Държавата дава на прокурор ''Ел Би Булгарикум'', продавали под себестойност

OFFNews 27 декември 2023 в 09:23 11892 2

Млечни продукти на Ел Би Булгарикум

Снимка Ел Би Булгарикум

Продуктите на Ел Би Булгарикум

Министерството на икономиката и индустрията ще сезира прокуратурата заради обоснованите предложения за умишлено ощетяване на държавната млекопроизводителна "Ел Би Булгарикум" с близо 1,5 млн. лева.

Дружеството е продавало под себестойност на продуктите, без аргументация. Проверки са показали, че дружеството явно е водено към фалит, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в интервю за БТА. По думите му става дума за решения, взети в ущърб на дружество, в периода от края на 2022 г. до юли 2023 г.

"Вдигнахме производството на 100 процента капацитет, тъй като до лятото на 2023 г. предприятието е работило само на 60 процента. Пуснахме и публични конкурси за доставки на суровина и то от български производители. Ще стабилизираме финансовите резултати", каза министър Богданов.

Министерството води и няколко дела във връзка със съмнения за злоупотреби при ремонтите на язовири, като разчетите са за щети за държавата от около 600 млн. лева. Министерството е сезирало съда, въпреки че прокуратурата е отказала да образува производство по темата с язовирите, независимо от това, че по случая са приложени доклади от Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата.

По темата с правителствения комплекс, по който са похарчени над 86 млн. лева, без обществени поръчки и без финансова обосновка, като са преведени авансово, Богданов посочи, че са предприети действия от отказ от договора с изпълнителя. Там има развитие и държавата ще си върне една съществена част от средствата, като Богданов изрази очакване още през януари държавата да може да получи от изпълнителя първоначално 46 млн. лева. Начисляваме и ежедневна лихва по закон, която се трупа на сумата, която не е възстановена. Имаме индикации, че тя ще ни бъде възстановена от компанията и Държавната консолидационна компания (ДКК) ще спре да погасява кредита, който е изтеглен от Българската банка за развитие и по който дължи лихви на година по 6-7 млн. лв., защото всичко това продължава да ощетява данъкоплатците, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

27.12 2023 в 21:05

На Радев комунягите свалиха уж цената на млякото, а се оказа че са го направили с държавни пари. Изненадани има ли?

9018

1

Em Em

27.12 2023 в 09:37

Направи ли сглобката такива промени в конституцията, че прокуратурата да не може да се ослушва за такива дела?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки