното без конкурс сегашно ръководство "чрез манипулиране на общественото мнение".

"Дружеството не само че не е водено към фалит, което е видно от Междинния финансов отчет на дружеството към 30.09.2023 г. и заложените в него параметри, но във въпросния период на управление за първи път реализира печалба от търговската си дейност в България", пише още той. 

Става ясно и че "Ел Би Булгарикум" реализира своите продукти по три дистрибуционни канала - собствени магазини, търговски вериги и разносна търговия.

Когато е взето решение за намаляване на цените, то се е отнасяло за фирмените магазини. "По отношение на търговските веригите, всяка от тях предлага различни условия на партньорство, които се изразяват и в размера на таксите за маркетингови услуги. В различните случаи те варираха от 30% до 80%, начислявани върху цените на продуктите. Нашето условие за стратегическо партньорство с веригите бе да не се начисляват никакви такси за маркетингови услуги и така да постигнем трайно ниски цени", обяснява още Русев.

Една от веригите е приела условията, като от дружеството са предложили преференциални цени. С останалите вериги условията са били предоговорени, тъй като са били наследени.

"За едно тримесечие постигнахме подобряване на финансовия ни резултат с около 500 хил. лв по този дистрибуционен канал. Най-високи останаха цените на продуктите, реализирани по канал "разносна търговия". Тази ценова политика, съпроводена с оптимизации за 5 млн. лв за периода на нашето управление, в условия на икономическа криза, при постоянно нарастване на цените на суровините и материалите, постигна заложените търговски и социални цели - да увеличи тройно темпа на реализация и така да предотврати бракуване на продукция за около 600 000 лв., натрупана от предходното ръководство, да увеличи пазарния си дял, да осигури висококачествени продукти на достъпни цени, както и да противодейства на инфлационните процеси в страната", пише в позицията си бившият шеф на "Ел Би Булгарикуум". 

Паралелно с това дружеството е увеличило фонд работна заплата с 38%. Русев твърди още, че заплатите на служителите не са били увеличавани от 13 години.

Дружеството е успяло да подпише с нова компания лицензионно споразумение, което не е правено от 20 години, осигурило е възможност за разрастване на научния потенциал на компанията, започнало е да се утвърждава на пазара на пробиотичните продукти, създало е перспективи за развитие на лицензионната си дейност в страни като Пакистан, Йордания, Саудитска Арабия, Полша, Израел, Монголия и Аржентина, и в крайна сметка да реализира печалба от почти 4 млн. лв към третото тримесечие на 2023 г., допълва Владимир Русев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика