България настоява да е с по-ниски квоти за бежанци

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2015 в 18:16 3716 4

България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия (ЕК), да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в по-малки размери за страни като нашата, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск.

Това е записано в приетата днес от Съвета по европейски въпроси позиция на България относно Европейската програма за миграция, съобщиха от правителствената пресслужба.

Позицията на страната ще бъде официално представена за заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи” на 15-16 юни в Люксембург.

Предложената на 27 май от ЕК схема за релокация на 40 хил. мигранти от Италия и Гърция и съответните квоти между държавите-членки означава прием от страна на България на 572 човека - 343 от Италия и 229 от Гърция. ЕК предвижда отпускане на 6000 евро на приемащата държава за всяко релокирано лице по фонд „Убежище, миграция и интеграция”.

Отделно по схемата за презаселване е предвидено държавите-членки в следващите две години да се включат доброволно в презаселване на допълнително 20 хил. мигранти в рамките на съюза на квотен принцип, като съгласно таблицата за разпределение България има квота от 1.08% или 216 души. Общото финансиране на тази схема за следващите две години е в размер на 50 млн.евро. В приетата позиция е категорично заявено, че при така направените изчисления квотите са непропорционални, защото не отчитат спецификите на отделните държави.

Докато България подкрепя релокацията и оценява усилията на ЕК да създаде ефективен механизъм за солидарност, изразяваме съмнения, че предложенията на Комисията не са балансирани и механизмът за определяне на дяловете на всяка държава не е достатъчно справедлив. В позицията на България се посочва, че предложението на ЕК не отчита специфичното географско положение на страната ни като външна граница на ЕС, при това в непосредствена близост до региони, източник на миграция.

България настоява след като в предложението на ЕК е записано, че „географското положение на Италия и Гърция, както и продължаващите конфликти в региона ги правят по-уязвими от други държави-членки”, този факт да се отчете и за България. Правителството настоява квотите за държавите на предна линия, трайно подложени на миграционен натиск и в близост до региони с незатихваща и разрастваща се криза, да бъдат по-малки в сравнение с квотите за държави от вътрешността на ЕС или не подложени на такъв натиск.

Друго искане на страната ни е постоянно да се отчитат промените в миграционната картина и да се определи по-къс период за преразглеждане на статистиката от значение за квотите. В позицията е записано, че двугодишният период е твърде дълго време, в който ще се изменят тенденциите на миграционния натиск, като очакванията са той да се засили. България ще настоява също така да се приложи цялостно разбиране за конкретния натиск върху страната ни и наличния ни капацитет за прием.

В документа изрично е записано, че към държави като България, които макар и не в мащабите за Италия и Гърция, също изложени на натиск, следва да се подхожда с разбиране и квотите да са значително в по-малки размери.

В позицията се посочва още, че липсата на единна европейска политика в областта на интеграцията води до съществени различия във възможностите на отделните държави-членки. Следва да се мисли къде и как най-добре и най-бързо ще бъдат интегрирани мигрантите. България приветства предложенията на ЕК, свързани с трафика на мигранти и призовава за насочване на външнополитическите усилия към държавите, източник на миграция, пише още в приетата днес позиция.

Българското правителство подкрепя също така създаването на единна точка за контакт по въпросите на трафика на хора, както и развърщането на европейски офицери за връзка по въпросите на миграцията в трети страни, в това число и на офицер за връзка на Фронтекс в Турция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2015 в 22:32

Ако трябва кораби да осигурим, но да ги пращаме към Америка, там място, колкото искаш, всички са емигранти с изключение на индианците, но те вече не са фактор

08.06 2015 в 20:55

Всеки който гледа новини е наясно, че държавата изпитва затруднения да се оправи с вече съществуващите нелегални мигранти, камо ли да приема нови. Това няма да е добре нито за тях, нито за нас. Не виждам и правно основание ЕК да натрапва каквито и да било квоти на когото и да било - съюзът си е съюз, а не загуба на национален суверенитет. Това няма да мине.

08.06 2015 в 19:17

Уфф писна ми от неадекватни и слаби държавници. Подкрепили резолюцията и с половин уста се заоправдавали... Защо сте подкрепили резолюцията, бе, тъпаци? какви квоти? Изобщо тук не трябва да ни пращат ни един циганин, че и без това са ни налазили орките....Няма спасение от некадърни и слабохарактерни клоуни.

08.06 2015 в 19:14

Хехехе, набързо ги преименуваха от "бежанци" на "мигранти", само и само да ни ги набутат тука. Според еврогейското законодателство май тея "мигранти" трябва да стоят само в страната през която са влезли в ЕС.

Така че дори да напуснат България към други страни в ЕС, западняците пак ще ни ги връщат тука. И понеже са влезли през българската граница, трябва да си ги държим, докато се превърнем в едно огромно циганско-мигрантско гето.

OФФците нарочно пускат такива сърцераздирателни снимки, за да създават представа, че сега "мигрантите" ги държат в нещо като концлагери. Всъщност защо не се направи ЕВРОПЕЙСКИ РЕФЕРЕНДУМ и европейците сами да определят дали искат континента да бъде заливан от тая мътна "мигрантска" вълна? Омерзен съм.