Бареков одобри изборите в Гамбия с топчета в цветни урни

OFFNews 10 април 2017 в 15:08 4528 6

Мисията на Николай Бареков в Гамбия приключи успешно. Целта на визитата бе да се даде отговор на въпроса дали парламентарните избори в африканската държава ще бъдат проведени в съответствие с международните стандарти, да се оцени състоянието на демократичното развитие и да се покаже солидарността на ЕП и неговата подкрепа за гамбийския народ по време на провеждащия се исторически демократичен преход, съобщиха от Презареди БГ. 

Начело на делегацията, която е била в състав от 6 души, са били българският евродепутат, който е зам.-председател на Групата на Европейските консерватори и реформисти /ЕКР/, и Джийн Ламбърт, британски евродепутат и председател на Зелените. В столицата Банджул в деня на изборите Бареков и Ламбърт са направили оценка на цялата избирателна процедура, а ден по-късно са дали пресконференция пред представители на политическите партии, граждани и журналисти, на която са изнесли доклад, изготвен въз основа на преките им наблюдения по време на изборния ден.

Оценката на европейската мисия за изборите за парламент е много добра. Това е стъпка в посока към утвърждаване на демокрацията в тази доскоро диктаторска държава от Западна Африка. За разлика от България там всичко е прозрачно и народът знае кой и с каква програма ще управлява два дни след изборите, заяви Бареков ден след завръщането си у нас и подчерта, че са получили пълно одобрение от народа в Гамбия за действията им като пратеници на ЕС и ЕП. Евродепутатът информира още, че изборите с абсолютно мнозинство е спечелила Обединена демократическа партия - част от КП „2016", която на президентския вот в края на миналата година е подкрепила настоящия държавен глава Адама Бароу, а партията на бившия президент Яйя Джаме, ограбил хазната, е претърпяла тотален погром.

Бареков разказа и за мъдрото решение за справяне с измамите и неграмотността - гласуване с топчета. „ Поставят се метални урни в различен цвят за всеки от кандидатите. В изборния ден гласоподавателят получава топче, изолира се зад завеса и пуска топчето в една от урните. При пускането на топчето в урната звънва камбанка, а избирателят бива белязан, което се прави за избягване на второ измамно гласуване. В дъното на урните се слага пясък или дървени стърготини за заглушаване на шума от падането на топчетата", обясни евродепутатът. По думите им тези хора за измислили нещо уникално в желанието си да живеят в свободна и демократична държава.

По време на визитата си Бареков е осъществил срещи както с настоящия държавен глава на Гамбия Адама Бароу, така и с бившия президент Дауд Джавара и съпругата му в неговата резиденция. Разговори българският евродепутат е провел както с редица министри, така и с председателя на Централната избирателна комисия в Гамбия. Лична среща Бареков е имал и с шефа на единствената национална телевизия в африканската държава.

За Бареков това е поредна дипломатическа мисия, той е единственият български евродепутат в рамките на настоящия законодателен мандат, който е получил дипломатически мисии на 5 континента . Заради натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури и повишаване на общественото доверие в изборите и в правата на човека, ЕП е одобрил българския евродепутат да участва в делегациите за връзки с Латинска Америка, Кариби, Пасифик и Африка. Бареков става постоянен член и на една от най-важните международни европарламентарни делегации - ЕС – Русия, уточняват от Презареди бг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

10.04 2017 в 17:53

Господи, добре че сниспосла на мене Своята милост, получих Блага вест за Самият Бареков! А то откак замина на гурбет в проклетия брюксел - вече не се и надявах. Пък той жив бил, миличкият, слава тебе, Боже!

Извинявам се за това богохулство! Бях изненадан, че въпросната клизма на дамска превръзка, изобщо още съществува.

15509

5

Бухльо

10.04 2017 в 16:26

Ето този българският народ си ги избра, изпрати си го в европарламента, да получава сериозна заплатка, да ходи на платени от данъкоплатеца екскурзийки...и понеже са ни малко подобни мъдреци, сега вкарахме отново и даже подсилихме други подобни.

25665

4

Victimized

10.04 2017 в 16:16

Представете колко точно им е през оная работа на ЕП, че да пратят Дудука да надзирава изборите в Гамбия....

16009

1

Nik68

10.04 2017 в 15:29

За следващите избори Бареков ще регистрира Партия Толерантна България и ще предложи да се гласува с топчета. Имаме новина.