EК представя окончателните квоти за разпределение на бежанците

OFFNews 27 май 2015 в 07:45 1770 0

EК представя окончателните квоти за разпределение на бежанците

Европейската комисия ще представи днес последната версия на спорния план за разпределението на бежанците, идващи в Европа през Средиземно море, сред държавите членки на ЕС, предава AFP.

Комисията ще отрави молба към 28-те държави на ЕС да споделят отговорността за десетките хиляди нелегални мигранти, които търсят убежище в Европа.

„Предложението не е перфектно, но е една голяма стъпка напред, защото представя принципа на солидарност“, заяви Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерини.

В предишната версия на плана се предвиждаше, през следващите две години, ЕС да приеме 20 хил. души, търсещи убежище в Европа. Вчера генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Суинг призова Европейския съюз да приеме много повече хора.

Великобритания вече изрази резерви към плана и обяви, че няма да участва в плана за разпределение на бежански квоти. Лондон отбеляза, че предпочита усилията да бъдат насочени към борбата с трафикантите на имигранти.

Новоизбраното правителство на Великобритания предупреди, че ще упражни правото си да не участва в такава инициатива „Ние няма да участваме в законодателен процес, който налага задължителна система за преселване или преместване", се казва в съобщение на вътрешното министерство на Обединеното кралство.

Над 80 000 мигранти са стигнали до европейските брегове от началото на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!